Η Μαστιχοπαραγωγή

Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο το οποίο καλλιεργείται παραδοσιακά στο νησί της Χίου της Ελλάδας και παράγεται σε "σταγόνες" ή "δάκρυα". Η Μαστίχα συλλέγεται και ξεραίνεται, μέχρι που γίνεται ελαστική και κατάλληλη για μάσηση. Η παραγωγή της γίνεται κυρίως στα λεγόμενα Μαστιχοχώρια της Χίου.

Η συλλογή της μαστίχας γίνεται με παραδοσιακό τρόπο. Εργάτες ισοπεδώνουν το χώρο γύρω από το δέντρο και δημιουργούν το λεγόμενο <<τραπέζι>>. Έπειτα στρώνουν το ασπρόχωμα και σχίζουν τον κορμό του δέντρου σε συγκεκριμένα σημεία. Η μαστίχα αρχίζει να ρέει και σε 15 περίπου μέρες σταθεροποιείται και είναι έτοιμη προς συλλογή. Αυτή γίνεται από το Δεκαπενταύγουστο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.Τότε οι εργάτες αρχίζουν το μάζεμα με ειδικά εργαλεία, τα τιμητήρια. Στην αρχή μαζεύουν τις <<πίτες>>, τα μεγάλα κομμάτια, τα οποία βάζουν στα μαστιχοκάλαθα. Μετά ακολουθούν τα μικρότερα κομμάτια. Κατόπιν το προϊόν κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς, κομμάτι-κομμάτι, και κατόπιν προωθείται στο εμπόριο.

Leave a Reply