Η εξέλιξη της φωτογραφίας

Η εξέλιξη της φωτογραφίας απο τη στιγμή που εμφανίστηκε (1826) είναι κυρίως αποτέλεσμα της βελτίωσης των υλικών και των φωτοευαίσθητων φιλμ. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος κατάλαβε τις ιδιότητες του φωτός και δημιούργησε την κάμερα obscura, όλες οι εφευρέσεις οδήγησαν στη φωτογραφική μηχανή.

Camera Obscura : Διαφανές κουτί με μια οπή σε μια έδρα του. Από την οπή αυτή περνούσε μια μικρή δέσμη φωτός, που με τη βοήθεια ενός φακού, εστιαζόταν σε ένα τζάμι. Αν η ακτίνα του φωτός προερχόταν απο αντικείμενο τότε το είδωλό του προβαλλόταν στο τζάμι οπότε ο καλλιτέχνης μπορούσε να τοποθετήσει ένα χαρτί και να το σχεδιάσει με το χέρι. Το φως που περνούσε μεσα απο την οπή σχημάτιζε ανεστραμμένη την εικόνα.

Οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές βασίζονται στη κάμερα obscura.

Αποτέλεσμα εικόνας για camera obscura

Στην παρακάτω φωτογραφία απεικονίζεται η μεγαλύτερη φωτογραφική μηχανή η οποία ονομάζεται “Το Μαμούθ”. Εφευρέθηκε το 1858 και ζύγιζε 635 κιλά. Η φωτογραφική αυτή απαιτούσε για το χειρισμό της περίπου 15 άτομα. Κατασκευάστηκε στο Σικάγο μαζί με το ειδικό βαγόνι για την μεταφορά του και είχε διαστάσεις 1,4 x 2,4 μέτρα.

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφική μηχανή μαμουθ

Η πρώτη φωτογραφία

Η πρώτη φωτογραφία αποτελεί μία απλή προβολή μίας εικόνας πάνω σε κάποια επιφάνεια. Το 1820-1840 δύο πειραματιστές ο Niepce και ο Daguerre, δημιουργούν τις πρώτες φωτογραφίες. Εκμεταλλεύονται την λογική της πρώτης φωτογραφικής μηχανής (κάμερα obscura) και έτσι
τραβάνε την πρώτη φωτογραφία. Το διάστημα που απαιτήθηκε για να αποτυπωθεί η πρώτη φωτογραφία ήταν 8 ώρες. Όλο αυτό λαμβάνει χώρα σε ένα χωριό της Γαλλίας το Chalon-sur-Saone.

Αποτέλεσμα εικόνας για η πρώτη φωτογραφία

Η ΕΞΕΛΙΞΗ
• Τον 16ο αιώνα τοποθετήθηκε ένας φακός στην μικρή οπή, που βελτίωνε την ποιότητα της εικόνας.
• Το 1550 συντελέστηκε μια τροποποίηση της κάμερας obscura από τον Τζιρολάμο Γκαρντάνο.
• Το 1558 ο Τζιοβάνι Ντελαπόρτα συνιστά τη χρήση μιας φορητής συσκευής στους ζωγράφους.
• Το 1826 αποτυπώθηκε η πρώτη χημική φωτογραφία από τον Nicephore Niepce και χρειάστηκαν συνολικά 8 ώρες. Αυτή ονομάστηκε ηλιογραφία.
• Το 1858 εφευρέθηκε η μεγαλύτερη φωτογραφική μηχανή που ζύγιζε 635 κιλά και ονομαζόταν μαμούθ. Η φωτογραφική αυτή απαιτούσε για το χειρισμό της περίπου 15 άτομα. Κατασκευάστηκε στο Σικάγο μαζί με το ειδικό βαγόνι για τη μεταφορά του και είχε διαστάσεις 1,4 Χ 2,4 μέτρα.
• Το 1888 ο Τζόρτζ Ίστμαν κατασκεύασε την πρώτη φωτογραφική μηχανή σε στυλ κουτί (box camera), η οποία ονομάστηκε kodak και διέθετε μικρές διαστάσεις και βάρος.
• Το 1990 εμφανίστηκε η πρώτη ψηφιακή μηχανή στην οποία δεν χρησιμοποιείται το χημικό φιλμ αλλά φωτοευαίσθητοι αισθητήρες.                                                                                                                         • Από το 1990 έως και σήμερα παρατηρείται ραγδαία εξέλιξη και ενσωματώνονται συνεχώς επιπλέον δυνατότητες όπως η βιντεοσκόπηση και η προσθήκη ή η αφαίρεση ήχου.

 

Leave a Reply