Συμμιγείς Αριθμοί / Μονάδες μέτρησης μήκους – βάρους και μετατροπές

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Τι μαθαίνουν τα τεταρτάκια; : Μαΐου 2016

  • Ποιος από εσάς θυμάται ποιους αριθμούς ονομάζουμε συμμιγείς και πώς τους προσθέτουμε ή τους αφαιρούμε;

Μη μου στεναχωριέστε αν ξεχάσατε κάποιες λεπτομέρειες! Η κυρία Ράνια, για μια ακόμα φορά, είναι εδώ για να μας τα θυμίσει. Δείτε την παρουσίαση πατώντας το σύνδεσμο που ακολουθεί.   Συμμιγείς αριθμοί  (Το τελευταίο παράδειγμα αφαίρεσης με μονάδες μέτρησης χρόνου δεν το διδαχθήκαμε, άρα δε χρειάζεται να το παρακολουθήσετε.)

Δείτε και τις παρακάτω διαφάνειες σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια στις ασκήσεις σας και δε θέλετε να ξαναδείτε το βίντεο. Read more

ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ 1

Τα μέρη του λόγου | Μελέτη, Ειδική εκπαίδευση, Εκμάθηση

Ας γνωρίσουμε τα μέρη του λόγου

Για να κάνουμε την επανάληψή μας θα χρειαστούμε το βιβλιαράκι με τα μέρη του λόγου που είχαμε φτιάξει στο σχολείο. Κάθε φορά που θα μιλάμε για κάποιο μέρος του λόγου καλό θα ήταν να διαβάζεις πρώτα το βιβλιαράκι σου. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το τετράδιο γραμματικής σου όπου έχουμε γράψει τη θεωρία για τα μέρη του λόγου που μάθαμε.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν... βλέποντας  Τα μέρη του λόγου με μια ματιά  και  Τα μέρη του λόγου

⇒Ας παίξουμε και δύο εύκολα παιχνίδια πριν επαναλάβουμε τα μέρη του λόγου ένα προς ένα... Τι λέτε, θα τα καταφέρετε;

Τα 10 μέρη του λόγου  (Πατήστε στο Play quiz για να ξεκινήσετε)

Τα παιδιά του λόγου   (Πατήστε Start για να ξεκινήσετε. Έπειτα σύρετε τις λέξεις στο σωστό κουτάκι) Read more

ΟΙ 4 ΠΡΑΞΕΙΣ

Ας κάνουμε μια μικρή επανάληψη στις 4 πράξεις:

  1.  Δείτε το παρακάτω βιντεάκι από το κανάλι της κ. Ράνιας (RaniaSchool). Κάποιοι ίσως την είδατε αυτές τις μέρες στην εκπαιδευτική τηλεόραση. Στη διαίρεση θα δείτε μέχρι το σημείο που μένει υπόλοιπο 2. Πατήστε Οι τέσσερις πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση)
  2. Ας θυμηθούμε τώρα με τη βοήθεια πάλι της κ. Ράνιας πώς γίνεται η Επαλήθευση προσθαφαίρεσης και πώς γίνεται η Επαλήθευση διαίρεσης . Το πρώτο παράδειγμα διαίρεσης δε σταματάει όταν τελειώσουν τα ψηφία του Διαιρετέου αλλά μπορείτε να την παρακολουθήσετε. Άλλωστε σας το είχα δείξει κι εγώ. Το δεύτερο παράδειγμα είναι ακριβώς όπως μάθαμε κι εμείς.
  3. Πάμε να κάνουμε κι εμείς τώρα μερικές κάθετες πράξεις. Πάρτε το τετράδιο μαθηματικών και ξεκινήστε:

Άσκηση 1: Κάνω κάθετα τις παρακάτω πράξεις και τις επαληθεύσεις τους (τη μία πράξη κάτω από την άλλη και δίπλα σε καθεμιά την επαλήθευσή της):

3.546 + 836                         17.448 + 2.345                   13.265 – 459                     7.721-3.594

457 Χ 89                               4.126 Χ 567                         465 : 5                                  4.658 : 4

Παιχνίδια (εξάσκηση με νοερές πράξεις):

ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!!!

ΔΙΣ/ΔΥΣ, -ΙΝΟΣ, ΑΠΛΗ/ΣΥΝΘΕΤΗ/ΕΛΛΕΙΠΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

1.      Μπες στον παρακάτω σύνδεσμο για να γίνεις αστέρι στην ορθογραφία https://prwtokoudouni.weebly.com/dclassenot1.html

Πρώτα όμως πρέπει να ρίξεις μια ματιά στο τετράδιο γραμματικής σου και συγκεκριμένα να μελετήσεις:

  1. Τις σύνθετες λέξεις με το δι(σ)- και δυσ-
  2. Τα επίθετα σε –ινός και τις εξαιρέσεις τους

2.      Σας έχω και μία έκπληξη!!! Πάρτε μολύβι και χαρτί και πάμε να γράψουμε… ορθογραφία και μάλιστα άγνωστη. Ακούστε, γράψτε στο χαρτί, ελέγξτε και πληκτρολογήστε τις προτάσεις ή τις λέξεις που ακούτε στο αντίστοιχο πλαίσιο. Δεν πειράζει αν κάνετε λάθη. Βλέπετε πού είναι το λάθος και την ξαναγράφετε όσες φορές και όσες μέρες θέλετε.

3.      Μπες στον παρακάτω σύνδεσμο για να θυμηθείς τα είδη των προτάσεων (απλή, σύνθετη, ελλειπτική) https://prwtokoudouni.weebly.com/eidi_protaseon.html

Αν δυσκολευτείς ξαναδιάβασε αυτά που γράψαμε στο τετράδιο γραμματικής μας.

Καλό παιχνίδι!!!

Σημείωση: Να παίζετε τα παιχνίδια που σας στέλνω και άλλες μέρες, όχι μόνο μία.

ΔΕΚΑΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

  • Ποιος από εσάς θυμάται ποιους αριθμούς ονομάζουμε δεκαδικούς και πώς τους διαβάζουμε;

Μη μου στεναχωριέστε αν ξεχάσατε κάποιες λεπτομέρειες! Η κυρία Ράνια (από το RaniaSchool) είναι εδώ για να μας τα θυμίσει. Δείτε την παρουσίαση πατώντας το σύνδεσμο που ακολουθεί. Εισαγωγή στους δεκαδικούς αριθμούς Read more

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σήμερα θα σας αποχαιρετήσω για τις δύο εβδομάδες του Πάσχα και θα σας περιμένω ξανά μετά τις 27 Απριλίου. Πριν όμως σας χαιρετήσω ας δούμε τι θα κάνετε όλες αυτές τις μέρες. (Φυσικά, τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό).

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έχει ήδη ξεκινήσει, όπως γνωρίζετε, η εβδομάδα των Παθών ή όπως αλλιώς την ξέρουμε Μεγάλη εβδομάδα με αποκορύφωμα την Ανάσταση του Χριστού. Έτσι επέλεξα ένα κείμενο από το Ανθολόγιό σας κατάλληλο για την περίοδο που διανύουμε. Διάβασε, λοιπόν, το κείμενο «Τότε που πήγαμε βόλτα τον Επιτάφιο», από το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων: «Στο σκολειό του κόσμου» Γ΄- Δ΄, στη σελίδα 79 ή (για όσους δεν έχουν τα βιβλία τους) πατώντας στον σύνδεσμο: Τότε που πήγαμε βόλτα τον Επιτάφιο. Read more

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1

  • Πατήστε πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο (κόκκινα γράμματα) και παρατηρήστε πολύ προσεκτικά την εικόνα. Έπειτα απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις με "ολοκληρωμένες" προτάσεις:
  1. Τι είδους εικόνα είναι και ποιο είναι το θέμα της;
  2. Τι κατά τη γνώμη σας απεικονίζει ο εικονογράφος σ΄ αυτήν; Να θυμάστε κατά την απάντησή σας το λόγο για τον οποίο σχεδιάστηκε (για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου).

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Read more