Trojans

Τ ι είναι ένας (ψηφιακός) Δούρειος ίππος (Trojans);

Όπως ο Δούρειος ίππος της ελληνικής μυθολογίας, αυτός ο τύπος κακόβουλου λογισμικού χρησιμοποιεί μεταμφίεση ή παραπλάνηση για να αποκρύψει την πραγματική του λειτουργία. Αφού καταφέρει και φτάσει στο στόχο του, συχνά χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές για να εκτελεστεί από το χρήστη ή από άλλο λογισμικό που επίσης βρίσκεται στο μολυσμένο σύστημα.

Τα Trojans αποτελούν την πιο κοινή κατηγορία κακόβουλου λογισμικού. Χρησιμοποιούνται για να ανοίξουν "κερκόπορτες" σε ένα σύστημα με σκοπό οι επιτιθέμενοι να αποκτήσουν τον έλεγχο της προσβληθείσας συσκευής, να υποκλέψει προσωπικά δεδομένα του χρήστη, να κατεβάσει και να εκτελέσει άλλο κακόβουλο λογισμικό, καθώς και για πολλούς άλλους κακόβουλους σκοπούς.

 

Πώς να μείνετε προστατευμένοι;

Ο γενικός όρος Trojan περιλαμβάνει διάφορους τύπους κακόβουλου λογισμικού και έτσι μπορείτε να προστατευθείτε μόνο μέσω ενός συνδυασμού καλών εργαλείων ψηφιακής προστασίας και μιας αξιόπιστης λύσης ασφαλείας. Πολλά Trojans εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία στα συστήματα των θυμάτων για να διεισδύσουν. Για να μετριάσουν αυτά τα τρωτά σημεία, οι χρήστες καλούνται να ενημερώνουν όχι μόνο το λειτουργικό τους σύστημα, αλλά όλο το λογισμικό που χρησιμοποιούν.