Τα κάλαντα

Τα Κάλαντα

 Τα κάλαντα αποτελούν δημοτικά ευχετικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατ’ έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανίων και των Βαΐων. Κύρια παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα κάλαντα είναι το τρίγωνο, το λαούτο, το νταούλι ,η τσαμπούνα, η φλογέρα κ.ά.

Τα κάλαντα έχουν τη βάση τους σε παλιά λαϊκά τραγούδια. Πρόκειται για τραγούδια με ευχές για τον νοικοκύρη και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Τα κάλαντα αποτελούν πράξη τελετουργική η οποία, σύμφωνα με τη λαϊκή αντίληψη, έχει ως στόχο την ευημερία.

Τα κάλαντα ψάλλονται κυρίως από παιδιά και κάθε περιοχή έχει τα δικά της. Κύριος σκοπός των τραγουδιών αυτών είναι μετά τις ευχές τα "Χρόνια Πολλά", το φιλοδώρημα είτε σε χρήματα είτε σε προϊόντα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολυποίκιλες παραλλαγές καλάντων που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Σχεδόν κάθε περιοχή, κάθε νησί, ενίοτε και κάθε χωριό έχει τα δικά του, ξεχωριστά κάλαντα. Οι στίχοι διαμορφώνονται ανάλογα με τις διαλέκτους και τα ιδιώματα της κάθε περιοχής και η μουσική ανάλογα με την παράδοση του κάθε τόπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι περιοχές των Επτανήσων, της Θράκης, της Ηπείρου, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, του Πόντου, της Κρήτης και της Μικρά Ασίας.

Κατά την αρχική περίοδο της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας καθιερώθηκε το έθιμο της απαγγελίας των καλάντων από τους άνδρες της ανακτορικής φρουράς ενώπιον των Βασιλέων. Το έθιμο αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα γενικευμένο όμως και σε πρόσωπα πολιτικά αλλά και από ομάδες, συλλόγους, χορωδίες κλπ.

Πατήστε εδώ με ctrl και κλικ για να ακούσετε κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πατήστε εδώ με ctrl και κλικ για να ακούσετε τα κάλαντα από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

 

                                                                                    Μαρίνα, Αφροδίτη

Leave a Reply