ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΤΟΝ COVID

             COVID-19 street art in Navi Mumbai, India, on March 5, 2021.

Ο José Guerrero η Emma Calvo και η Irene Llorca, οι οποίοι εργάζονται στο δημιουργικό τμήμα διαφημιστικών εταιρειών στη Βαρκελώνη, είχαν μία διαφορετική ιδέα για να αποτυπώσουν καλλιτεχνικά την εποχή μας. σε ένα ψηφιακό περιβάλλον.

Η ιδέα του Μουσείου Τέχνης Covid γεννήθηκε τις πρώτες μέρες της καραντίνας στην Ισπανία. Οι τρεις τους, πρόσεξαν ότι πολλοί φίλοι τους χρησιμοποίησαν την τέχνη ως απόδραση κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού. Γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι δεν λειτουργούσαν μόνο οι φίλοι τους με αυτόν τον τρόπο. Το διάστημα της καραντίνας η παραγωγή έργων Τέχνης ήταν τεράστια.

Κάπου εκεί, λοιπόν, αναρωτήθηκαν τι πρόκειται να συμβεί σε όλα εκείνα τα έργα τέχνης που οι άνθρωποι δημιουργούν στα σπίτια τους. Και τότε προέκυψε η ιδέα: Ένα μουσείο, απαραίτητα ψηφιακό, που θα συγκέντρωνε όλη αυτή την τέχνη. Στις 19 Μαρτίου 2020 έκαναν την πρώτη δημοσίευση και συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να δημοσιεύουν καθημερινά έργα.

Το εικονικό Μουσείο Τέχνης Covid, το οποίο έχει τη δική του ιστοσελίδα αλλά φιλοξενείται και στο Instagram, συλλέγει έργα που δημιουργούνται έχοντας ως έμπνευση την κρίση του Covid-19. Εικονογραφήσεις, φωτογραφίες, ζωγραφική, σχέδια, κινούμενα σχέδια, βίντεο κ.λπ., επιλέγονται από την ομάδα και αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στην Ιστορία.

Όπως λένε και οι ίδιοι οι δημιουργοί του, οι οποίοι δεν νοιάζονται μόνο για τη χρονολογική καταγραφή αλλά και για την οικονομική στήριξη των καλλιτεχνών: «Είναι πολύ ενδιαφέρον να έχουμε αυτό το μουσείο για να γνωρίζουμε πώς εκφράστηκαν οι άνθρωποι, πώς το έζησαν όλο αυτό και πώς ένιωσαν. Θέλουμε να λειτουργεί ως αρχείο. Από την άλλη, όλα δείχνουν ότι μετά από αυτή την υγειονομική κρίση θα συμβεί μια άλλη οικονομική. Είναι σημαντικό λοιπόν, οι επαγγελματίες στον τομέα της τέχνης και της δημιουργικότητας να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και να δίνουμε ορατότητα στον εαυτό μας».

Για να εμφανιστούν στο μουσείο, οι καλλιτέχνες, μπορούν να στείλουν τα έργα τους στην ιστοσελίδα του μουσείου, στη φόρμα submit αλλά και στο Instagram, κάνοντας tag στην ανάρτησή τους το @covidartmuseum ή χρησιμοποιώντας το hashtag #covidartmuseum. Από όλα τα έργα που παραλαμβάνονται ή ανακαλύπτονται, γίνεται επιλογή ανάμεσα σε αυτά που αντικατοπτρίζουν καλύτερα την τρέχουσα στιγμή. Δείτε κάποια από τα πραγματικά ευφάνταστα έργα και αναρωτηθείτε… μήπως ήρθε η στιγμή να αφήσετε κι εσείς το δικό σας καλλιτεχνικό αποτύπωμα στο Covid Art Museum;

2 Comments on “ΤΕΧΝΗ ΜΕ ΤΟΝ COVID

Leave a Reply