Ελληνικά

Fake news

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν και συνεχίζει να είναι ένα συχνό φαινόμενο στο διαδίκτυο, αλλά η εμφάνιση και υψηλή δημοφιλία των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης μετέτρεψε την διασπορά αυτή σε πραγματική επιδημία. Ψευδείς ειδήσεις, ακόμη και κάποιες που είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν περιέχουν ίχνος πραγματικότητας ή και λογικής πολλές φορές, μεταδίδονται πλέον με ταχύτητα αστραπής στον κυβερνοχώρο μέσω των social media με αποτέλεσμα δυστυχώς να αποκτούν υπόσταση και να γίνονται τελικά πιστευτές από μεγάλη μερίδα του κοινού.

 H ραγδαία αύξηση της χρήσης του διαδικτύου σε συνδυασμό με τη γιγάντωση των κοινωνικών δικτύων και τις σημερινές πραγματικά εντυπωσιακές δυνατότητες των έξυπνων κινητών τηλεφώνων έχουν αυξήσει δραματικά την επίδρασή τους στη ζωή μας.Σε παλαιότερες εποχές οι ειδήσεις (αληθείς ή ψευδείς) ήταν αποκλειστικά διαχειριζόμενες από ειδησεογραφικά πρακτορεία και οργανισμούς κρατικούς ή ιδιωτικούς. Σήμερα όμως με όλες τις παραπάνω εξελίξεις, αυτό το τοπίο έχει αλλάξει οριστικά. Παραγωγός πληροφορίας επομένως και εν δυνάμει της είδησης είναι ο κάθε πολίτης.

Ας εστιάσουμε σε κάτι πιο χρήσιμο. Στο πώς μπορούμε να τις αναγνωρίζουμε. Μια σειρά από ενδείξεις ότι μια είδηση είναι ψευδής είναι οι παρακάτω:

Το κείμενο μάς προτρέπει με έντονο τρόπο να το αναπαράγουμε.

Περιέχει μη λειτουργικά – ενεργά λινκ.

Περιέχει υπερβολικούς τίτλους ή τίτλους που δεν έχουν σχέση με το κείμενο της ανάρτησης.

Δίνεται η αίσθηση ότι το κείμενο είναι προϊόν αυτόματης μετάφρασης.

Δεν υπάρχει συντάκτης.

Υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη.

Αντί για ημερομηνία το κείμενο μάς δίνει το χρόνο της ιστορίας που περιγράφει με λέξεις, όπως χθες, προχθές, την προηγούμενη εβδομάδα κτλ.

Όσο πιο απίστευτοι ισχυρισμοί υπάρχουν σε ένα κείμενο, τόσο πιο ατράνταχτες αποδείξεις και στοιχεία θα πρέπει να το συνοδεύουν, ενώ το κείμενο συνοδεύεται από φωτογραφίες άσχετες με το θέμα ή είναι σε κακή ανάλυση (είναι επίσης μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά).