Κλιματικη αλλαγη

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας σήμερα. Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η υπερθέρμανση της Γης έχουν σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον, την υγεία.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλους μας, αλλά ειδικά τις νέες γενιές, που είναι αυτές που θα ζήσουν με τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Είναι σημαντικό λοιπόν να ενημερώσουμε τους μαθητές στα σχολεία μας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της κλιματικής αλλαγής και πώς μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπισή της.

Επίσης, μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους μαθητές να λάβουν μέτρα για τη μείωση του αποτυπώματός τους στο περιβάλλον. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, την προαγωγή της χρήσης δημόσιων μέσων μεταφοράς και την προώθηση της αειφόρου γεωργίας και διατροφής.

Τέλος, είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε τους μαθητές να ασκήσουν πίεση στους πολιτικούς ηγέτες και τις επιχειρήσεις να λάβουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την κρίση και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας και τις μελλοντικές γενιές.

 

 

 

Λιώσιμο των πάγων

Aπειλή για το πλανήτη

Η άνοδος της θερμοκρασίας στη Γη θα επιφέρει το λιώσιμο των πάγων στους δύο πόλους της Γης καθώς και όπου υπάρχουν παγετώνες.
Η θαλάσσια περιοχή που καλύπτεται από τον Αρκτικό πάγο στο Βόρειο Πόλο έχει συρρικνωθεί κατά 10% κατά τις τελευταίες δεκαετίες.
Επίσης, το πάχος του πάγου πάνω από το νερό έχει σημειώσει μείωση κατά 40%. Στην Ανταρκτική, ο πάγος έχει καταστεί ασταθής. Επίσης,
οι παγετώνες στη Βόρεια Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και όπου αλλού υπάρχουν θα συρρικνωθούν. Επιπρόσθετα, όσον αφορά τους παγε-
τώνες των Ελβετικών Άλπεων, είναι πιθανόν να εξαφανιστεί το 75% τους, μέχρι το 2050.
Το λιώσιμο ενός μεγάλου κομματιού πάγου έκτασης 150 κυβικών μιλίων μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών από ένα χιλιοστόμετρο,
Τα επίπεδα της στάθμης των θαλασσών έχουν ανέβει κατά 3 χιλιοστόμετρα ετησίως τα τελευταία χρόνια, εξ αιτίας της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, δηλώνουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με την επιτροπή του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών γίνεται γρηγορότερα από τη δεκαετία του ΄60.
Η τήξη των πάγων είναι ένα σημαντικό θέμα που θα τεθεί στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν για τη κλιματική αλλαγή το Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη.
Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η στάθμη των θαλασσών μπορεί να αυξηθεί κατά ένα μέτρο μέσα στον αιώνα. Η μεγαλύτερη άνοδος προβλέπεται να συμβεί το 2100, εντούτοις όμως, το νερό εξατμίζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας.
Ένα καλό νέο είναι ότι έιναι ότι δεν θα σημειωθεί νέο χαμηλό συρρίκνωσης πάγου στην Αρκτική αυτό το καλοκαίρι, σε σύγκριση με το ρεκόρ μείωσης πάγου που σημειώθηκε το 2007.
Μέχρι στιγμής σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Κέντρων Ερευνών των ΗΠΑ για τα επίπεδα του χιονιού και του πάγου, ο πάγος είναι μεγαλύτερος από ότι ήταν το 2007 και μικρότερος από το μέσο όρο της περιόδου 1979-2000.
Τα κομμάτια πάγου που επιπλέουν στη θάλασσα δεν συμβάλλουν με το λιώσιμο τους στην άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Πηγές: https://to-liosimo-ton-pagon.webnode.gr/

Αφήστε μια απάντηση