Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα η οποία ο Ιησούς Χριστός έκανε το Μυστικό Δείπνο όπου παρέδωσε το σώμα του λέγοντας <<Λάβετε φάγετε τούτο μου εστί το Σώμα μου...>> και το αίμα του λέγοντας <<Πίετε εξ αυτού πάντες τούτο εστί το Αίμα μου...>>.

Έπειτα από αυτό ο Ιησούς και οι μαθητές τους πήγανε στο Όρος των Ελαιών για την Υπερφυή Προσευχή, δηλαδή η προσευχή που έκανε ο Ιησούς προς τον Πατέρα του για αρκετή ώρα μετά τον Μυστικό Δείπνο.

Την ώρα που βρίσκονταν στο Όρος των Ελαιών ήρθε ο Ιούδας με στρατιώτες για να συλλάβουν τον Ιησού. Ο Ιούδας για να δείξει ποιον πρέπει να συλλάβουν έδωσε ένα φιλί στον Χριστό και τότε πήραν τον Ιησού στον Καϊάφα και μετά στον Πόντιο Πιλάτο. Ως έθιμο του Πάσχα απελευθερώθηκε ο Βαραβάς και στη θέση του σταυρώθηκε ο Ιησούς. Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα η οποία σταυρώθηκε ο Ιησούς.

Ένα έθιμο της Μ. Πέμπτης που είναι πολύ γνωστό είναι τα κόκκινα αυγά που συμβολίζουν 2 πράγματα:
1. Βάφουμε τα αυγά κόκκινα γιατί το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Χριστού
2. Βάφουμε αυγό γιατί συμβολίζει ζωή, δηλαδή όπως το πουλάκι θα σπάσει το τσόφλι και θα βγει ζωντανό έτσι και ο Χριστός θα σπάσει τις πλάκες του τάφου του νικώντας τον θάνατο και θα βγει ζωντανός.

Leave a Reply