Ελληνικά

Κεφάλαιο 21ο – Η ζωή στα ποτάμια και τις λίμνες της Ελλάδας

Δραστηριότητες Επέκτασης:

  • Τι θα έλεγες για μια βόλτα στη Λίμνη Κερκίνη; Κάνοντας κλικ  εδώ  μπορείς να δεις το φράγμα από ψηλά και να μάθεις σημαντικές πληροφορίες για την τεχνητή λίμνη του Νομού Σερρών!
  • Αν θέλεις διάβασε κι αυτό!

 

31 σχόλια για “Κεφάλαιο 21ο – Η ζωή στα ποτάμια και τις λίμνες της Ελλάδας

  1. Παιδιά, πατήστε επάνω δεξιά στην καμπανούλα. Θα δείτε ότι σας έχω αναθέσει μια μικρή εργασία! Πατήστε εκεί που λέει Υποβολή απάντησης, γράψτε την απάντησή σας και ξαναπατήστε Υποβολή απάντησης.
    Αν έχετε απορία ρωτήστε με εδώ ό,τι θέλετε!

    Εδώ στα σχόλια θέλω να μου γράψετε τι σας έκανε εντύπωση από αυτό το μάθημα.. Μάθατε κάτι καινούριο που δε γνωρίζατε;

  2. Εάν έχεις κήπο, να επιλέγεις φυτά και γρασίδι που αντέχουν ως ένα βαθμό την ξηρασία και δεν έχουν ανάγκη από συχνές ποσότητες νερού.

    Να μην ποτίζουμε τις κρύες ή βροχερές μέρες.

    • Άγγελε, η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα έχει χωρητικότητα 41 εκατομμύρια κ.μ. νερού. Ωστόσο, επειδή η συνεχής αύξηση του πληθυσμού της Αθήνας απαιτεί ακόμα περισσότερη κατανάλωση νερού, εδώ και χρόνια η Αττική τροφοδοτείται με νερό και από τη φυσική λίμνη Υλίκη η οποία έχει χωρητικότητα 600 εκατομμύρια κ.μ. νερού!

  3. Μου έκανε εντύπωση πόσες τεχνητές λίμνες υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά και πόσο πολύ βοηθάνε την ζωή των ανθρώπων (άρδευση,ύδρευση και ηλεκτρισμός)

  4. Μου έκανε εντυπωση η αποξήρανση των λιμνών που εγινε παλιότερα.Τα χωράφια που εγιναν μετα ποιος τα πήρε; Κουνούπια έχει σε όλες τις λίμνες.

    • Κωνσταντίνα, πολύ εύλογες οι απορίες σου..
      Η απόφαση για την αποξήρανση των λιμνών εντάσσεται στη λογική της εποχής εκείνης. Η ελονοσία μάστιζε τους κατοίκους που ζούσαν γύρω από τις λίμνες από τα πολυπληθή κοπάδια κουνουπιών και εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν φάρμακα για την καταπολέμηση της ασθένειας. Έτσι οι αποξηράνσεις των λιμνών και των ελών στόχευαν στη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής.
      Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που δημιουργήθηκαν από τις αποξηράνσεις μοιράστηκαν στους αγρότες και ιδιαίτερα στους ακτήμονες, σε αυτούς δηλαδή που δεν είχαν δικά τους χωράφια για να καλλιεργήσουν.

  5. Κυρία Ζωή εμένα μου έκανε εντύπωση ότι το γλύκο νερό είναι τόσο σημαντικο για τη ζωη του ανθρωπου.Δεν ήξερα επίσης ότι οι λιμνες Λάδωνα,Λούρου,Πλαστήρα και η λίμνη Κρεμαστών παρήγαγαν ηλεκτρικό ρεύμα.Ότι ο άνθρως αποξήρανε τις λίμνες Κωπαΐδα,Αχερουσία και Κάρλα για να κάνουν καίνουργιες καλλιέργιες.

    • Ναι, Κωνσταντίνε! Η ελονοσία μάστιζε τους κατοίκους των περιοχών κοντά στα λιμνάζοντα νερά και η αποξήρανση των λιμνών αποτέλεσε λύση στο πρόβλημα.

Αφήστε μια απάντηση