22 June 2020 archive

Τηλεσκόπιο

` Το τηλεσκόπιο είναι ένα όργανο σχεδιασμένο για την παρατήρηση μακρινών αντικειμένων μέσω της συλλογής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Τα πρώτα γνωστά σχεδόν λειτουργικά τηλεσκόπια ανακαλύφθηκαν στις Κάτω Χώρες στις αρχές του 17ου αιώνα. Ο όρος «τηλεσκόπια» μπορεί να αναφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα οργάνων που λειτουργούν στις περισσότερες περιοχές του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος Το τηλεσκόπιο εφευρέθηκε το 1608 στην Ολλανδία και η αρχική του εφεύρεση …

Continue reading

ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ

    Ο Αlexander Fleming το 1928 ανακάλυψε την πενικιλίνη που αποτελεί τον προπομπό των αντιβιοτικών που σήμερα παίρνουν οι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν πολλές ασθένειές. Μέχρι τότε το 1/3 των θανάτων οφείλονταν στη πνευμονία, τη φυματίωση και την εντερίτιδα. Χάρη στην πενικιλίνη και την εξέλιξη της στα ιατρικά εργαστήρια καταπολεμούνται  πολλές ασθένειες και έτσι …

Continue reading

Η πυξίδα

Η ΠΥΞΙΔΑ Σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση του χαρτιού και από τον ίδιο χώρο  δημιουργήθηκε η πυξίδα. Ένα όργανο πλοήγησης πολύ απλό στη σύλληψη, τη δημιουργία και τη λειτουργία του, αλλά απείρως χρήσιμο ακόμα και σήμερα σε πολλές περιπτώσεις, στεκόμενο επάξια δίπλα στα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Η ακριβής προέλευση της πυξίδας είναι δύσκολο να καθοριστεί. …

Continue reading

Τα χαρτί

Κατά παράδοση, οι Κινέζοι χρονολογούν την εφεύρεση του χαρτιού στα 105 μ.Χ., όταν ο Τσάι Λουν, μεγάλος αξιωματούχος της Αυλής, εξέφρασε την έμπνευση του στον αυτοκράτορα Χο-Τι της δυναστείας των Χαν και κατόπιν, κατασκεύασε χαρτί από υλικά όπως ο φλοιός των δέντρων, ίνες από κάνναβη, παλιά κουρέλια και κομμάτια μετάξι, που τα πολτοποιούσε σφυροκοπώντας τα μέσα στο νερό, έχυνε μετά τον πολτό επάνω σε μια …

Continue reading