Posted on 10 Ιανουαρίου, 2021
Θέλετε να μάθετε γιατί σβήνουμε κεράκια πάνω στην τούρτα?
Κατά μία εκδοχή, η συγκεκριμένη συνήθεια έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στη λατρεία της θεάς ‘Άρτεμις. Η Άρτεμις είχε ταυτιστεί με τη θεά σελήνη, τη θεά του φεγγαριού, της οποίας το όνομα βγαίνει από τη λέξη “σέλας” το οποίο σημαίνει φως.
Πίστευαν ότι η θεά Άρτεμις ως θεά του φεγγαριού είχε βοηθήσει τους Αθηναίους να νικήσουν τους Πέρσες κατά τη διάρκεια των περσικών πολέμων και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ναυμαχίας της Σαλαμίνας το 480π.χ. Η θεά του φεγγαριού έστειλε το φως του φεγγαριού κατά τη διάρκεια της νύχτας στο σημείο όπου βρισκόταν ο στόλος των Αθηναίων, έτσι φώτισε τη μαυρίλα της θάλασσας και τους βοήθησε να κατατροπώσουν το στόλο των Περσών.
Μετά από το δώρο αυτό που έκανε η Άρτεμις στους Αθηναίους, ήθελαν να την τιμήσουν. Κατά τη διάρκεια της γιορτής Μουνιχίας που ήταν αφιερωμένη στη θεά Άρτεμις, άρχισαν, μεταξύ άλλων, να προσφέρουν στρογγυλά γλυκά στο σχήμα του φεγγαριού τα οποία ονόμαζαν “αμφιφώντες” επειδή είχαν ολόγυρα φως από κεράκια.
Δεν είμαστε σίγουροι τι σχήμα είχαν αυτά τα κεράκια αλλά κατά πάσα πιθανότητα ήταν μικρά ομοιώματα πυρσών. Λίγο πριν αφιερώσουν τους “αμφιφώντες”, δηλαδή αυτά τα στρογγυλά ωραία γλυκά με τα κεράκια, φυσούσαν τα κεράκια για να σβήσουν επειδή πίστευαν ότι με τον καπνό οι ευχές τους πήγαιναν από τον κόσμο των ζωντανών στον κόσμο των θεών, κάτι το οποίο συμβαίνει και σήμερα όταν κάνουμε μία ευχή πριν σβήσουμε τα δικά μας κεράκια στην τούρτα.
Πρόσφατα σχόλια