Η δικαιοσύνη ορίζεται ως ένα αγαθό, το οποίο στοχεύει την ομαλή λειτουργία μιας κοινωνίας. Η σημερινή νεολαία στερείται αυτό το αγαθό γιατί ορισμένες φορές καταδικάζεται χωρίς να γνωρίζει τα δικαιώματά της.

Δεν είναι ασυνήθιστο στις μέρες μας μα είναι κατηγορούμενο για ένα αδίκημα ένα ανήλικο παιδί. Κάθε παιδί δικαιούται να γνωρίζει όμως γιατί κατηγορείται και μάλιστα να ενημερώνεται στη μητρική του γλώσσα. Επίσης θα πρέπει να υπερασπίζεται από έναν ενήλικο ο οποίος να γνωρίζει και να εκτιμά την ψυχολογική του κατάσταση. Είναι δύσκολο για ένα παιδί να δεχτεί τις κατηγορίες και ακόμη να δεχτεί τις ποινές.

Συγκεκριμένα, ένα 16χρονο αγόρι στις 6/12/2022 τραυματίστηκε βαριά από το όπλο αστυνομικού. Το αγόρι είχε κλέψει ένα βενζινάδικο ενώ οδηγούσε χωρίς δίπλωμα. Παρ’όλα αυτά έπρεπε να δεχτεί ποινή αφού συλληφθεί και όχι να του στερηθεί το δικαίωμα στη ζωή. Έπρεπε δηλαδή να έχει δικαίωμα υπεράσπισης και όχι να του ασκηθεί βία.

Η δικαιοσύνη είναι αναμφίβολα μια από τις πιο σημαντικές ανάγκες για την σωστή λειτουργία μιας κοινωνίας. Είναι οπότε απαραίτητο να το θέσουμε την τήρηση της δικαιοσύνης ως έναν κανόνα για κάθε κοινωνίας.

Leave a Reply