Updated on June 19, 2024
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Ορισμένες περιοχές πλήττονται συχνότερα από ακραίες βροχοπτώσεις, ενώ άλλες δοκιμάζονται από μεγάλης έντασης καύσωνες και ξηρασίες και καταστροφικές πυρκαγιές. Παράλληλα οι ωκεανοί πλήττονται από ολοένα και συχνότερους θαλάσσιους καύσωνες ενώ το pH τους μειώνεται (οξίνιση).
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες, ειδικότερα μετά το 2050.
Στη συνέχεια περιγράφονται παραδείγματα επιπτώσεων της κλιματική αλλαγής στο γήινο σύστημα και απειλών στην κοινωνία αλλά σε ορισμένες εδαφικές περιοχές του πλανήτη.
Επιπτώσεις στο Γήινο Σύστημα
Τήξη των πάγων και άνοδος της στάθμης των θαλασσών
Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την κατάρρευση όγκων πάγου στους δύο πόλους και την τήξη των παγετώνων. Ταυτόχρονα, όταν το νερό θερμαίνεται, διαστέλλεται. Εξαιτίας των αλλαγών αυτών, ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών με αποτέλεσμα να προκαλούνται πλημμύρες και διάβρωση στις ακτές και τις πεδινές παράκτιες περιοχές.
Ακραία καιρικά φαινόμενα
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα και προκαλούν πλημμύρες και υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, καθώς και περιορισμό των υδάτινων πόρων σε ορισμένες περιοχές.
Η ένταση και η διάρκεια των καυσώνων έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, στις περισσότερες περιοχές από το 1950 και μετά, γεγονός που είναι σχεδόν βέβαιο ότι οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. Επίσης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι περαιτέρω αλλαγές στα ακραίως θερμά και ψυχρά επεισόδια θα συμβούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 21ου αιώνα σε όλες σχεδόν τις κατοικημένες περιοχές, ακόμη και αν η υπερθέρμανση του πλανήτη σταθεροποιηθεί στους +1,5°C σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.
Κίνδυνοι για την πανίδα και χλωρίδα
Η κλιματική αλλαγή επέρχεται εξαιρετικά γρήγορα και πολλά είδη φυτών και ζώων αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις νέες κλιματικές συνθήκες.
Πολλά είδη που ζουν στην ξηρά ή σε γλυκά και θαλασσινά νερά έχουν ήδη μετακινηθεί προς νέες περιοχές. Ορισμένα είδη φυτών και ζώων θα αντιμετωπίσουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης εάν η μέση θερμοκρασία της Γης εξακολουθήσει να αυξάνεται ανεξέλεγκτα.
Κοινωνικές Απειλές
Κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία
Η κλιματική αλλαγή έχει ήδη επιπτώσεις στην υγεία:
- Έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με επεισόδια καύσωνα σε ορισμένες περιοχές και μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το κρύο σε άλλες.
- Παρατηρούμε ήδη αλλαγές στην κατανομή ορισμένων ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό καθώς και των φορέων νόσων (π.χ. φορείς του ιού του Δυτικού Νείλου) .
Κόστος για την κοινωνία και την οικονομία
Οι υλικές ζημίες, οι ζημίες στις υποδομές και οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, συνεπάγονται υψηλό κόστος της κλιματικής αλλαγής για την κοινωνία και την οικονομία.
Το διάστημα 1980 – 2011, οι πλημμύρες έπληξαν περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια άτομα και προκάλεσαν άμεσες οικονομικές ζημίες άνω των 90 δισ. ευρώ.
Τομείς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων, όπως η γεωργία, η δασοκομία, η ενέργεια και ο τουρισμός πλήττονται σε μεγάλο βαθμό.
Εδαφικές Απειλές
Νότια Ευρώπη, Μεσόγειος και Ελλάδα
Οι χώρες της νότιας (και κεντρικής) Ευρώπης πλήττονται όλο και πιο συχνά από κύματα καύσωνα, δασικές πυρκαγιές και ξηρασίες. Αύξηση της θερμοκρασίας από 2°C έως 4°C θα μειώσει τη βροχόπτωση έως και 30% στη Νότια Ευρώπη έως το 2080.
Η περιοχή της Μεσογείου θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η λειψυδρία στις περιοχές της Μεσογείου αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν οι κίνδυνοι ξηρασίας και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών. Η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2°C θα μειώσει τις βροχοπτώσεις στη Μεσόγειο κατά περίπου 10% έως 15%. Η θερμοκρασία επιφανείας της θάλασσας αναμένεται να αυξηθεί μεταξύ 1,8°C και 3,5°C έως το 2100 με υψηλότερες αυξήσεις στην Ισπανία και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην Ελλάδα και τις γειτονικές χώρες, η αύξηση της συχνότητας ακραίων καιρικών φαινομένων θα συνοδευτεί από μείωση των βροχοπτώσεων, ξηρασία και αύξηση της συχνότητας των δασικών πυρκαγιών.
Πηγή: https://adaptivegreecehub.gr/klimatiki-allagi/