Η Πυρκαγιά στο Μάτι το 2018 ξέσπασε στις 23 Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική, σε μια ημέρα με ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή της Πεντέλης και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα προς κατοικημένες περιοχές, όπως το Μάτι και ο Νέος Βουτζάς. Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε ήταν τόσο μεγάλη, που πολλοί κάτοικοι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Το γεγονός εξελίχθηκε μέσα σε λίγες ώρες σε μια εθνική τραγωδία, που σημάδεψε βαθιά την ελληνική κοινωνία.
Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκε ήταν τόσο μεγάλη, που πολλοί κάτοικοι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν. Το γεγονός εξελίχθηκε μέσα σε λίγες ώρες σε μια εθνική τραγωδία, που σημάδεψε βαθιά την ελληνική κοινωνία.
Συνολικά 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν στα στενά δρομάκια του οικισμού ή έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να σωθούν και περισσότεροι από 170 άνθρωποι τραυματίστηκαν, πολλοί με σοβαρά εγκαύματα. Πάνω από 2.500 σπίτια και περιουσίες καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ κάηκαν χιλιάδες οχήματα και μεγάλες εκτάσεις δασικής γης.

Μετά την τραγωδία, οι ελληνικές αρχές βρέθηκαν στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής για την παντελή απουσία σχεδίου εκκένωσης και τον κακό συντονισμό, γεγονός που οδήγησε σε ένα κύμα παραιτήσεων και απομακρύνσεων κορυφαίων στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του αρμόδιου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και των αρχηγών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Η δικαστική διερεύνηση που ακολούθησε αποκάλυψε εγκληματικές παραλείψεις στη διαχείριση της κρίσης, με αποτέλεσμα την άσκηση ποινικών διώξεων κατά 21 ατόμων, ανάμεσα στα οποία ήταν στελέχη της αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας. Η πολυαναμενόμενη απόφαση του δικαστηρίου το 2024 προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων, καθώς οι περισσότεροι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και στους ελάχιστους καταδικασθέντες επιβλήθηκαν ποινές που αρχικά ήταν εξαγοράσιμες, μέχρι που η παρέμβαση του Αρείου Πάγου και οι νέες δικαστικές εξελίξεις το 2025 οδήγησαν τελικά ορισμένα ανώτατα στελέχη στη φυλακή χωρίς το δικαίωμα αναστολής.




Ο Σεισμός Τουρκίας–Συρίας 2023 αποτέλεσε μία από τις πιο ισχυρές φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών. Στις 6 Φεβρουαρίου 2023, σεισμός μεγέθους 7,8 Ρίχτερ έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία, με επίκεντρο κοντά στην περιοχή Καχραμανμαράς, ενώ επηρέασε και τη Συρία. Λίγες ώρες αργότερα σημειώθηκε δεύτερος μεγάλος σεισμός, ενισχύοντας τις ήδη σοβαρές καταστροφές.
Μετά τον σεισμό, πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί κινητοποιήθηκαν άμεσα για να προσφέρουν βοήθεια. Ομάδες διάσωσης, ιατρικό προσωπικό και ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στις πληγείσες περιοχές, ενισχύοντας τις τοπικές προσπάθειες. Η αλληλεγγύη που εκφράστηκε παγκοσμίως ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας σε περιόδους κρίσης και έδωσε ελπίδα στους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν σκληρά.