Η εξαφάνιση των κοραλλιογενών υφάλων από την Γη

Τα κοράλλια είναι ζωντανοί οργανισμοί και αποτελούν το «σπίτι» για ένα τεράστιο μέρος της θαλάσσιας ζωής. Αυτό με τη σειρά του, τα καθιστά επιρρεπή σε ασθένειες και θάνατο. Υπάρχουν ορισμένες αιτίες που οδηγούν στην υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων, συμπεριλαμβάνοντας τη ρύπανση του νερού, την υπεραλίευση, τον τουρισμό, και τη θέρμανση των ωκεανών λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το 2008, μια παγκόσμια μελέτη υπολόγισε ότι το 19% των κοραλλιογενών υφάλων έχει ήδη χαθεί και ότι το 17% πιθανόν να χαθεί κατά τα επόμενα 10 – 20 χρόνια . Μόνο το 46% των υφάλων του πλανήτη θεωρείτε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση και περίπου το 60% κινδυνεύει λόγω καταστρεπτικών ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Η κλιματική αλλαγή είναι γενικώς μια τεράστια περιβαλλοντική απειλή και έχει σημαντική επίδραση στους κοραλλιογενείς υφάλους. Η ατμόσφαιρα της γης θερμαίνεται, πράγμα που οδηγεί και στην υπερθέρμανση των ωκεανών. Αυτό αποτελεί τεράστια απειλή για τη θαλάσσια ζωή, καθώς ανατρέπει την ισορροπία θερμοκρασίας των ωκεανών σε όλο τον κόσμο. Οι μεταβολές της θερμοκρασίας του νερού μπορεί να προκαλέσουν τον αποχρωματισμό των κοραλλιών, όπως συνέβη με το Ελ Νίνιο από το 1998 μέχρι το 2004, όπου οι θερμοκρασίες της θάλασσας αυξήθηκαν πολύ πάνω από την κανονική, οδηγώντας στη λεύκανση και θανάτωση πολλών υφάλων. Η θέρμανση του θαλασσινού νερού, αναμένεται επίσης να προκαλέσει μεταναστεύσεις σε πληθυσμούς ψαριών. Αυτό θέτει τους κοραλλιογενείς υφάλους σε κίνδυνο εισβολής και μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνισή τους, εάν δεν είναι σε θέση να χειριστούν τους εισερχόμενους πληθυσμούς.

Ο παγκόσμιος δείκτης θερμικής καταπόνησης έχει τριπλασιαστεί από τα τέλη του 19ου αιώνα Τα τελευταία δύο χρόνια, η μαζική λεύκανση των κοραλλιών που λαμβάνει χώρα σε πολλούς από τους κοραλλιογενείς υφάλους του κόσμου έχει επηρεάσει την ευαισθησία τους στο θερμικό στρες με την υπερθέρμανση του πλανήτη να έχει ήδη φτάσει τους 0,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι σήμερα. «Το κλίμα αλλάζει ραγδαία για τα οικοσυστήματα των τροπικών κοραλλιογενών υφάλων που δείχνουν ήδη την ευπάθειά τους, ακόμη και με σχετικά μέτριες αυξήσεις στις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες που έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα»

Η πρώτη παγκόσμια επιστημονική εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής από την UNESCO στους κοραλλιογενείς υφάλους, προβλέπει ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και στις 29 τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα πάψουν να υπάρχουν ως λειτουργικά οικοσυστήματα κοραλλιογενών υφάλων έως τα τέλη αυτού του αιώνα εάν συνεχίσουν οι εκπομπές CO2. H εξαφάνιση των κοραλλιογενών υφάλων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα καθώς φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ειδών.

 

Πηγές:

https://www.divessi.com/el/blog/caves_and_wrecks/coral-reefs-vulnerable-to-climate-change-1951.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CF%81%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B9

 

Leave a Reply