ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Σήμερα θα σας αποχαιρετήσω για τις δύο εβδομάδες του Πάσχα και θα σας περιμένω ξανά μετά τις 27 Απριλίου. Πριν όμως σας χαιρετήσω ας δούμε τι θα κάνετε όλες αυτές τις μέρες. (Φυσικά, τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό).

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Έχει ήδη ξεκινήσει, όπως γνωρίζετε, η εβδομάδα των Παθών ή όπως αλλιώς την ξέρουμε Μεγάλη εβδομάδα με αποκορύφωμα την Ανάσταση του Χριστού. Έτσι επέλεξα ένα κείμενο από το Ανθολόγιό σας κατάλληλο για την περίοδο που διανύουμε. Διάβασε, λοιπόν, το κείμενο «Τότε που πήγαμε βόλτα τον Επιτάφιο», από το Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων: «Στο σκολειό του κόσμου» Γ΄- Δ΄, στη σελίδα 79 ή (για όσους δεν έχουν τα βιβλία τους) πατώντας στον σύνδεσμο: Τότε που πήγαμε βόλτα τον Επιτάφιο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1

Διάβασε το κείμενο μεγαλόφωνα ή σιωπηρά («από μέσα σου») ή και με τους δύο τρόπους. Έπειτα προχώρησε στις πιο κάτω δραστηριότητες, γράφοντας, όπου χρειάζεται, στο τετράδιό σου.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2

Ερωτήσεις κατανόησης:

  1. Πού βρίσκεται ο πρωταγωνιστής και ποια πρόσωπα είναι μαζί του;
  2. Τι ηλικίας είναι, κατά τη γνώμη σου, ο πρωταγωνιστής μας; Δικαιολόγησε την απάντησή σου (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φράσεις του κειμένου αν θέλεις).
  3. Ποιο γεγονός περιγράφεται; Γράψε δύο σημεία του κειμένου που αποδεικνύουν ποια τελετή γινόταν στον χώρο όπου βρισκόταν ο πρωταγωνιστής.
  4. Βρείτε στο κείμενο και γράψτε ποιο ήταν το έθιμο που ακολουθούσαν οι πιστοί της περιοχής μετά το τέλος της περιφοράς του Επιταφίου.
  5. Ποιον τίτλο θα έβαζες εσύ στο κείμενο;

Ερωτήσεις ανάπτυξης:

  1. Αφού ξαναδιαβάσεις με προσοχή την περιγραφή της περιφοράς του Επιταφίου στο κείμενό μας, να περιγράψεις κι εσύ την περιφορά του Επιταφίου της ενορίας σου όπως την έζησες τα προηγούμενα χρόνια ξεκινώντας ως εξής:

  Όλοι οι πιστοί παρακολουθούσαμε την Ακολουθία του Επιταφίου με κατάνυξη. Όταν έφτασε η ώρα της περιφοράς του Επιταφίου ... 

Προσοχή!!! Η περιγραφή που θα κάνεις πρέπει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη χρονική σειρά.

Θυμάσαι ποιες λέξεις έχουμε πει ότι βοηθούν στη σύνδεση προτάσεων ή και παραγράφων όταν περιγράφουμε ένα γεγονός; Αν όχι, άνοιξε το τετράδιο παραγωγής λόγου στην πρώτη έκθεση και μελέτησε τις συνδετικές λέξεις.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3

Μια και διαβάσαμε για το έθιμο με τα αγιασμένα κεριά από τον Επιτάφιο, ας γνωρίσουμε και μερικά άλλα πασχαλινά έθιμα διαφόρων περιοχών της χώρας μας.

10 γνωστά πασχαλινά έθιμα

Για να δούμε πόσο προσεκτικός/ή ήσουν! Πάτα στον παρακάτω σύνδεσμο για να παίξεις. Σου δίνεται η δυνατότητα να ξαναδείς την παρουσίαση. Αν δεν το χρειάζεσαι πάτα απλώς ΟΚ στο ορθογώνιο πλαίσιο.

Online δραστηριότητες για τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 - Παιχνίδια

  1. Ξέρεις το παιχνίδι της κρυμμένης συνταγής; Αν όχι, ανακάλυψε το πατώντας στον σύνδεσμο που ακολουθεί. Το κυνήγι της κρυμμένης συνταγής
  2. Βρίσκω τις λέξεις από το κρυπτόλεξο πατώντας στο σύνδεσμο Κρυπτόλεξο του Πάσχα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 5

Μια και το φετινό Πάσχα είναι πολύ διαφορετικό αφού δεν μπορούμε να πάμε στις εκκλησίες μας και νιώσουμε τι σημαίνει εβδομάδα των Παθών, ας μπούμε στο πνεύμα των ημερών με τη βοήθεια του Γρηγόριου Ξενόπουλου.

  1. Πήγαινε πάλι στο κείμενο του Ανθολογίου (Τότε που πήγαμε βόλτα τον Επιτάφιο). Βρες τα δύο τετραγωνάκια με το βελάκι στο τέλος του κειμένου και πάτα στο δεύτερο. Διάβασε το κείμενο του Γ. Ξενόπουλου "Το πρώτο μου Πάσχα".
  2. Γράψε μία παράγραφο όπου θα αναφέρεις τι είναι αυτό που αναπολείς όταν σκέφτεσαι το Πάσχα των προηγούμενων χρόνων της ζωής σου. Μπορείς να ξεκινήσεις κάπως έτσι: Για μένα το Πάσχα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ευκαιρία να...

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 6 - ταινίες

Και αν δε σου αρέσουν τα κινούμενα σχέδια, δες τη μεταγλωτισμένη ταινία Η ιστορία του Ιησού για παιδιά

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 7 - κατασκευές, πειράματα

  • Επειδή Πάσχα χωρίς αυγά βαμμένα δεν εννοείται, ας δούμε πώς μπορούμε να τα βάψουμε οικολογικά.

Βάψτε τ' αυγά "οικολογικά"

Ο πιο καλός τρόπος για να βάψουμε τα αυγά χωρίς χημικές και άλλες μη οικολογικές ουσίες είναι να χρησιμοποιήσουμε την ίδια τη φύση που ο Θεός μας χάρισε. Προετοιμασία: για να γίνουν τα χρώματα λαμπερά και ζωηρά χρησιμοποιείστε αυγά με λευκό τσόφλι. Πριν από κάθε βάψιμο καθαρίστε καλά με νερό και ξύδι.

Κόκκινα αυγά: Βράσε παντζάρια σε μεγάλη θερμοκρασία, στράγγισέ τα και χρησιμοποίησε το ζωμό τους για χρώμα με τη βοήθεια ενός πινέλου. Τα αυγά πρέπει να είναι ζεστά και βρασμένα.

Πράσινα αυγά: Βράσε φλούδα χλωρού καρυδιού ή πολλά χλωρά φύλλα καρυδιάς σε ζεστό νερό για αρκετή ώρα. Με το ζωμό που θα προκύψει, βάψε τα βρασμένα και ζεστά αυγά.

Καφέ αυγά: Βράσε φλούδες από κρεμμύδια σκούρου χρώματος σε ένα κατσαρολάκι. Η ποσότητα των φλουδών πρέπει να είναι αρκετή ενώ του νερού σχετικά λίγη. Βάλε τα αυγά μέσα και βράσε τα για 10 λεπτά περίπου.

Μοβ αυγά: Βράσε τρεις χούφτες από βιολέτες στο ίδιο νερό με τα αυγά για 10-12 λεπτά περίπου.

Μπεζ αυγά: Πάρε τα ξερά βελανίδια και βράσε τα σε μεγάλο βαθμό. Κατόπιν βράσε τα αυγά στο ζωμό που θα προκύψει. Καλή επιτυχία!

  • Πού θα βάλεις τα αυγά που θα βάψεις; Μπορείς, αν θέλεις, να φτιάξεις μια θήκη με την τεχνική του διπλώματος. Δες πώς ΕΔΩ .
  •  Η ομάδα του ΝΟΗΣΙΣ σου δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσεις από το σπίτι σου εύκολα πειράματα και κατασκευές με πρωταγωνιστή το αυγό! Τα βίντεο θα συνοδεύονται από οδηγό με τα υλικά, τα βήματα και την επεξήγηση κάθε δραστηριότητας. Όλες οι δραστηριότητες είναι με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι. Από την Κυριακή 12 Απριλίου μέχρι την Μ. Πέμπτη 16 Απριλίου καθημερινά στις 10.00 πμ θα βρεις  ΕΔΩ  τα βιντεάκια τους ώστε να εξερευνήσεις τον επιστημονικό κόσμο που κρύβει το αυγό! Καθημερινά θα ανεβαίνει ένα νέο βίντεο με πειράματα ή χειροτεχνία!

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 8 - μύθος

Το Πάσχα είναι συνδεδεμένο με ένα συγκεκριμένο φυτό. Μήπως ξέρετε ποιο είναι; Φυσικά, η πασχαλιά. Γνωρίζετε όμως την ιστορία της; Διαβάστε την στον ακόλουθο σύνδεσμο.    Η ιστορία της πασχαλιάς 1Η ιστορία της πασχαλιάς 2

Μέχρι την επόμενη φορά που θα σας μιλήσω εύχομαι να περάσετε όσο πιο όμορφα μπορείτε το Πάσχα, να έχετε ξεγνοιασιά και χαμόγελα. Φάτε τσουρέκια, κουλουράκια και άλλα λαχταριστά φαγητά με μέτρο όμως, χωρίς υπερβολές!

Αυτό το Πάσχα θα μας μείνει σίγουρα αξέχαστο.

Μαμάδες και μπαμπάδες σας ευχαριστώ θερμά για τον κόπο που κάνετε. Η ανταμοιβή μου είναι η συμμετοχή σας, η συνεργασία σας και η ανταπόκριση που δείχνετε κι εσείς και τα παιδιά. Σας ευχαριστώ για τη συνέπεια και το ακούραστο ενδιαφέρον σας.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλους

και

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ο θεός να δίνει σε όλους μας υγεία και δύναμη για να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία χωρίς προβλήματα.

Leave a Reply