ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Η Πελοπόννησος, γνωστή και ως Μωριάς, είναι η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας, και ένα από τα εννέα γεωγραφικά της διαμερίσματα. Βρίσκεται στα νότια του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας και συνδέεται με τη Στερεά Ελλάδα μέσω του Ισθμού της Κορίνθου και μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μία από τις δεκατρείς Περιφέρειες της Ελλάδας. Περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Οι νομοί Αχαΐας και Ηλείας παρ' όλο που βρίσκονται στην Πελοπόννησο, ανήκουν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Έδρα της περιφέρειας είναι η πόλη της Τρίπολης. Μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι η Καλαμάτα.

 

 

Google maps Πελοπόννησος

Γενικές πληροφορίες για την Πελοπόννησο από το hello Greece

Φωτόδεντρο

Σπήλαιο Διρού

ΜΥΚΗΝΕΣ - Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ

Στην Πελοπόννησο,στη βόρεια πλευρά του κάµπου του Άργους, βρίσκονται οι Μυκήνες. Σήµερα εκεί υπάρχουν µόνο ερείπια. Όµως, πριν από πολλά χρόνια, υπήρχε εκεί µια σπουδαία πόλη, που ήταν το µεγαλύτερο κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισµού.Η ακρόπολη των Μυκηνών χτίστηκε πάνω σε ένα λόφο και ήταν περιτριγυρισµένη από γερά τείχη. Ήταν τόσο µεγάλες οι πέτρες αυτών των τειχών, που οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα τα έφτιαξαν κύκλωπες. Γι’ αυτό τα λένε µέχρι σήµερα κυκλώπεια τείχη. Τη µεγάλη πύλη του τείχους στόλιζαν δυο πέτρινα λιοντάρια, που παραµένουν στη θέση τους µέχρι σήµερα. Αυτή είναι η περίφηµη πύλη των λεόντων.

Θέατρο της Επιδαύρου

Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Λίγα είναι τα πολιτιστικά μνημεία που νιώθεις πως τα γνωρίζεις πριν καν τα επισκεφθείς. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας είναι ένας από αυτούς. Αιχμαλωτίζοντας το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο τόπος, όπου ανάβει η Ολυμπιακή φλόγα προς τιμή των Αγώνων που γεννήθηκαν εδώ και διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια για μια χιλιετία.

Η Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο και στην αρχαιότητα ήταν ένας από τους πιο ιερούς και μεγαλειώδεις λατρευτικούς τόπους. Μπορεί στις μέρες μας να διασώζονται μόλις τα θεμέλια πολλών από τα κτήριά της, ωστόσο παραμένει ένας από τους πιο ζωντανούς και αναπαραστατικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Εικονική Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία

ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ από τον Αντώνη Κόκκινο
ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΣΚΗΣΗ από το wordwall και τον Nikosanna99

ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ: Χαρίλαος Τρικούπης

Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, γνωστή και ως γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης», ήταν έτοιμη το 2004, με αφορμή την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και εγκαινιάστηκε επίσημα λίγο πριν από την έναρξή τους. Η γέφυρα φέρει το όνομα του Έλληνα Πρωθυπουργού που οραματίστηκε το έργο της σύζευξης της Πελοποννήσου με τη Δυτική Ελλάδα το 1889.

Η γέφυρα αποτελεί ένα τεχνολογικό και κατασκευαστικό επίτευγμα μεγάλης εμβέλειας και παγκόσμιας αναγνώρισης. Είναι μία καλωδιωτή γέφυρα, από τις μεγαλύτερες σε μήκος στον κόσμο, με συνεχές κατάστρωμα 2.252 μέτρων.Το έργο θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα και πλέον πρωτοποριακά στον κόσμο, λόγω του μεγάλου βάθους θεμελίωσης, που φθάνει έως και τα 65 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, της υψηλής επικινδυνότητας, λόγω σεισμικότητας της περιοχής και της πιθανότητας τεκτονικών μετακινήσεων.

Η ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα που έγιναν στη χώρα μας κατά τον 19ο αιώνα, είναι αναμφίβολα η διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου. Τα εγκαίνιά της, που έγιναν στις 25 Ιουλίου 1893 (με το παλαιό ημερολόγιο). Η σκέψη για διάνοιξη της διώρυγας της Κορίνθου όμως, χρονολογείται από τον 7ο π.Χ. αιώνα, από τα χρόνια του Περίανδρου. Με τα πενιχρά τεχνικά μέσα της αρχαιότητας ήταν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο. Έτσι, επινόησε τον Δίολκο, μέσω του οποίου γινόταν η «μετάβαση» των πλοίων από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό Κόλπο και αντίστροφα.

Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

Στα εκθέματα του μουσείου διατηρούνται: Υδρόμυλος, Νεροτριβή,  Βυρσοδεψείο,  Μπαρουτόμυλος.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΔΙΟΥ στη Σπάρτη

 

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Η Μονεμβάσια ή Μονεμβασία ή Μονεμβασιά ή Μονοβάσια, γνωστή στους Φράγκους ως Μαλβαζία, είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου, στο Νομό Λακωνίας. Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου "Βράχου της Μονεμβασίας", που αποτελεί στην κυριολεξία μικρή νησίδα που συνδέεται με γέφυρα σε σχηματιζόμενο λαιμό συνολικού μήκους 400 μέτρων με τη σημερινή παράλια κατ΄ έναντι πόλη επί της λακωνικής ακτής. Στα διασωθέντα κτήρια και τις δομές στο κάστρο περιλαμβάνονται αμυντικές κατασκευές του εξωτερικού κάστρου και αρκετές μικρές βυζαντινές εκκλησίες.Ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος καταγόταν από τη Μονεμβασία, όπου και βρίσκεται σήμερα ο τάφος του. Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις. Πολλές από τις οδούς είναι στενές και κατάλληλες μόνο για τους πεζούς.

Η ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ

Πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σπάρτης, σε ένα βραχώδη λόφο στους πρόποδες του Ταΰγετου, υψώνεται η εντυπωσιακή καστροπολιτεία του Μυστρά. Πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες καστροπολιτείες της χώρας, που το 1989 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.Ο Μυστράς ήταν Βυζαντινή πολιτεία της Πελοποννήσου. Σήμερα είναι ερειπωμένος, αν και έχουν αναστηλωθεί ορισμένα κτίσματα, όπως τα παλάτια, και αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη γνώση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου Η ιστορία «της νεκρής πολιτείας» σήμερα του Μυστρά αρχίζει από τα μέσα του 13ου αιώνα, όταν συμπληρώθηκε η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Φράγκους. Το 1249 ο Γουλιέλμος Β΄ Βιλλαρδουίνος έκτισε το κάστρο του στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή, που λεγόταν Μυστράς ή Μυζυθράς λόγω του σχήματός του ή εκ του ονόματος του παλαιότερου ιδιοκτήτη που λεγόταν Μυζηθράς. Ο Μυστράς υπήρξε πρωτεύουσα του βυζαντινού Δεσποτάτου του Μυστρά τον 14ο και 15ο αιώνα, βιώνοντας μία περίοδο ευημερίας και πολιτιστικής άνθησης. Έτσι δημιουργήθηκε το Δεσποτατο του Μωρεως.

Συνετοί Δεσπότες, όπως ο Μανουήλ Καντακουζηνός, ο Θεόδωρος Β΄ Παλαιολόγος, ο Κωνσταντινος ο Β΄ Παλαιολόγος, ο μετέπειτα τελευταίος αυτοκράτωρ του Βυζαντίου, συνετέλεσαν ώστε ο Μυστράς να επεκτείνει την εξουσία του σε όλη την Πελοπόννησο και να γίνει εστία της πολιτικής και πνευματικής ζωής της αυτοκρατορίας, καθώς και το κέντρο της αναγεννήσεως των γραμμάτων και των τεχνών. Σοφοί, καλλιτέχνες και λόγιοι συγκεντρώνονταν στην αυλή του Δεσπότου, σπουδαιότερος και σημαντικότερος απ' όλους, ο Γεώργιος Γεμιστός ή Πλήθων.

Τα επόμενα βίντεο είναι από την ταινιοθήκη: Μυστράς: Στοιχεία, Στίχοι, Στοιχειά, του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη

ΜΕΡΟΣ 1ο

ΜΕΡΟΣ 2ο

 

5 Comments on “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  1. Κυρία ήταν όλα τέλεια, εμένα μου άρεσε αυτό με το σπήλαιο!!!

  2. Κυρία εμένα μου άρεσε αυτό με την γέφυρα και το σπήλαιο

  3. Κυρία τα βίντεο και οι εικόνες που μας βάλατε ήταν τέλεια!!!

  4. ωραια κυρια ευχαριστουμε!
    τωρα ειδα οτι μπορω να γραψω σχολια απο εδω!

Leave a Reply