Updated on June 19, 2023
Ορειβατικές διαδρομές στον Όλυμπο
Ορειβασία
Απλή ορειβασία χαρακτηρίζεται η ανάβαση σε οποιοδήποτε μέσο ή ψηλό βουνό ή η διάσχιση και κατάβασή του, από μέρη όμως που γενικά χαρακτηρίζονται βατά και δεν απαιτούν για την ανάβασή τους ή το πέρασμά τους ή την κατάβασή τους, ειδικές γνώσεις, τεχνικές και σύνεργα και είναι μια φυσική δραστηριόητα που γίνεται βασικά από ευχαρίστηση.
Το είδος αυτό της ορειβασίας συνηθίζεται να λέγεται ορεινή πεζοπορία.
Πολλές φορές η ορειβασία μπορείνα είναι κοπιαστική, πολύωρη ή πολυήμερη πορεία και σκαρφάλωμα που κάνουμε, ντυμένοι κατάλληλα και φορτωμένοι με σακίδιο και άλλα ορειβατικά υλικά, με σκοπό να «κατακτήσουμε» ένα βουνό, είτε ανεβαίνοντας μία κορυφή του (περπατώντας ή αναρριχώμενοι), είτε διασχίζοντάς το (με τα πόδια ή και με ορειβατικά σκι).
Ο όγκος, το ύψος και η μορφολογία του βουνού, οι κλιματολογικές συνθήκες (χιόνι, πάγος) που επικρατούν κατά την ανάβαση ή τη διάσχισή του, καθώς και το είδος της ανθρώπινης δράσης, είναι στοιχεία και κριτήρια που διαφοροποιούν τη γενική έννοια της ορειβασίας και επιτρέπουν (επιβάλλουν) τη διάκριση και τη διαίρεσή της σε απλή ορειβασία, δύσκολη ορειβασία και αναβάσεις υπερύψηλων βουνών.
Είναι σημαντικό η οργάνωση μιας ορειβατικής δράσης να γίνεται από ορειβατικούς συλλόγους με πιστοποιημένους και έμπειρους οδηγούς βουνού. Όπως επίσης να έχουμε καλή φυσική κατάσταση, να έχουμε μελετήσει το βουνό (γεωγραφία, κλίμα, ιστορία, χλωρίδα, πανίδακ.λπ.), για να απολαύσουμε την διαδρομή. Να συλλέξουμε στοιχεία για την διαδρομή μας. Να ενημερωθούμε απο τα δελτία καιρού για τον καιρό την ημέρα της δράσης. Να είμαστε έτοιμοι να τηρήσουμε τους κανονισμούς συμπεριφοράς που απαιτεί η είσοδός μας σε έναν εθνικό δρυμό. Να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλες εφαρμογές στα έξυπνα κινητά που μπορούν να μας δώσουν αναλυτική περιγραφή της διαδρομής και άλλα στοιχεία που ενδιαφέρουν τον ορειβάτη.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα περιγράψουμε λίγες απο τις πολλές ορειβατικές διαδρομές που υπάρχουν στον Όλυμπο σε σημαδεμένα μονοπάτια.
Όλυμπος
Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ξακουστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του κατοικούσαν οι Δώδεκα «Ολύμπιοι» Θεοί σύμφωνα με τη θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων.
Βρίσκεται στα όρια της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και δεσπόζει πάνω από τον Θεσσαλικό κάμπο και τον Θερμαϊκό κόλπο.
Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Μύτικας με υψόμετρο 2917 μέτρα. Γειτονικές κορφές το Στεφάνι (2909), η Σκάλα (2866) και το Σχολειό (2911), νότια ο Άγιος Αντώνιος (2817) και βόρεια ο Προφήτης Ηλίας (2802).
Ο Μύτικας
Από την πλευρά της Θεσσαλίας η πιο σύντομη διαδρομή, που οδηγεί στην κορυφή του Ολύμπου, είναι «Καλύβια- Καταφύγιο Χριστάκης», ενώ η καλύτερη χειμωνιάτικη προσέγγιση του Ολύμπου, γίνεται μέσω της διαδρομής «Σπαρμός- Καταφύγιο Βρυσοπούλες». Στα δύο καταφύγια μπορεί να φτάσει κάποιος με αυτοκίνητο.
Από την πλευρά της Μακεδονίας η κοντινότερη πρόσβαση για την κορυφή γίνεται από το Λιτόχωρο και τα σημεία «Γκορτσιά» ή «Πριόνια», στα οποία κάποιος μπορεί να φτάσει με αυτοκίνητο.
Στον Όλυμπο υπάρχουν 17 καταφύγια (τα 7 ανάγκης).
Τα καταφύγια του Ολύμπου
Το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2050), είναι το πιο πολυσύχναστο και βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι από τα «Πριόνια» προς τις κορφές.
Στο οροπέδιο των Μουσών βρίσκονται δύο από τα πιο γνωστά καταφύγια του Ολύμπου. Το καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης» (2710) είναι το μεγάλο καταφύγιο και το μικρό καταφύγιο «Χρήστος Κάκαλος» (2660) που μνημονεύει το όνομα του πρώτου Έλληνα που ανέβηκε στον Μύτικα.
Το καταφύγιο της «Πετρόστρουγγας», σε υψόμετρο 1920 μέτρα, βρίσκεται πάνω στο κεντρικό μονοπάτι από την «Γκορτσιά» προς το «οροπέδιο των Μουσών».
Το καταφύγιο «Σταυρός» ή «Δ. Μπουντόλας» (900 μ.) βρίσκεται πάνω στην άσφαλτο της διαδρομής από το Λιτόχωρο προς τα Πριόνια.
Το καταφύγιο «Κρεβάτια» (1005 μ.) βρίσκεται από την μεριά της Βροντούς στην Πιερία (5,7 χιλιόμετρα άσφαλτο, 8,6 χιλιόμετρα χωματόδρομο)
Από τα εφτά καταφύγια ανάγκης, πιο γνωστά είναι η «καλύβα του Χρηστάκη», δύο κτίσματα , το παλιό πανεπιστημιακό παρατηρητήριο στον Άγιο Αντώνιο και το μικρό καταφυγιάκι Κ. Μπιγκοτζίδης στη βάση του Αγίου Αντωνίου.
Το φαράγγι του Ενιπέα
Μια από τις πιο όμορφες διαδρομές, που μπορεί να αποτελέσει και μύηση για τις αναβάσεις στον Όλυμπο, για έναν αρχάριο ορειβάτη, είναι η διάσχιση του φαραγγιού του Ενιπέα.
Η διαδρομή είναι περίπου 12,5 χιλιόμετρα και είναι μέτριας δυσκολίας. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από την θέση «Μύλοι» στο Λιτόχωρο ή τη θέση «Λάκκος» με προορισμό τα «Πριόνια».
Το τοπίο είναι καταπράσινο, ενώ έντονο είναι το στοιχείο του νερού στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής.
Ο Ενιπέας έχει συνεχή ροή όλο το χρόνο και πολλές γεφυρούλες που συναντάμε στην διαδρομή ενώνουν τις δύο όχθες του. Στην διαδρομή, που αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, συναντάμε την σπηλιά που ασκήτευε ο Άγιος Διονύσιος και το ομώνυμο μοναστήρι.
Η διαδρομή από το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου μέχρι τα Πριόνια είναι μέρος της διαδρομής "Λιτόχωρο -Πριόνια".
Πηγές:
http://www.mountolympussummits.com/