Ελληνικά

2ο Θέμα: Στην τσέπη… χαρτζιλίκι!

1ο Εργαστήριο:

Μέθοδοι πληρωμής 

1η δραστηριότητα : Ζητάμε από τους μαθητές να αναφέρουν τις μεθόδους πληρωμής που έχουν παρατηρήσει ότι χρησιμοποιούν τα πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός τους και καταγράφουμε στον πίνακα α) τις απαντήσεις τους και β) το πλήθος των μαθητών που αναφέρει την κάθε μέθοδο πληρωμής. Ενδεικτικά θέτουμε τις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Με ποιον τρόπο πληρώνουν οι γονείς σας όταν πηγαίνετε στο σούπερ μάρκετ / στο φούρνο, να αγοράσετε παιχνίδια κλπ;
- Γνωρίζετε άλλους τρόπους πληρωμής που δεν χρησιμοποιούν οι γονείς σας / τα πρόσωπα της οικογένειάς σας, αλλά τους έχετε δει σε ταινίες, σειρές, διαφημίσεις στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο;

2η δραστηριότητα: Αξιοποιώντας τις απαντήσεις των μαθητών προχωράμε στη δημιουργία ενός εννοιολογικού χάρτη . Οι μαθητές θα κατηγοριοποιήσουν τις μεθόδους πληρωμής που ανέφεραν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: πληρωμή με μετρητά και ψηφιακές μέθοδοι πληρωμής.
Επέκταση δραστηριότητας: Δημιουργία  2ου εννοιολογικού χάρτη που να αφορά στις μεθόδους πληρωμής που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι ανάλογα με την ηλικία τους π.χ. οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας χρησιμοποιούν κυρίως μετρητά και κάρτες, ενώ οι γονείς των παιδιών επιλέγουν την πληρωμή με χρήση smartwatch / smartphone.

3η δραστηριότητα: Αξιοποιώντας τα ποσοτικά δεδομένα χρήσης των διαφορετικών μεθόδων πληρωμής που ανέφεραν οι μαθητές στη δραστηριότητα 1, ζητάμε από τους μαθητές να δημιουργήσουν ένα ραβδόγραμμα προκειμένου να οπτικοποιήσουν τη συχνότητα χρήσης των μεθόδων πληρωμής. 

2ο Εργαστήριο: Εισόδημα 

1η δραστηριότητα: Οι μαθητές  αναφέρουν τους τρόπους με τους οποίους κερδίζουν το εισόδημά τους, δηλαδή το χαρτζιλίκι τους.

2η δραστηριότητα: Συζήτηση με τους μαθητές αναφορικά με την έννοια της χρήσης των χρημάτων ως αντάλλαγμα για μια δουλειά που προσφέρεται. Παραδείγματα όπου μια εργασία / δουλειά μπορεί να έχει διαφορετικό αντάλλαγμα από τα χρήματα π.χ. ηθική ικανοποίηση όταν βοηθάω κάποιον, αυτοκόλλητο / σφραγίδα όταν δεν κάνω λάθη στην ορθογραφία κλπ.

3η δραστηριότητα: Ανάγκη ή επιθυμία;

Αφήστε μια απάντηση