Σαν σήμερα …

Καλημέρα!

Γνώριζες ότι σαν σήμερα το 1889, δηλαδή 131 χρόνια πριν, εγκαινιάστηκε το γνωστότερο μνημείο-σύμβολο της Γαλλίας, ίσως και της Ευρώπης, ο Πύργος του Άιφελ!

 

Ο Πύργος του Άιφελ

 

 

Αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια τουρίστες που το επισκέπτονται κάθε χρόνο (7 εκατομμύρια το 2011) και πηγή σημαντικών εσόδων για την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Πρόκειται για ένα μεταλλικό πύργο που βρίσκεται στο Πεδίο του Άρεως και κατασκευάστηκε το 1889 από τον γάλλο μηχανικό Γκιστάβ Άιφελ (1823 - 1923), από τον οποίο πήρε και το όνομά του: Πύργος του Άιφελ (La Tour Eiffel στα γαλλικά).

Η υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου του Πύργου του Άιφελ ξεκίνησε το 1887 με στόχο να παρουσιαστεί στην παγκόσμια έκθεση του Παρισιού το 1889, για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Γαλλικής Επανάστασης. Ο πύργος είχε αρχικό ύψος 300μ και για την κατασκευή του χρειάστηκαν 7000 τόνοι ατσάλι, ενώ δαπανήθηκαν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, τεράστιο ποσό για την εποχή. Υποτίθεται ότι θα είχε διάρκεια ζωής 20 χρόνια.

Έχει σχήμα τετραγωνικής πυραμίδας με κοίλες έδρες και διαθέτει τρεις ορόφους.

1ος Όροφος – Εξερεύνηση

Το νέο γυάλινο πάτωμα του πρώτου ορόφου προσφέρει φανταστική διάφανη θέα 57 μέτρα από τη γη, και συνοδεύεται από χώρους αναψυχής, εστιατόρια και σουβενίρ.

 

 

Ο δεύτερος όροφος βρίσκεται σε ύψος 115,73 μέτρων και ο τρίτος στα 276,13 μέτρα. Ο
Η θέα από τον 2ο όροφο

Ο δεύτερος όροφος βρίσκεται σε ύψος 115,73 μέτρων και ο τρίτος στα 276,13 μέτρα.

Ο τελευταίος αυτός όροφος φέρει τον τρούλο που αποτελεί το επιστέγασμά του, καθώς κι ένα φάρο εγκατεστημένο το 1889 σε ύψος 300,51 μέτρων. Δεν τίθεται θέμα υψοφοβίας καθώς υπάρχει πλέγμα γύρω γύρω.

3ος όροφος

Το ήξερες ότι:

Ο πύργος δεν υπήρξε πάντα αγαπητός στον κόσμο. Όταν κατασκευάστηκε, πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.

Ο μυθιστοριογράφος Γκυ ντε Μωπασσάν λέγεται ότι έτρωγε το μεσημεριανό του γεύμα στο εστιατόριο του Πύργου κάθε μέρα. Όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι ήταν το μοναδικό μέρος στο Παρίσι, από όπου κάποιος δεν μπορούσε να δει τον πύργο. Ενώ, ο ποιητής Πολ Βερλαίν άλλαζε δρόμο για να μην τον βλέπει.

 

Μπορείς να δεις τον πύργο του Άιφελ, αλλά και άλλα αξιοθέατα του Παρισιού σε πανοραμικές φωτογραφίες με υψηλή ανάλυση στο http://www.toureiffel.paris/360-panorama-paris/index-fr.html 
  

Περιηγήσου στον Πύργο και θαύμασε τη θέα...

 

 

 

Leave a Reply