Η εξέλιξη του τηλεφώνου

Ο «Πατέρας» του τηλεφώνου είναι ο Σκωτσέζος Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, γνωστός επιστήμονας και εφευρέτης της εποχής του. Το 1868 ο Γκράχαμ Μπελ μετανάστευσε στην Αμερική όπου ασχολήθηκε με την ακουστική και τη διδασκαλία της ομιλίας των κωφαλάλων και αργότερα το 1875 πειραματίστηκε με τον καλό του φίλο και συνεργάτη Γουότσον  για τη δημιουργία μιας συσκευής που θα μετέφερε τον ήχο μέσω του ηλεκτρισμού. Έτσι , το 1876 κατασκεύασε τον πολλαπλό τηλέγραφο,  που εξυπηρετούσε  συνομιλίες κοντινών μόνο αποστάσεων. Ένα χρόνο αργότερα ο Αμερικανός Ντέιβιντ Χιουζ ανακάλυψε το μικρόφωνο, χάρη στο οποίο το τηλέφωνο εξελίχθηκε ώστε να επιτρέπει τη συνομιλία μεταξύ  μακρινών αποστάσεων. Στην αρχή μικρόφωνο και ακουστικό ήταν τοποθετημένα μαζί.
Για να φτάσει στη σημερινή του μορφή , το τηλέφωνο πέρασε διάφορα στάδια. Αρχικά ήταν χειροκίνητο και λειτουργούσε μέσω τηλεφωνικών κέντρων με τηλεφωνήτρια. Κατόπιν η σύνδεση γινόταν από ημιαυτόματα κέντρα με απλό σήκωμα του ακουστικού και τέλος μέσω αυτόματων  κέντρων με απευθείας κλήση του συνδρομητή στον αριθμό που ζητάει.
Κινητό τηλέφωνο ή απλά κινητό, ονομάζεται κατά κύριο λόγο το τηλέφωνο που δεν εξαρτάται από καλωδιακή σύνδεση με δίκτυο παροχής τηλεφωνίας . Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν σε υψηλές συχνότητες και χρησιμοποιούν πλέον αποκλειστικά ψηφιακή τεχνολογία.
Το πρώτο κινητό εφευρέθηκε  το 1972 , από τον Αμερικανό Μάρτιν Κούπερ, για την εταιρεία Μotorola. Ήταν 33 εκατοστά και ζύγιζε ένα κιλό, δηλαδή τεράστιο και βαρύ! Ο Μάρτιν Κούπερ δήλωσε ότι ήταν ανάγκη  να απελευθερωθεί αυτός και όλοι μας από τα ενοχλητικά καλώδια του τηλεφώνου. Η εφεύρεση κόστισε 4.000 δολάρια και επισήμως ονομαζόταν Dynatec 8000.Στη συνέχεια τα κινητά βελτιώθηκαν και εξελίχθηκαν σε λειτουργίες  και σε μέγεθος , έγιναν εύχρηστα και απαραίτητα και μπήκαν στη ζωή όλων μας.

One Comment on “Η εξέλιξη του τηλεφώνου

Leave a Reply