Νευρική Ανορεξία : Αίτια, συμπτώματα & αντιμετώπιση

Ανακτήθηκε από : https://keadd.gr/nevriki-anorexia/

Η Νευρική Ανορεξία είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος που παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις ψυχικές ασθένειες.

Ανήκει στις Διατροφικές Διαταραχές, καταστάσεις δηλαδή όπου το άτομο εμφανίζει διαταραγμένη σχέση με την τροφή. Χαρακτηρίζεται από υπερβολική ενασχόληση με το φαγητό, το βάρος και την εξωτερική εμφάνιση οδηγώντας σε επικίνδυνες και μη λειτουργικές συμπεριφορές.

Στην Νευρική Ανορεξία, το άτομο περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποσότητα τροφής που καταναλώνει, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να χάνει αρκετό βάρος ενώ παράλληλα έχει διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα του.

Το άτομο που νοσεί από Νευρική Ανορεξία αρνείται να διατηρήσει το βάρος του σώματος του ακόμη και στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα. Πιστεύει ότι το βάρος του είναι φυσιολογικό ή και αυξημένο, έχει έντονο φόβο για την αύξηση του και  επιδιώκει μια παιδική σιλουέτα.

Στις γυναίκες με Νευρική Ανορεξία, απουσιάζει η έμμηνος ρύση ή δεν έχει εμφανιστεί όταν βρίσκονται στην εφηβεία.

Επιπτώσεις

Η Νευρική Ανορεξία συνδέεται με σοβαρές επιπτώσεις που επηρεάζουν όλα τα συστήματα του σώματος.

Όσο περισσότερο είναι το διάστημα νόσησης, τόσο σοβαρότερα εμφανίζονται τα συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στην υγεία ενός ασθενή με Νευρική Ανορεξία είναι οι κάτωθι:

  • Βραδυκαρδία
  • Αρρυθμίες
  • Υπόταση
  • Αφυδάτωση
  • Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
  • Οστεοπενία – Οστεοπόρωση – κατάγματα
  • Δυσκοιλιότητα, Φουσκώματα
  • Αδυναμία συγκέντρωσης- Κακή μνήμη
  • Αύξηση εμμονών και νευρικότητας
  • Οξυθυμία
  • Διαταραχές ύπνου
  • Χαμηλή ανοσοποιητική λειτουργία

Διαγνωστικά Κριτήρια

Η επίσημη διάγνωση για την Νευρική Ανορεξία απαιτεί την ταυτόχρονη εμφάνιση 3 βασικών κριτηρίων:

  1. Επίμονη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης που οδηγεί σε σημαντικά χαμηλό βάρος (σε σχέση με το ελάχιστο φυσιολογικό βάση ηλικία, φύλου, ανάπτυξης και υγείας)
  2. Αυξημένος φόβος για την αύξηση βάρους
  3. Διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος

Όμως, ένα άτομο που πάσχει από Νευρική Ανορεξία και ιδιαίτερα κατά το πρώτο διάστημα νόσησης, μπορεί να μην καλύπτει όλα τα διαγνωστικά κριτήρια. Αυτό έχει σαν συνέπεια να παραμένει αδιάγνωστο για καιρό και η ασθένεια να εξελίσσεται.

Ακόμα και τα άτομα που καλύπτουν έστω ένα από τα παραπάνω κριτήρια βιώνουν το ίδιο έντονο άγχος με τα άτομα που έχουν την πλήρη διάγνωση και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα θεραπεία.

Η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του προβλήματος είναι απαραίτητη ώστε η ασθένεια να μην εξελιχθεί σε χειρότερη μορφή.

Πώς αναγνωρίζεται η Νευρική Ανορεξία

Οι  γονείς που αναγνωρίζουν έστω και ένα από τα ακόλουθα σημάδια στο παιδί τους θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα τη βοήθεια ειδικών.

Όσο πιο έγκαιρη η έναρξη της θεραπείας τόσο πιο γρήγορη και η ανάρρωση.

  • Σημαντική απώλεια βάρους ή μη αύξηση σύμφωνα με τις καμπύλες ανάπτυξης σε παιδιά και εφήβους
  • Έντονος φόβος απόκτησης βάρους
  • Έντονη ανησυχία για την εικόνα σώματος
  • Διακοπή ή καθυστέρηση έμμηνου ρύσης
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές, όπως αποφυγή γευμάτων, υποθερμιδικές δίαιτες, εμετός κ.α.
  • Υπερβολική άσκηση
  • Εμμονή με θέματα διατροφής, όπως καταμέτρηση θερμίδων, συνεχής ανάγνωση διατροφικών ετικετών, επιλογή μόνο light τροφίμων κ.α.

Πώς θεραπεύεται η Νευρική Ανορεξία

Η θεραπεία της Νευρικής Ανορεξίας δεν έχει ως μοναδικό στόχο την αποκατάσταση του σωματικού βάρους, η οποία δεν αποτελεί από μόνη της και ένδειξη ίασης.

Συχνά ένα άτομο φτάνει σε φυσιολογικό βάρος και πολύ σύντομα το χάνει ξανά ή συνεχίζει να έχει περίεργες αντιλήψεις για το σώμα του και για το φαγητό.

Η επαναφορά του φυσιολογικού τρόπου σίτισης, η μείωση των συμπεριφορών που σχετίζονται με τον έλεγχο του σωματικού βάρους και η διόρθωση των διαστρεβλωμένων πεποιθήσεων αναφορικά με τη διατροφή είναι απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη της ανάρρωσης. Ουσιαστικά το άτομο πρέπει να εκπαιδευτεί στο να τρέφεται από την αρχή!

Για την διαχείριση των περιστατικών με Νευρική Ανορεξία είναι απαραίτητη η συνεργασία μιας θεραπευτικής ομάδας που περιλαμβάνει εξειδικευμένο Διαιτολόγο, εξειδικευμένο Ψυχολόγο, Ψυχίατρο, Ιατρό και οικογενειακό σύμβουλο.

Η συμμετοχή της οικογένειας και ιδιαίτερα των γονέων στην θεραπεία είναι απαραίτητη και εξασφαλίζει την μεγαλύτερη επιτυχία της!

Αναζήτηση θεραπευτικής ομάδας με την υποστήριξη του ΚΕΑΔΔ

Οι Διατροφικές Διαταραχές θεραπεύονται, κυρίως όταν το θεραπευτικό σχήμα απαρτίζεται από επιστήμονες εκπαιδευμένους στην αντιμετώπιση τους.

Εκτός από τους Πιστοποιημένους Επαγγελματίες Υγείας του ΚΕΑΔΔ, μέσα από την ιστοσελίδα Diet Coaching, μπορούν να αναζητηθούν ολοκληρωμένα προγράμματα θεραπείας όπου έμπειροι θεραπευτές όλων των ειδικοτήτων είναι διαθέσιμοι να υποστηρίξουν άτομα που πάσχουν από Διατροφικές Διαταραχές.

θεραπεία-διατροφικών-διαταραχών

Έως τώρα, χιλιάδες άνθρωποι που έχουν εμπιστευθεί την θεραπεία τους στους αποφοίτους του ΚΕΑΔΔ έχουν θεραπευθεί από τις Διατροφικές Διαταραχές. Ιστορίες όσων θελήσαν να μοιραστούν την εμπειρία τους, υπάρχουν ανερτημένες στην ιστοσελίδα του Κέντρου.

Leave a Reply