Κόνιτσα: Φύση, πολιτισμός, ιστορία

Κόνιτσα: Φύση, πολιτισμός, ιστορία

Η φετινή τριήμερη εκδρομή της Α΄ και Β΄ Λυκείου του σχολείου μας πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα από 16 έως 18 Απριλίου με τη συμμετοχή δεκαεννέα μαθητών/-τριών και τη συνοδεία δύο εκπαιδευτικών. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, διότι υπήρξε για όλους τους συμμετέχοντες/-ουσες δημιουργός εξαιρετικών εμπειριών και αναμνήσεων. Καθώς ήταν ενταγμένη στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος που εκπονείται στο σχολείο μας, βασικός κορμός της ήταν η επίσκεψή μας στο ΚΠΕ (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) της Κόνιτσας, όπου οι υπεύθυνοι μας είχαν ετοιμάσει ενδιαφέρουσες δράσεις, γεμάτες συγκινήσεις που μόνο η φύση μπορεί να προσφέρει.

Όταν φτάσαμε στο  ΚΠΕ Κόνιτσας η υπεύθυνη συνάδελφος μας υποδέχτηκε φιλόξενα και μας έκανε μια παρουσίαση σχετικά με τον τόπο και τη δράση των ανθρώπων εκεί. Είδαμε φωτογραφίες, χάρτες, συζητήσαμε και τα παιδιά έθεσαν ερωτήματα σχετικά με όρους όπως «δρυμός», «γεωπάρκο», «γεώτοπος», «βιοποικιλότητα», σχολιάσαμε τη νομοθεσία σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές και το κυνήγι, το οποίο αποτελεί δραστηριότητα και ορισμένων μαθητών μας. Έγινε μια σύντομη αναφορά στα πέτρινα γεφύρια, τους παραδοσιακούς οικισμούς και στα μαστοροχώρια, μια και η Ήπειρος έχει μακρά παράδοση και φήμη όσον αφορά τους χτίστες και τους πετράδες της. Τα παιδιά περιεργάστηκαν, στη συνέχεια, τους διαδραστικούς πίνακες που υπήρχαν στην αίθουσα και έδειχναν την πορεία στο χρόνο και τις μετακινήσεις στο χώρο ορισμένων ζώων, όπως τα αγριόγιδα, πάνω στο χάρτη της Ελλάδας.

Ακολούθησε η μετάβασή μας στην Κλειδωνιά, 10 περίπου χιλιόμετρα μακριά από την Κόνιτσα, όπου περπατήσαμε στο φαράγγι του Βοϊδομάτη, που είναι παραπόταμος του Αώου απολαμβάνοντας τους ήχους και τον καθαρό αέρα της φύσης. Διαβήκαμε το μονότοξο πέτρινο γεφύρι και ακούσαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες από την ξεναγό μας για την ιστορία και τον τρόπο κατασκευής του όπως και για τα κουδούνια που κρέμονται από αυτό και τη χρησιμότητά τους. Τέλος, είδαμε από κοντά και μάθαμε για τις Βραχοσκεπές οι οποίες είναι αβαθή σπήλαια προστασίας που κατοικούνταν από πρωτόγονους ανθρώπους κατά την προϊστορική εποχή και στα οποία βρέθηκαν πολυάριθμα λίθινα εργαλεία και οστά από ζώα που αποτελούσαν τη λεία τους.

Κατόπιν, επιστρέψαμε στην Κόνιτσα για να περπατήσουμε στη χαράδρα του Βίκου, όπου ρέουν τα νερά του Αώου ποταμού για να δούμε και στην πράξη τι σημαίνει «γεώτοπος ιδιαίτερης αξίας και σπάνιας   μορφολογικής, γεωλογικής και υδρογεωλογικής σημασίας», όπως είχε αναφερθεί νωρίτερα στο ΚΠΕ στη σχετική συζήτηση που κάναμε. Είχαμε την ευκαιρία να διαβούμε και το μεγάλο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας, να θαυμάσουμε την υπέροχη θέα και να απολαύσουμε τους ήχους του ποταμού και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα.

Τα παιδιά τράβηξαν πολλές ωραίες φωτογραφίες, ήταν πολύ ζωντανά και χαρούμενα καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης και όλοι μαζί φύγαμε πολύ ικανοποιημένοι από αυτή μας την επίσκεψη για το μεσημεριανό μας γεύμα στην ωραία Κόνιτσα. Με συγκίνηση και ευλάβεια ανεβήκαμε πριν από το φαγητό μας στο πατρικό σπίτι του Αγίου Παϊσίου και μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα για το βίο του, καθώς περιηγηθήκαμε το χώρο με τα προσωπικά του αντικείμενα.

Μετά το γεύμα μας επιστρέψαμε στα Γιάννενα με μια υπέροχη αίσθηση ικανοποίησης και χαράς για όσα βιώσαμε και χωρίς κανένα παράπονο για κούραση, παρά τις πεζοπορίες μας στα μονοπάτια. Ευχή όλων μας είναι να συνεχίσουν να γίνονται τέτοιες ωραίες εκδρομές, γιατί είναι επιμορφωτικές, διασκεδαστικές και γιατί τα παιδιά μας απέδειξαν στην πράξη ότι τις αξίζουν!

 

Βασιλική Τσιαφογιάννη