Ελληνικά

Ημερολόγιο συναντήσεων και δράσεων

20.10.2022: 1η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Στην πρώτη αυτή συνάντηση έγινε μια εισαγωγή στις διάφορες κατηγορίες γρίφων του οποίους θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια του έτους. Συζητήθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις και υπήρξε μια μικρής έκτασης αναφορά σε αποτελεσματικούς τρόπους επίλυσης γρίφων.

Λόγω του επικείμενου διαγωνισμού "Θαλής" της Ε.Μ.Ε., οποίος πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022 στις επόμενες δύο (2) δίωρες (2h) συναντήσεις συζητήσαμε και επιλύσαμε ορισμένα θέματα από τον Διαγωνισμό της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας παρελθόντων ετών.

03.11.2022: 2η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Στο μάθημα αυτό συζητήσαμε και επιλύσαμε ορισμένα θέματα από τον Διαγωνισμό "ΘΑΛΗΣ" της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας παρελθόντων ετών. Επιλέχθηκαν προχωρημένα θέματα Γεωμετρίας, Θεωρίας Αριθμών και Μη Γραμμικών Συστημάτων 3x3.

10.11.2022: 3η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Στο μάθημα αυτό συζητήσαμε και επιλύσαμε ορισμένα θέματα από τον Διαγωνισμό "ΘΑΛΗΣ" της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας παρελθόντων ετών. Επιλέχθηκαν προχωρημένα θέματα Θεωρίας Αριθμών και Μη Γραμμικών Συστημάτων 2x2 και 3x3.

24.11.2022: 4η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Ο κύβος ερρίφθη και το θέμα ήταν οι Γεωμετρικοί γρίφοι. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία καθισμένοι σε μια καρέκλα να εξασκήσουν τη φαντασία τους και να κινηθούν με το μυαλό τους στο χώρο τον τριών διαστάσεων. Πριν την συνάντηση, τους δόθηκε ένα βασικό μοντέλο ανάπτυξης κύβου https://www.geogebra.org/m/wdfasxrt για εξοικείωση και ανάπτυξη των πρώτων απαραίτητων δεξιοτήτων.

29.11.2022: Εκδρομή στη Θεσσαλονίκη (διάρκεια: ημερήσια)

Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 επισκεφθήκαμε την έκθεση των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή έκθεση που αφορά την ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών, η οποία προβάλει μία πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και καταδεικνύει μέσω του διαδραστικού, παιδαγωγικού και ψυχαγωγικού της χαρακτήρα πως τα μαθηματικά μπορούν να είναι ευχάριστα, ενδιαφέροντα και κατανοητά.

01.12.2022: 6η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Σε αυτή τη συνάντηση οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με γρίφους με πιο μαθηματικό υπόβαθρο. Αριθμητικούς γρίφους, γρίφους που απαιτούν αλγεβρικούς χειρισμούς ή κάνουν χρήση της απαγωγής σε άτοπο.

15.12.2022: 7η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Σε αυτή τη συνάντηση έγινε μια μικρή παρουσίαση πιθανών κατηγοριών θεμάτων αλλά και συγκεκριμένων προτεινόμενων θεμάτων, τα οποία οι μαθητές θα μπορούσαν να παρουσιάσουν στον διαγωνισμό Euromath, ενημέρωση για τον διαγωνισμό, (ημερομηνίες - προθεσμίες, πρόγραμμα, κατηγορίες στις οποίες διαγωνίζονται οι μαθητές στο διαγωνισμό, απαραίτητα βήματα για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό κ.α.) ορισμό ομάδων εργασίας, και υποψήφια - όχι οριστικά θέματα τα οποία θα μπορούσε να διαπραγματευθεί κάθε ομάδα εργασίας.

12.01.2023: 8η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Στο μάθημα αυτό συζητήσαμε και επιλύσαμε τα θέματα από τον Διαγωνισμό "ΘΑΛΗΣ" της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2022 και στον οποίο συμμετείχαν αρκετοί από τους μαθητές του ομίλου. Επιλέχθηκαν τα θέματα της Θεωρίας Αριθμών και τα Μη Γραμμικά Συστήματα 2x2 και 3x3.

19.01.2023: 9η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Σε αυτή τη συνάντηση οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με γρίφους αληθείας, από απλούς μέχρι και πολύπλοκους γρίφους και μεθόδους επίλυσης μαθηματικής λογικής, αλλά και αντίστροφης λογικής, εξέταση περιπτώσεων κ.α.

26.01.2023: 10η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Στη συνάντηση αυτή ασχοληθήκαμε με τον ζωγράφο Wassily Kandinsky και συγκεκριμένα με τον πίνακα Color Study. Squares with Concentric Circles.

Οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες των 4 ατόμων και δημιούργησαν τα δικά τους έργα σχετικά με το θέμα. Οι δημιουργίες τους έγιναν σε καμβάδες και χρησιμοποιήθηκαν τέμπερες (ακρυλικά χρώματα). Τους δόθηκαν μόνο τα 3 βασικά χρώματα (μπλε, κίτρινο, κόκκινο) και μαύρο και άσπρο. Τα συμπληρωματικά χρώματα τα δημιούργησαν μόνοι τους. Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τα έργα τους και η παρουσίαση με τις οδηγίες.

Παρουσίαση με οδηγίες

Δείτε τα έργα των μαθητών εδώ.

02.02.2023: 11η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Στη συνάντηση αυτή ασχοληθήκαμε με προχωρημένες ασκήσεις Ευκλείδειας Γεωμετρίας.

09.02.2023: 12η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Στη συνάντηση αυτή ολοκληρώσαμε τις περιπτώσεις των γρίφων αληθείας και ασχοληθήκαμε με την επίλυση γρίφων που περιλαμβάνουν αριθμητικές ακολουθίες με τη βοήθεια της πρωτότυπης μεθόδου των αριθμητικών διαφορών.

23.02.2023: 13η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Ασχοληθήκαμε με γρίφους των οποίων η λύση βρίσκεται από το τρίγωνο του Pascal και έγινε μια σύντομη εισαγωγή στο τρίγωνο του Pascal και τις ιδιότητές του.

09.03.2023: 14η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Στη συνάντηση αυτή κάναμε εφαρμογή του τριγώνου του Pascal για την εύρεση ταυτοτήτων της μορφής (α+β)ν. Κατασκευάστηκαν μοντέλα με μπαλάκια τα οποία δίνουν μια καλύτερη εικόνα.

16.03.2023: 15η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Σε αυτή τη συνάντηση έγινε μια πρωτότυπη επέκταση του τριγώνου του Pascal σε ταυτότητες της μορφής (α+β+γ)ν και (α+β+γ+δ)ν, αφού καταλήξαμε σε άτοπο, με την παρότρυνση του διδάσκοντα οδηγηθήκαμε σε χώρους 4 και περισσοτέρων διαστάσεων, κάναμε μια εισαγωγή σε αυτούς, μιλήσαμε και ασχοληθήκαμε με τις εξισώσεις ίσης απόστασης από σημείο στη μία διάσταση (δύο σημεία), στις δύο διαστάσεις (κύκλος), στις τρεις διαστάσεις (σφαίρα), στις τέσσερις διαστάσεις (υπερσφαίρα). Κάναμε αναφορά για τον υπερκύβο και εφαρμογές προβολής αντικειμένων τεσσάρων ή περισσοτέρων διαστάσεων σε λιγότερες διαστάσεις. Όλα αυτά με την βοήθεια και του Geogebra.

23.03.2023: 16η συνάντηση (διάρκεια: 2 ώρες)

Ιστορικές και Μαθηματικές απόψεις της Θεωρίας της Σχετικότητας. Χώρος και χρόνος πριν το 1905. Η ζωή του Albert Einstein. Η διάσημη εξίσωση E=mc2.

27.03.2023: 17η συνάντηση - Μουσείο Καραθεοδωρή

Οι μαθητές/τριες του ομίλου και του Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων Μαθηματικές περιπλανήσεις σε συνδυασμό με την Τέχνη, πραγματοποίησαν περίπατο στο Μουσείο Καραθεοδωρή. Στο μουσείο αυτό φιλοξενούνται έργα, προσωπικά αντικείμενα, οικογενειακές φωτογραφίες του Καραθεοδωρή, ο οποίος αποτέλεσε έναν μεγάλο επιστήμονα Μαθηματικό του 20ού αιώνα. Με την ευκαιρία αυτή, οι μαθητές/τριες έμαθαν για το έργο, τη ζωή και τα επιτεύγματά του και όλοι νιώσαμε περήφανοι για την υπέροχη κληρονομιά.

Στη συνέχεια μας έγινε παρουσίαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Κομοτηνής. Οι μαθητές/τριες περιηγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης, ξεφύλλισαν τα βιβλία και ενημερώθηκαν για τους τρόπους εγγραφής και δανεισμού βιβλίων από τη Βιβλιοθήκη.

                         

 

06.04.2023: 18η συνάντηση 

Ιστορικές και Μαθηματικές απόψεις της Θεωρίας της Σχετικότητας. Μετασχηματισμοί Γαλιλαίου. Αιθέρας. Ταχύτητα του φωτός. Πείραμα Michelson-Morley. Minkowski. Καμπυλότητα χωροχρόνου. Βαρύτητα-Καμπυλότητα.

27.04.2023: 19η συνάντηση

Σχεδιασμός καρδιοειδών καμπυλών.

04.05.2023: 20η συνάντηση

Εισαγωγή στις μη Ευκλείδειες Γεωμετρίες.