Χρόνια Πολλά στις μαμάδες!!!

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.

 

Γιορτή της μητέρας 2020: Πότε είναι φέτος - Ευχές για τη Γιορτή ...

Επομένως για το 2020, η γιορτή της μητέρας είναι αυτή την Κυριακή 10 Μαΐου 2020. 

Να δούμε λίγο την ιστορία αυτής της γιορτής ...

 Η Αρχαία Ελλάδα είναι η πρωταρχική πηγή αναφοράς στην "γιορτή της μητέρας". Ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Αργότερα περνάει στην κόρη της,  τη Ρέα,  σύζυγο του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας.  Η Ρέα λατρεύεται σαν η "Μητέρα των Θεών", καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. 

 Μία νεότερη εκδοχή της γιορτής ήταν η αποκαλούμενη "Mothering Sunday", που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 1600. Αυτή η μέρα γιορταζόταν την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμή όλων των μητέρων της Αγγλίας. Κατά την διάρκεια αυτής της μέρας, οι υπηρέτες που έμεναν στα σπίτια των αφεντικών τους έπαιρναν μία μέρα άδεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να περάσουν την ημέρα με τις μητέρες τους. 

 Η δεύτερη Κυριακή του Μάη που καθιερώθηκε σαν εθνική γιορτή της μητέρας στις ΗΠΑ οφείλεται στην έμπνευση μιας γυναίκας από την Φιλαδέλφεια της Ana Jarvis. Η Ana Jarvis θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, ξεκίνησε το 1907 μια εκστρατεία για να καθιερωθεί μια επίσημη γιορτή της μητέρας. Καθιέρωσε συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Η προσπάθειά της είχε απήχηση και η γιορτή της μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή των ΗΠΑ το 1914 με προεδρικό διάταγμα που όριζε την δεύτερη Κυριακή του Μάη σαν Ημέρα της Μητέρας.

 Εκτός από το να γιορτάσουμε αυτή την ημέρα με τη μαμά μας με όποιον τρόπο εκείνη επιθυμεί και να περάσουμε ωραία, μπορούμε να της κατασκευάσουμε μία απλή καρτούλα ή κάποια ζωγραφιά σας δώρο! 🌸🌼🌺🍦👩🏻‍🦰👱🏻‍♀️👸🏻💓

Μία πολύ ωραία ανθοδέσμη💐💐, πολύχρωμη και πρωτότυπη μπορείς να δεις παρακάτω. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι χαρτόνια σε διάφορα χρώματα ή χρωματιστά χαρτιά. 

 

Μην ξεχάσεις να γράψεις μία όμορφη ευχή στο πίσω μέρος. 

Κάτι αντίστοιχο μπορείς να κάνεις μόνο με μπογιές ! Εσύ διαλέγεις !

Παιδικές Κατασκευές για την Γιορτή της Μητέρας

Πασχαλινές Κατασκευές και Δραστηριότητες !

Μία ιδέα για μία όμορφη κάρτα 

 

Αν το επιθυμείς μπορείς με πολύ απλά υλικά να φτιάξεις μία πολύ όμορφη κάρτα ! Αν δεν έχεις χρωματιστά χαρτόνια, μπορείς να πάρεις άσπρο και να το χρωματίσεις εσύ κατάλληλα ! 

Easter Bunny and Carrot CardTrace Around Carrot TemplateGlue Bunny Head to Carrot     Twist Pipe Cleaners for Bunny Whiskers

 

 

Αν θέλεις κάτι πιο απλό, μπορείς να φτιάξεις το παρακάτω λαγουδάκι και να το στολίσεις με μπαλάκια από βαμβάκι. 

Δες τη διαδικασία μέσα από τις εικόνες. 

Bunny Card with cotton balls                    Trace Easter Card Template Cut out Easter Bunny Ears Glue Cotton Balls to Bunny Craft Card

 

Τέλος, μπορείς να μετατρέψεις τα μακαρόνια σε ένα πολύ χρήσιμο υλικό για κατασκευές ! Σχεδίασε πολύχρωμα αυγά και κόλλησε μακαρονάκια πάνω, τα οποία μπορείς να χρωματίσεις ! 

 

Pasta Easter Egg CraftTrace around Easter Egg TemplatePaint Easter Egg Cardboard Templates

 

 

Βάψιμο Αυγών 

Μπορούμε να βάψουμε τα αυγά μας με χρώματα ζαχαροπλαστικής!!!

Είναι τόσο εύκολο που μοιάζει με παιχνίδι!!!

Υλικά:                                                            Βάψιμο αυγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής | alevri.com

· Αυγά

· 2-3 χρώματα ζαχαροπλαστικής –καλύτερα σε μορφή πάστας (Ό,τι χρώμα θέλουμε εμείς)

Βράζουμε τα αυγά για 15' -18'. Διαλύουμε λίγο χρώμα σε μια μεγάλη κούπα με νερό και προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ξύδι. Έπειτα, βυθίζουμε τ᾿ αυγά για όσο χρόνο χρειαστεί, 10' περίπου, λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα την απόχρωση που θέλουμε να πάρουνε τ᾿ αυγά μας. Τα ακουμπάμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί, τα αλείφουμε με λίγο λάδι για να γυαλίσουν

…και έτοιμα!!!

 

 

 

Σάββατο του Λαζάρου: Έθιμα !

Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται μέρα του θανάτου και της ζωής. Σε κάποια χωριά μάλιστα οι αγρότες δεν μαζεύουν τη σοδειά τους γιατί φοβούνται ότι οι καρποί της γης φέρουν τον θάνατο μέσα τους.
 

Παλιότερα οι εκδηλώσεις εορτασμού ήταν πολλές και διέφεραν από τόπο σε τόπο.

Για παράδειγμα υπήρχαν τα κάλαντα για το Σάββατο του Λαζάρου, τα οποία ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών  που ονομάζονταν «Λαζαρίνες».

Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους. Την άλλη μέρα ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τον Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.

Σε πολύ λίγες περιοχές της χώρας τραγουδιούνται σήμερα τα Λαζαριάτικα κάλαντα. 

Έθιμα από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας

Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας για να απεικονίσουν την Ανάσταση του Λάζαρου, να συμβολίσουν δηλαδή τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο, αλλά παράλληλα και για να υποδηλώσουν την ανάσταση της φύσης, έφτιαχναν ένα ομοίωμα του Λάζαρου.

Την παραμονή της γιορτής ή, σε πολλά μέρη, ανήμερα την «πρώτη Λαμπρή», τα παιδιά, κρατώντας το «Λάζαρο», έκαναν τη συλλογή χρημάτων.

Γύριζαν στα σπίτια και τραγουδούσαν τα «λαζαρικά», για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού.

Στην Ήπειρο μάλιστα, στις κτηνοτροφικές περιοχές, χτύπαγαν ταυτόχρονα και μεγαλοκούδουνα.

 

Τα «λαζαρικά» από τόπο σε τόπο έχουν πολλές παραλλαγές.

Για «Λάζαρο» είχαν έναν ξύλινο κόπανο για τα ρούχα, τυλιγμένο με παρδαλά κομμάτια από πανιά, ίδιο μωρό. Σε άλλα μέρη πάλι έντυναν με χτυπητά πολύχρωμα υφάσματα μια ρόκα, μια κούκλα, έναν καλαμένιο σταυρό και τα στόλιζαν με κορδέλες και λουλούδια. Στη Σκύρο έπαιρναν την τρυπητή κουτάλα, «τη σιδεροχουλιάρα». Έβαζαν σε κάθε τρύπα και από ένα ασπροπούλι -άσπρη μαργαρίτα- ένα κόκκινο γαρίφαλο για στόμα και σχημάτιζαν το πρόσωπο. Έδεναν σταυρωτά πάνω στην κουτάλα ένα ξύλο, για να κάνουν τα χέρια, της φορούσαν και ένα πουκαμισάκι ή ένα μωρουδίστικο ρούχο και ο «Λάζαρος» ήταν έτοιμος.

Γύριζαν τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και οι νοικοκυρές τους έδιναν αυγά, χρήματα ή ό,τι άλλο είχαν. Στα Τρίκαλα τα αυγά που συγκέντρωναν οι Λαζαρίνες, οι μητέρες τους τα έβαφαν κόκκινα και τα κρατούσαν σε ξεχωριστό μέρος.

Όταν ήθελαν να περιποιηθούν έναν επισκέπτη από αυτά τα αυγά του έδιναν, του Λαζάρου.

Σε μερικά μέρη τη θέση του «Λάζαρου» έπαιρνε ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με πολύχρωμες κορδέλες. Στην Κρήτη έκαναν έναν ξύλινο σταυρό και τον στόλιζαν με ορμαθούς από λεμονανθούς και αγριόχορτα με κόκκινα λουλούδια, τις μαχαιρίτσες. Στην Κύπρο συναντάμε το έθιμο της αναπαράστασης, στην αρχαιότερη μορφή του.

Το ίδιο έθιμο συναντάμε και στην Κω. Το παιδί που αναπαριστούσε το Λάζαρο, τυλιγμένο σε ένα σεντόνι, ήταν και αυτό στολισμένο με κίτρινα λουλούδια. Αμοιβή της παρέας για την αναπαράσταση τα αυγά για το δάσκαλο. Τα πιο μεγάλα παιδιά, οι «πρωτόσχολοι», έπαιρναν την εικόνα του Λάζαρου και την έβαζαν πάνω σε μια ειδική κατασκευή που στόλιζαν με δεντρολίβανο. Οι βοσκοί τους φίλευαν αυγά, τυριά και μυζήθρες για τις λαμπρόπιτες. 

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τους «λαζάρηδες», τα «λαζαρούδια» ή και «λαζαράκια». «Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»

Σαν σήμερα …

Καλημέρα!

Γνώριζες ότι σαν σήμερα το 1889, δηλαδή 131 χρόνια πριν, εγκαινιάστηκε το γνωστότερο μνημείο-σύμβολο της Γαλλίας, ίσως και της Ευρώπης, ο Πύργος του Άιφελ!

 

Ο Πύργος του Άιφελ

 

 

Αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο (7 εκατομμύρια το 2011) και πηγή σημαντικών εσόδων για την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Πρόκειται για ένα μεταλλικό πύργο που βρίσκεται στο Πεδίο του Άρεως και κατασκευάστηκε το 1889 από τον γάλλο μηχανικό Γκιστάβ Άιφελ (1823 - 1923), από τον οποίο πήρε και το όνομά του: Πύργος του Άιφελ (La Tour Eiffel στα γαλλικά).

Η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου του Πύργου του Άιφελ ξεκίνησε το 1887 με στόχο να παρουσιαστεί στην παγκόσμια έκθεση του Παρισιού το 1889, για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Γαλλικής Επανάστασης. Ο πύργος είχε αρχικό ύψος 300μ και για την κατασκευή του χρειάστηκαν 7000 τόνοι ατσάλι, ενώ δαπανήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, τεράστιο ποσό για την εποχή. Υποτίθεται ότι θα είχε διάρκεια ζωής 20 χρόνια.

Έχει σχήμα τετραγωνικής πυραμίδας με κοίλες έδρες και διαθέτει τρεις ορόφους.

1ος Όροφος – Εξερεύνηση

Το νέο γυάλινο πάτωμα του πρώτου ορόφου προσφέρει φανταστική διάφανη θέα 57 μέτρα από τη γη, και συνοδεύεται από χώρους αναψυχής, εστιατόρια και σουβενίρ.

 

 

Ο δεύτερος όροφος βρίσκεται σε ύψος 115,73 μέτρων και ο τρίτος στα 276,13 μέτρα. Ο
Η θέα από τον 2ο όροφο

Ο δεύτερος όροφος βρίσκεται σε ύψος 115,73 μέτρων και ο τρίτος στα 276,13 μέτρα.

Ο τελευταίος αυτός όροφος φέρει τον τρούλο που αποτελεί το επιστέγασμά του, καθώς κι ένα φάρο εγκατεστημένο το 1889 σε ύψος 300,51 μέτρων. Δεν τίθεται θέμα υψοφοβίας καθώς υπάρχει πλέγμα γύρω γύρω.

3ος όροφος

Το ήξερες ότι:

Ο πύργος δεν υπήρξε πάντα αγαπητός στον κόσμο. Όταν κατασκευάστηκε, πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.

Ο μυθιστοριογράφος Γκυ ντε Μωπασσάν λέγεται ότι έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον πύργο. Ενώ, ο ποιητής Πολ Βερλαίν άλλαζε δρόμο για να μην τον βλέπει.

 

Μπορείς να δεις τον πύργο του Άιφελ, αλλά και άλλα αξιοθέατα του Παρισιού σε πανοραμικές φωτογραφίες με υψηλή ανάλυση στο http://www.toureiffel.paris/360-panorama-paris/index-fr.html 
  

Περιηγήσου στον Πύργο και θαύμασε τη θέα...

 

 

 

Πάμε στο Μουσείο της Ακρόπολης;

 

Μουσείο Ακρόπολης

                                                                                                             

Μουσείο Ακρόπολης 

Ένα από τα πιο γνωστά μουσεία της Αθήνας μας ανοίγει τις πόρτες του!

 

 

Είναι ευκαιρία να περιηγηθούμε στα εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης ....

 

 

Το Μουσείο παρέχει τη δυνατότητα αυτή  αν πατήσετε στον σύνδεσμο που ακολουθεί         Μουσείο Ακρόπολης

 

Καλή περιήγηση!!

 

Μπορούμε να δούμε και τα 2 παρακάτω βίντεο! 

 

https://youtu.be/Uaw39jiTo6E

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υποκείμενο και Αντικείμενο της Πρότασης

Το υποκείμενο, το ρήμα και το αντικείμενο

Οι κύριοι όροι μιας πρότασης είναι το υποκείμενο, το ρήμα και το αντικείμενο.

Υποκείμενο είναι η λέξη που απαντά στην ερώτηση ποιος-α-0; και μας δείχνει το πρόσωπο, ζώο ή πράγμα που ενεργεί. Το υποκείμενο βρίσκεται σε πτώση ονομαστική.
Πχ. Ο Γιάννης παίζει.
Ποιος παίζει; Ο Γιάννης είναι το υποκείμενο της πρότασης.

Ρήμα είναι η λέξη που απαντά στην ερώτηση τι κάνει; και μας δείχνει την ενέργεια του υποκειμένου.
Πχ. Ο Γιάννης παίζει.
Τι κάνει ο Γιάννης; Παίζει είναι το ρήμα της πρότασης.

Αντικείμενο είναι το πρόσωπο, ζώο ή πράγμα στο οποίο πηγαίνει η ενέργεια του ρήματος. Το αντικείμενο βρίσκεται σε πτώση αιτιατική.Απαντά στην ερώτηση τι; σε ποιον-α -ο;  ποιν-α-ο;
Πχ. Ο Γιάννης κλωτσάει την μπάλα.
Τι κλωτσάει ο Γιάννης; Την μπάλα. Αυτό είναι το αντικείμενο της πρότασης.

Αλλαγή ώρας 2020: Θύμισε στους γονείς σου να πάτε τα ρολόγια 1 ώρα μπροστά!

Η περίοδος της Θερινής Ώρας αρχίζει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, επομένως, για φέτος, ξεκινάει στις 03:00 το πρωί της Κυριακής 29 Μαρτίου.Μην ξεχάσεις να αλλάξεις το ρολόι σου!! 

Κατά την ώρα αυτή, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα μπροστά, ώστε να δείχνουν 04:00.

Η ώρα αλλάζει ξανά σε χειμερινή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (μία ώρα πίσω).

                                    Αποτέλεσμα εικόνας για αλλαγη ωρας

 

Έτσι εκείνο το βράδυ θα κοιμηθείς μία ώρα λιγότερο ίσως ... αλλά την επόμενη μέρα θα δεις ότι θα απολαύσεις το φως της ημέρας για μία παραπάνω ώρα !! 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για άνοιξη