Ελληνικά

Spamming

Μοσκοφίδης Μύρωνας

Spamming

Τι είναι spamming;

Spamming είναι η πράξη που κάνει κάποιος συντάσσοντας και στέλνοντας ένα ανεπιθύμητο περιεχόμενο σε κόσμο που θα το λάβει παρά τη θέλησή του. Το spamming μπορεί να γίνει είτε μέσω email, είτε σε σχόλια σε blogs, σε forums, κλπ είτε στο chat, σε social media networks, κλπ. Είναι δηλαδή η πράξη που κάνει ο spammer για να στείλει ή να προβάλλει ένα spam σε κόσμο παρά τη θέλησή του.Οι Spammers είναι τα άτομα τα οποία παραβαίνουν κάποιους κανόνες για να δημοσιεύσουν αυτό που θέλουν αυτοί για προσωπικό τους συμφέρον και να το δουν άλλα άτομα παρά τη θέλησή τους.Για παράδειγμα spammers είναι αυτοί που στέλνουν emails ασύστολα στο internet σε χρήστες που δεν έχουν δώσει την έγκρισή τους να λαμβάνουν τα emails αυτά. Το περιεχόμενο που συντάσσει ο spammer και το στέλνει - προβάλλει σε άτομα παρά τη θέλησή τους ονομάζεται spam.

Ο όρος spam προέρχεται από το εμπορικό όνομα αμερικανικού προϊόντος κρέατος σε κονσέρβα στη δεκαετία του 1960 το οποίο εισαγόταν στη Μεγάλη Βρετανία σε μεγάλες ποσότητες. Το 1970, οι Μόντυ Πάιθονς έγραψαν το σκετς Σπαμ ως μέρος της εκπομπής Το ιπτάμενο τσίρκο των Μόντυ Πάιθονς όπου μια ομάδα Βίκινγκς επαναλάμβαναν δυνατά ένα τραγούδι με μόνα λόγια το «σπαμ σπαμ σπαμ...ωραίο σπαμ...εξαίρετο σπαμ». Στη συνέχεια, στη δεκαετία του 1980 οι εταιρείες αποστολής τέτοιων μηνυμάτων τα ονόμαζαν SPAM ως ακρωνύμιο του Sales Promotion and Marketing (Προώθηση Πωλήσεων και Μάρκετιν). Αργότερα η χρήση του επεκτάθηκε και το 1998 το New Oxford Dictionary of English [1]το περιέλαβε με την έννοια των «ασχέτων ή μη αποδεκτών μηνυμάτων που στέλνονται στο Ίντερνετ σε μεγάλο αριθμό ομάδων ειδήσεων ή χρηστών»

Το spam υποσκάπτει την εμπιστοσύνη των χρηστών ηλεκτρονικών υπηρεσιών και οδηγεί σε απώλεια χρόνου, πόρων και παραγωγικότητας, τόσο για τους ίδιους τους χρήστες, όσο και για τις επιχειρήσεις. Προβλήματα δημιουργεί επίσης και στους Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου (ΠΥΔ), καθώς μπορεί να μειώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και τον χρόνο απόκρισης του δικτύου τους, πλήττοντας έτσι τη διαθεσιμότητα και αξιοπιστία τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πάνω από το 70% των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σήμερα είναι spam.

Επιπλέον, τα μηνύματα spam, εκτός από ενοχλητικά, μπορεί να είναι προσβλητικά, απατηλά ή ακόμα και επικίνδυνου περιεχομένου. Για παράδειγμα αρκετά μηνύματα spam σήμερα διαφημίζουν πλαστά προϊόντα (π.χ. φαρμακευτικά προϊόντα ή προϊόντα λογισμικού) ως προϊόντα γνωστών εταιρειών, διαδίδουν παραπλανητικές ειδήσεις (όπως π.χ. σχετικά με τη «δύναμη» συγκεκριμένων μετοχών), ή/και προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες σεξουαλικού ή/και πορνογραφικού χαρακτήρα. Επίσης, τα μηνύματα spam χρησιμοποιούνται συχνά και ως μέσα μετάδοσης ιών ή άλλων επιβλαβών ή/και κατασκοπευτικών λογισμικών που σκοπεύουν στην «κατάληψη» του υπολογιστή του χρήστη (ή άλλως την μετατροπή του σε zombie computer) και τη μετέπειτα χρήση του ως μέσο αποστολής νέων μηνυμάτων spam. Μεγάλη έκταση επίσης έχει πάρει το spam τύπου phishing που στοχεύει στην παραπλάνηση των χρηστών και στην εκμαίευση προσωπικών τους δεδομένων, συχνά με απώτερο σκοπό την απάτη και την απόσπαση χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

 

Πηγές:Βικιπαίδεια, ti-einai.gr