Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Η Ημέρα τη Γης

 

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συντονίζονται κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου για να γιορτάσουν το περιβαλλοντικό κίνημα, με την ονομασία Ημέρας της Γης.

Τι είναι όμως η Ημέρα της Γης, πότε και με ποια αφορμή καθιερώθηκε και τι ακριβώς έχει καταφέρει μέχρι σήμερα?

Πρόκειται για μια παγκόσμια εκδήλωση που γιορτάζεται συνεχόμενα από το 1970 και έχει ως στόχο να αναδείξει τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος.Η έμπνευση του θεσμού αποδίδεται στον ακτιβιστή Τζον Μακ Κόνελ το 1969 σε ένα Συνέδριο της UNESCO στο Σαν Φρανσίσκο. Στις 21 Μαρτίου ξεκίνησαν και οι πρώτες εκδηλώσεις, όχι μόνο στο Σαν Φρανσίσκο αλλά και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Μέσα σε λίγα χρόνια από την πρώτη Ημέρα της Γης το 1970, συστάθηκε η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και θεσπίστηκαν - ή ενισχύθηκαν σημαντικά - αρκετοί περιβαλλοντικοί νόμοι, όπως ο νόμος για τον καθαρό αέρα.Στα πιο πρόσφατα επιτεύγματα περιλαμβάνονται η φύτευση εκατομμυρίων δέντρων, η υποστήριξη των αγροτών με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές καθώς και η εισαγωγή προγραμμάτων κλιματικής παιδείας σε σχολεία και δομές σε όλο τον κόσμο.

https://www.cnn.gr/perivallon/story/415279/imera-tis-gis-ti-presveyei-pote-kathierothike-kai-ti-exei-petyxei-mexri-simera