Updated on May 20, 2020
Η οριστική απομάκρυνση της περσικής επίθεσης
- Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΣΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
Η εκστρατεία του Ξέρξη
- Ο Πέρσης βασιλιάς δυσαρεστήθηκε από την ήττα των Περσών στη μάχη του Μαραθώνα.
- Έτσι, ο Ξέρξης, γιος του βασιλιά Δαρείου, οργάνωσε ο ίδιος μια νέα μεγάλη εκστρατεία.
- Μόλις έμαθαν οι Έλληνες για την περσική δύναμη του Ξέρξη πανικοβλήθηκαν.
- Όμως, επειδή είχαν καταλάβει από νωρίς τις προθέσεις των Περσών, στο συνέδριο του Ισθμού το 481 π.Χ. είχαν αποφασίσει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μιας περσικής εισβολής.
Η μάχη των Θερμοπυλών
- Ο Ξέρξης αφού ξεκίνησε πέρασε χωρίς να τον εμποδίσει κανείς από τη Θράκη και τη Μακεδονία και παράλληλα ο στόλος του ακολουθούσε στο Αιγαίο.
- 480 π.Χ.: όταν έφτασε στις Θερμοπύλες συνάντησε την ελληνική δύναμη. Οι Έλληνες είχαν επιλέξει τα στενά των Θερμοπυλών για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες. Παράλληλα, ο ελληνικός στόλος προκειμένου να αντιμετωπίσει την απόβαση των Περσών έπλευσε στο Αρτεμίσιο της Εύβοιας.
- Ο Ξέρξης μόλις έφτασε στις Θερμοπύλες ζήτησε από τον Λεωνίδα, βασιλιά της Σπάρτης, που ήταν αρχηγός των Ελλήνων την παράδοση των όπλων. Αποτέλεσμα της πράξης του αυτής ήταν να λάβει ως απάντηση το «μολών λαβέ» (έλα να τα πάρεις) του βασιλιά της Σπάρτης. Η φράση αυτή επρόκειτο να μείνει στην ιστορία ως δείγμα γενναιότητας.
- Όσο και αν προσπαθούσαν οι Πέρσες δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την αντίσταση των Ελλήνων. Από αυτή τη δύσκολη θέση τους έβγαλε ο Εφιάλτης, ο οποίος ήταν κάτοικος της περιοχής. Τους οδήγησε μέσα από ένα μονοπάτι και τους έβγαλε στα νώτα των Ελλήνων.
- Πριν τους κυκλώσουν εντελώς οι Πέρσες, ο Λεωνίδας διέταξε τους συμπολεμιστές του να φύγουν. Στη θέση τους παρέμειναν 700 Θεσπιείς με τη θέλησή τους που έπεσαν πολεμώντας μαζί με τους 300 Σπαρτιάτες.
Δραστηριότητες
- Να διαβάσετε τη σελίδα 60 του σχολικού βιβλίου.
- Πότε έγινε η μάχη των Θερμοπυλών; Ποιοι ήταν οι αρχηγοί Ελλήνων και Περσών;
- Να λύσετε το κρυπτόλεξο.