Μια από τις κυριότερες μορφές ρατσισμού που μαστίζουν την σύγχρονη κοινωνία είναι ο σεξισμός. Σεξισμός ονομάζεται η άμεση ή έμμεση έκφραση της πεποίθησης ότι κάποια άτομα είναι κατώτερα από άλλα λόγω του βιολογικού τους φίλου. Στο στόχαστρο του σεξισμού βρίσκονται κυρίως οι γυναίκες. Στην εργασία τους, οι γυναίκες δεν έχουν τις ίδιες χρηματικές απολαβές με τους άνδρες συναδέλφους τους και οι απόψεις τους δεν λαμβάνονται τόσο σοβαρά υπόψη. Επίσης, δεν απολαμβάνουν τον ίδιο σεβασμό με αυτούς και σαν να μην έφτανε αυτό, πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό τους χώρο. Ακόμη και στην οικογενειακή τους ζωή, ένα απαράδεκτο ποσοστό γυναικών πέφτουν θύματα λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής βίας.

Μπροστά σε ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα της σημερινής κοινωνίας δεν γίνεται να μείνουμε άπραγοι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι καταπολέμησης του σεξισμού. Πρώτον, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η τηλεόραση και το διαδίκτυο πρέπει να προβάλλουν παραδείγματα υγιούς σχέσης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ακόμη, τα σχολικά εγχειρίδια πρέπει να αναθεωρηθούν και να προβάλλουν τόσο το έργο των ανδρών όσο και των γυναικών επιστημόνων, πολιτικών, αθλητών και καλλιτεχνών προκειμένου να ενθαρρύνουν τα νεαρά αγόρια και κορίτσια να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους ανεξάρτητα από το φύλο τους. Ακόμη, πρέπει να καταγγέλλονται και να τιμωρούνται οι σεξιστικές συμπεριφορές στους τομείς της εκπαίδευσης, της εργασίας και της οικογένειας, η οποίες δυστυχώς περνούν απαρατήρητες.

Συνοψίζοντας, ο σεξισμός αποτελεί μία μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας και πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για την εξάλειψή του καθώς δεν αποτελεί απειλή μόνο για τις γυναίκες αλλά για όλους μας.

Leave a Reply