ΙΣΤΟΡΙΑ
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ(ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ) https://www.namuseum.gr/collection/syllogi-kykladikon-archaiotiton/ |
ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Στην εποχή αυτή ο άνθρωπος δημιουργεί τους πρώτους οικισμούς χωρίς να χρειάζεται να μετακινείται πλέον, εξημέρωσε ζώα, έφτιαχνε κλωστή από μαλλί και ύφαινε, καλλιεργούσε τη γη, έφτιαξε πιο περίτεχνα εργαλεία και δημιούργησε ειδώλεια.
ΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ |
Τα Μυστικά της Σπηλιάς της Δράκαινας
Θέλεις να γνωρίσεις ένα σπήλαιο στην Κεφαλονιά όπου κατοικήθηκε από ανθρώπους την Νεολιθική περίοδο. Πάτησε στην παρακάτω εικόνα να γνωρίσεις τα μυστικά της.
Όμως εκείνη την εποχή δημιουργήθηκαν και οι πρώτοι οργανωμένοι οικοισμοί όπως αυτόν που βρίσκεται στο Δισπηλιό της Καστοριάς:
ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Επειδή τα πρώτα εργαλεία τους ήταν από πέτρα (λίθο), την πρώτη αυτή εποχή την ονοµάζουµε εποχή του λίθου. Αργότερα, όταν έφτιαξαν εργαλεία από µέταλλα (χαλκό), άρχισε µια νέα εποχή, η εποχή του χαλκού. Οι εποχές του λίθου και του χαλκού µαζί αποτελούν την προϊστορική εποχή ή Προϊστορία. Η Ιστορία αρχίζει από τότε που οι άνθρωποι ανακάλυψαν τη γραφή.
ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ (ΠΑΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ)
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ -1.ΠΩΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ - 2. ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ ( ΠΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ)
1.Πως ήταν οι πρωτοι άνθρωποι;
2.Paleolithiki(ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ
ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ
Μετά τον Τρωικό πόλεμο ο Οδυσσέας, ο πολυµήχανος βασιλιάς απ’ την Ιθάκη, περιπλανήθηκε δέκα ολόκληρα χρόνια σε θάλασσες και σε χώρες µακρινές και πέρασε πολλές ταλαιπωρίες, ώσπου να φτάσει στην Ιθάκη, την πατρίδα του. Τις περιπέτειες του Οδυσσέα µέχρι την επιστροφή του στην Ιθάκη µάς τις λέ ει ο Όµηρος στο έργο του «Οδύσσεια». Δίπλα βλέπετε τα μέρη που περιπλανήθηκε ο Οδυσσές και είχε πολλές περιπέτειες. Στο ταξίδι του έχασε πολλούς από τους συντρόφους του.
Οι Κίκονες ήταν Θρακικός λαός που κατοικούσε στην περιοχή ανάμεσα στη Λίμνη Βιστωνίδα και τις εκβολές του ποταμού Έβρου. Οι Λωτοφάγοι είναι μυθικός, φιλόξενος και ειρηνικός λαός της ελληνικής μυθολογίας. Ορισμένοι ιστορικοί που έχουν ασχοληθεί με την γεωγραφία της Οδύσσειας τοποθετούν το νησί τους κοντά στις ακτές της Β. Αφρικής, Οι Κύκλωπες ήταν τερατόμορφοι ανθρώποι, γιοι του Ποσειδώνα, που φέρουν έναν και μοναδικό οφθαλμό στην μέση του μετώπου. Αναφέρονται στην Οδύσσεια ως κάτοικοι, πιθανώς, στην νήσο Σικελία, στη Δυτική Μεσόγειο. |
Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ
Επιτέλους ο Οδυσσέας έφτασε στην πατρίδα του και ήρθε ο καιρός να εξοντώσει τους μνηστήρες για να ξαναπάρει τον θρόνο του. |
ΚΟΥΙΖ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ (ATHEO.GR)
Πάτησε στον διπλανό σύνδεσμο για να κάνεις ένα κουίζ επαναληπτικό για όλη την ενότητα:https://atheo.gr/yliko/isc/F.q/index.html
Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
Ο Οδυσσέας επιτέλους φτάνει στην αγαπημένη του πατρίδα την Ιθάκη μετά από 20 χρόνια απουσίας.(10 χρόνια στον Τρωικό πόλεμο και 10 χρόνια στις περιπλανήσεις του). Όμως επειδή η κατάσταση στο παλάτι του ήταν δύδκολη, δεν μπόρεσε να εμφανιστεί αμέσως με την κανονική του μορφή.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ, ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ
Αφού γλίτωσαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του από την Σκύλα και τη Χάρυβδη μετά από μερόνυχτα έφτασαν στο νησί του Ήλιου. Την τοποθεσία του νησιού οι αρχαίοι συγγραφείς την τοποθετούν στη Σικελία. Έπειτα έφτασαν στο Νησί της Καλυψώς που τοποθετείται στο νησί της Μάλτας και στην τελευταία του περιπέτεια, πριν να φτάσει στην πατρίδα του, πέρασε και από το νησί των Φαιάκων που τοποθετείται στην Κέρκυρα.
ΣΤΟΝ ΑΔΗ, ΣΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ, ΣΤΗ ΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΑΡΥΒΔΗ
Μετά από το νησί της Κίρκης ο Οδυσσέας πλησίαζε στην 7η περιπέτειά του ,όταν αποφάσισε να κατέβει στον Άδη μετά από προτροπή της Κίρκης. Μία είσοδος του Άδη κατά την μυθολογία βρισκόταν σε περιοχή της Ιταλίας και μία στην περιοχή του Αχέροντα. Έπειτα πέρασε από τις Σειρήνες που βρίσκονταν στην περιοχή στην νήσο Ανθεμόεσσα του Τυρρηνικού πελάγους, στο στενό της Μεσσήνης μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας και στη Σκύλα και στη Χάρυβδη που επίσης κατά την μυθολογία βρισκόταν στον πορθμό της Μεσσήνης, μεταξύ Ιταλίας και Σικελίας.
ΣΤΟΝ ΑΙΟΛΟ, ΣΤΟΥΣ ΛΕΣΤΡΥΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣ
Οι περιπέτειες του Οδυσσέα συνεχίστηκαν μετά από τους Κίκονες, τους Λωτοφάγους και τον κύκλωπα. Ταξιδεύοντας έφασαν στο νησί του Αιόλου. Η νήσος Αιολία ή Αιολίη είναι νησί που αναφέρεται στη ομηρική Οδύσσεια. Κατά τους ιστορικούς βρισκόταν στις Λιπάρες Νήσους, κοντά στη Σικελία. Οι χώρα των Λαιστρυγόνων βρισκόταν στη Σικελία και το νησί της Κίρκης κοντά στην κεντρική Ιταλία.
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΕΔΩ: |
Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΚΤΟΡΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΕΑ
Τα άλογα του Αχιλλέα, ο Ξάνθος και ο Βάλιος, ήταν αθάνατα. Ο Ποσειδώνας τα είχε προσφέρει σαν δώρο στους γάμους του Πηλέα με την Θέτιδα. Ο ποιητής μας Κωνσταντίνος Καβάφης έγραψε το 1897 ένα ποιήμα αφιερωμένο στα άλογα αυτά.
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ
Ο ΑΧΙΛΕΑΣ
Ας δούμε ποιοι ήταν οι περίφημοι Αχαιοί:
Όταν ο Κυκλαδικός και ο Μινωικός πολιτισµός βρίσκονταν στην ακµή τους, ένας νέος λαός, οι Αχαιοί, ήρθαν από το Βορρά κι εγκαταστάθηκαν στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Αυτοί είναι οι πρώτοι Έλληνες.
Οι Αχαιοί γνώρισαν τον Κυκλαδικό και το Μινωικό πολιτισµό και εντυπωσιάστηκαν. Έµαθαν πολλά πράγµατα από τους Κυκλαδίτες και τους Μινωίτες και δηµιούργησαν το δικό τους πολιτισµό που ονοµάζεται Μυκηναϊκός.( 1700-1100 π.Χ)
Ο ΘΥΜΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΕΑ
ΟΙ ΑΧΑΙΟΙ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝΤΡΟΙΑ
Οργίστηκε πολύ ο Μενέλαος, που ο Πάρης του πήρε την Ελένη, και θέλησε να τον εκδικηθεί και να τη φέρει πίσω. Γι’ αυτό ζήτησε βοήθεια από τον αδελφό του, τον Αγαµέµνονα, που βασίλευε στις Μυκήνες. Μαζί του πήγαν επίσηςο γερο-Νέστορας, ο βασιλιάς της Πύλου, ο Ιδοµενέας από την Κρήτη, ο Αίαντας από τη Σαλαµίνα, ο άλλος Αίαντας απ’ τη Λοκρίδα, ο Διοµήδης από το Άργος, ο Φιλοκτήτης, ο φίλος του Ηρακλή, από τη Μαγνησία, ο Οδυσσέας απ’ την Ιθάκη κι ο Αχιλλέας, ο γιος του Πηλέα και της Θέτιδας από τη Φθία µε το φίλο του τον Πάτροκλο και τους γενναίους Μυρµιδόνες.
Η ιστορία της θυσίας της Ιφιγένειας γράφτηκε σε θεατρικό έργο από τον Ευριπίδη (480 π.Χ. - 406 π.Χ.)που ήταν Έλληνας τραγικός ποιητής και ένας από τους τρεις μεγάλους διδασκάλους του αττικού δράματος στο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Το έργο αυτό παίζετε ακόμα και στα χρόνια μας στο θέατρο με κάποιες αλλαγές.
ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΡΙΔΑΣ
Πρόσωπα του μύθου: |
Η ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
ΟΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΣΟΝΑ
Ο Ιάσονας, ένας ακόµη ήρωας της µυθολογίας µας, που θα πήγαινε κάποια µέρα, µαζί µε άλλους ήρωες, τους Αργοναύτες, να φέρει το χρυσόµαλλο δέρας στην Ελλάδα. Το ταξίδι τους αυτό ονοµάστηκε Αργοναυτική εκστρατεία. Ενώ ξεκίνησαν τις περιπέτειές τους από την Ιωλκό μέχρι την Κολχίδα, στην επιστροφή επέλεξαν έναν δυσκολότερο και πιο μακρινό δρόμο για να αποφύγουν τον βασιλιά Πελία.
ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ- Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥ ΔΕΡΑΤΟΣ
Ο ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΥΔΙΚΗ
Ένας από τους συντρόφους του Ιάσονα ήταν και ο ημίθεος Ορφέας.Ο Ορφέας ήταν µουσικός από τη Θράκη. Όταν τραγουδούσε κι έπαιζε τη λύρα του, η θάλασσα γαλήνευε, τα ζώα ηµέρευαν και τα κλαδιά των δέντρων σάλευαν στο ρυθµό της µουσικής του. Κάποιοι λένε πως ήταν γιος του Απόλλωνα και πως ο Απόλλωνας του χάρισε τη λύρα.
Ο Ορφέας αγάπησε και παντρεύτηκε τη νύµφη Ευρυδίκη. Η Ευρυδίκη όµως πέθανε από το δάγκωµα ενός φιδιού. Απαρηγόρητος ο Ορφέας πήρε τη λύρα του και κατέβηκε στον Άδη. Σαν άρχισε να παίζει και να τραγουδά, ο Κέρβερος ηµέρεψε, οι νεκροί πλησίασαν ν’ ακούσουν κι η Περσεφόνη και ο Πλούτωνας µαγεµένοι από τη µουσική του δέχτηκαν να του δώσουν πίσω την Ευρυδίκη, µε έναν όρο: µέχρι να βγει απ’ τον Άδη να µη γυρίσει πίσω να τη δει. Ο Ορφέας όµως λίγο πριν βγει απ’ τον Άδη, δεν άντεξε και γύρισε να δει την Ευρυδίκη. Εκείνη τότε χάθηκε για πάντα στο σκοτάδι.
Ο ΤΑΛΩΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΟΜΠΟΤ!
Ο Τάλως ήταν μυθικός φύλακας της Κρήτης. Ήταν γιγάντιος, ανθρωπόμορφος και με σώμα από χαλκό. Κατά την μυθολογία είχε κατασκευαστεί από τον Ήφαιστο κατά παραγγελία του θεού Δία. Φυλούσε την Κρήτη από τα άγνωστα πλοία, πετώντας τους τεράστιες πέτρες.Για να φτάσουν οι Αργοναύτες απ’ την Κολχίδα στην Ιωλκό, περιπλανήθηκαν αρκετά στη θάλασσα. Πέρασαν κι απ’ την Κρήτη. Το νησί της Κρήτης όµως το φύλαγε ο χάλκινος γίγαντας Τάλως, που έκανε τρεις φορές τη µέρα το γύρο του νησιού κι εµπόδιζε τα ξένα πλοία να πλησιάσουν στην ακτή. Ο Τάλως είχε µόνο µια φλέβα µε αίµα που ξεκινούσε απ’ το λαιµό κι έφτανε στον αστράγαλό του κι έκλεινε εκεί µ’ ένα χάλκινο καρφί. Όταν είδε την Αργώ να πλησιάζει, άρχισε να της πετά τεράστιους βράχους. Η Μήδεια όµως, µε το µαγικό της βλέµµα και µε τα ξόρκια της, τον έπεισε να τους αφήσει να πλησιάσουν, τάχα για να του βγάλει το χάλκινο καρφί, κι έτσι να γίνει αθάνατος. Ο Τάλως την πίστεψε. Όταν όµως η Μήδεια τράβηξε το χάλκινο καρφί από το πόδι του, το αίµα του όλο χύθηκε κι ο Τάλως έπεσε νεκρός. |
ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΓΩ
ΠΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΣΟΝΑΣ
ΠΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΣΟΝΑΣ ΚΟΥΙΖ |
Ο ΘΗΣΕΑΣ
Ένας ακόμη μεγάλος ήρωας της ελληνικής μυθολογίας ήταν ο Θησέας ο γιος του Αιγέα και της Αίθρας. Ο Θησέας έπρεπε να σηκώσει έναν μεγάλο βράχο γαι να μπορέσει να επισκεφθεί τον πατέρα του ξεκινώντας αποδεικνύοντας την γενναιότητά του.
ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΙ ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ
Στην Ελληνική μυθολογία, ο Μινώταυρος ήταν ένα μυθικό ον με σώμα ανθρώπου και κεφάλι και ουρά ταύρου. Σύμφωνα με τον μύθο ήταν παιδί της Πασιφάη. Ο Μίνωας, μετά από χρησμό που πήρε από το Μαντείο των Δελφών, ζήτησε από τον Δαίδαλο να φτιάξει ένα κτίσμα στο ανάκτορο της Κνωσσού ώστε να κλειστεί μέσα ο Μινώταυρος. Στην Κρήτη υπάρχει αρχαιολογικός χώρος που ανακάλυψε ο Άγγλος αρχαιολόγος Sir Άρθουρ Έβανς (1900-1913 και 1922-1930) με το ανάκτορο του βασιλιά Μίνωα
ΔΕΙΤΕ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΝΩΣΣΟΥ |
Ο ΘΗΣΕΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΚΑΡΟΣ
ΚΟΥΙΖ ΤΟΥ ΘΗΣΕΑ
Τώρα που τελειώσαμε την ενότητα του Θησέα μπορείς να ελέγξεις τι ξέρεις με το παρακάτω κουίζ του ATHEO.GR. ΠΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ:
ΤΟ ΕΛΑΦΙ ΜΕ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΚΕΡΑΤΑ, ΟΙ ΣΤΥΜΦΑΛΙΔΕΣ ΟΡΝΙΘΕΣ, ΟΙ ΣΤΑΒΛΟΙ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ
ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΠΗΓΕΣ:ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΛΛΙΩΣ-από Aggelikhkarra)
Ο Αυγείας είχε υποσχεθεί µεγάλη αµοιβή στον Ηρακλή, αν καθάριζε τους στάβλους του. ∆εν κράτησε όµως την υπόσχεσή του. Γι’ αυτό ο Ηρακλής µάζεψε στρατό, τον νίκησε και τον σκότωσε. Για να θυµούνται όλοι αυτή τη νίκη, όρισε να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια αγώνες, κοντά στον ποταµό Αλφειό, προς τιµή του πατέρα του, του ∆ία. Το µέρος αυτό ονοµάστηκε Ολυµπία και οι αγώνες Ολυµπιακοί. |
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΘΛΟΙ
Δείτε τα μέρη που σύμφωνα με την μυθολογία έγιναν οι άλλοι τέσσερις άθλοι του Ηρακλή
"Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ"
Ο ΚΕΡΒΕΡΟΣ ΤΟΥ ΑΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ
ΒΡΕΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΡΒΕΡΟΥΟ ΑΤΛΑΝΤΑΣ
Ας θυμηθούμε την ιστορία του Άνταντα. Ο Άντλαντας ήταν ένας από τους Τιτάνες που πολέμησε με τον Δία. Μετά την Τιτανοµαχία ο τιτάνας Άτλαντας τιµωρήθηκε σκληρά από το ∆ία. Τον έβαλε να στέκεται στην άκρη της γης και να κρατά τον ουρανό στη ράχη του για πάντα.
ΟΙ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ ΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΝΥΜΦΕΣ
Με βάση τον Ησίοδο ήταν κόρες της Νύχτας. Άλλοι συγγραφείς πάλι τις θέλουν κόρες του Άτλαντα και της Εσπερίδας. Ανάλογη διαφωνία υπάρχει και για τον αριθμό των Εσπερίδων. Σε κάποια αρχαία κείμενα αναφέρονται δύο, σε άλλα τρεις, τέσσερις ή και πέντε.Έργο τον Εσπερίδων ήταν η φύλαξη των χρυσών μήλων, που βρίσκονταν στον κήπο των θεών, στη χώρα του Άτλαντα. Αυτό το δέντρο με τα χρυσά μήλα, ήταν γαμήλιο δώρο της Γαίας, στους γάμους του θεού Δία και της θεάς Ήρας. Η φύλαξη αυτή τους είχε ανατεθεί από την θεά Ήρα. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι αν έτρωγες ένα, τουλάχιστον, μήλο από αυτό το δέντρο, θα γινόσουν αθάνατος. (ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ)ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
Φτάσαμε στο τέλος των άθλων του Ηρακλή, αλλά και στο τέλος της ζωής του που τον οδήγησε κοντά στον πατέρα του τον Δία στον Όλυμπο. Για να πραγματοποιήσει τους άθλους του περιπλανήθηκε σε πολλά μέρη της γης.
Πραγµατικά η δόξα του Ηρακλή είναι πολύ µεγάλη. Οι άνθρωποι τον αγάπησαν πολύ για τις ευεργεσίες που τους πρόσφερε και τον λάτρεψαν σαν θεό. Πολλοί ναοί φτιάχτηκαν και πολλές γιορτές κι αγώνες γίνονταν για να τον τιµήσουν. Πολλές πόλεις πήραν το όνοµά του σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Ακόµα και το σηµερινό Γιβραλτάρ, λέγεται και «Ηράκλειες στήλες», γιατί περνώντας από κει ο Ηρακλής έστησε δύο κολόνες, µία στην Ευρώπη και µία στην Αφρική. Γι’ αυτό έφτιαχναν νοµίσµατα που είχαν πάνω τους χαραγµένη τη µορφή του. Ένας από αυτούς ήταν κι ο Μέγας Αλέξανδρος, που έλεγε ότι ήταν απόγονος του Ηρακλή και πάντα του πρόσφερε θυσίες.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ:
(ATHEO.GR) ΑΡΒΑΝΗΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΙΖ ΠΑΤΑ ΕΔΩ
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ WORDWALL.NET: 1Η ΑΣΚΣΗΣΗ, 2Η ΑΣΚΗΣΗ, 3Η ΑΣΚΗΣΗ
Σελίδες:Προηγούμενος 1 2