Ελληνικά

Πασχαλινές Κατασκευές και Δραστηριότητες !

Μία ιδέα για μία όμορφη κάρτα 

 

Αν το επιθυμείς μπορείς με πολύ απλά υλικά να φτιάξεις μία πολύ όμορφη κάρτα ! Αν δεν έχεις χρωματιστά χαρτόνια, μπορείς να πάρεις άσπρο και να το χρωματίσεις εσύ κατάλληλα ! 

Easter Bunny and Carrot CardTrace Around Carrot TemplateGlue Bunny Head to Carrot     Twist Pipe Cleaners for Bunny Whiskers

 

 

Αν θέλεις κάτι πιο απλό, μπορείς να φτιάξεις το παρακάτω λαγουδάκι και να το στολίσεις με μπαλάκια από βαμβάκι. 

Δες τη διαδικασία μέσα από τις εικόνες. 

Bunny Card with cotton balls                    Trace Easter Card Template Cut out Easter Bunny Ears Glue Cotton Balls to Bunny Craft Card

 

Τέλος, μπορείς να μετατρέψεις τα μακαρόνια σε ένα πολύ χρήσιμο υλικό για κατασκευές ! Σχεδίασε πολύχρωμα αυγά και κόλλησε μακαρονάκια πάνω, τα οποία μπορείς να χρωματίσεις ! 

 

Pasta Easter Egg CraftTrace around Easter Egg TemplatePaint Easter Egg Cardboard Templates

 

 

Βάψιμο Αυγών 

Μπορούμε να βάψουμε τα αυγά μας με χρώματα ζαχαροπλαστικής!!!

Είναι τόσο εύκολο που μοιάζει με παιχνίδι!!!

Υλικά:                                                            Βάψιμο αυγών με χρώματα ζαχαροπλαστικής | alevri.com

· Αυγά

· 2-3 χρώματα ζαχαροπλαστικής –καλύτερα σε μορφή πάστας (Ό,τι χρώμα θέλουμε εμείς)

Βράζουμε τα αυγά για 15' -18'. Διαλύουμε λίγο χρώμα σε μια μεγάλη κούπα με νερό και προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας ξύδι. Έπειτα, βυθίζουμε τ᾿ αυγά για όσο χρόνο χρειαστεί, 10' περίπου, λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα την απόχρωση που θέλουμε να πάρουνε τ᾿ αυγά μας. Τα ακουμπάμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί, τα αλείφουμε με λίγο λάδι για να γυαλίσουν

…και έτοιμα!!!

 

 

 

Σάββατο του Λαζάρου: Έθιμα !

Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται μέρα του θανάτου και της ζωής. Σε κάποια χωριά μάλιστα οι αγρότες δεν μαζεύουν τη σοδειά τους γιατί φοβούνται ότι οι καρποί της γης φέρουν τον θάνατο μέσα τους.
 

Παλιότερα οι εκδηλώσεις εορτασμού ήταν πολλές και διέφεραν από τόπο σε τόπο.

Για παράδειγμα υπήρχαν τα κάλαντα για το Σάββατο του Λαζάρου, τα οποία ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών  που ονομάζονταν «Λαζαρίνες».

Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους. Την άλλη μέρα ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τον Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.

Σε πολύ λίγες περιοχές της χώρας τραγουδιούνται σήμερα τα Λαζαριάτικα κάλαντα. 

Έθιμα από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας

Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας για να απεικονίσουν την Ανάσταση του Λάζαρου, να συμβολίσουν δηλαδή τη Νίκη του Χριστού απέναντι στο θάνατο, αλλά παράλληλα και για να υποδηλώσουν την ανάσταση της φύσης, έφτιαχναν ένα ομοίωμα του Λάζαρου.

Την παραμονή της γιορτής ή, σε πολλά μέρη, ανήμερα την «πρώτη Λαμπρή», τα παιδιά, κρατώντας το «Λάζαρο», έκαναν τη συλλογή χρημάτων.

Γύριζαν στα σπίτια και τραγουδούσαν τα «λαζαρικά», για να διηγηθούν την ιστορία του αναστημένου φίλου του Χριστού.

Στην Ήπειρο μάλιστα, στις κτηνοτροφικές περιοχές, χτύπαγαν ταυτόχρονα και μεγαλοκούδουνα.

 

Τα «λαζαρικά» από τόπο σε τόπο έχουν πολλές παραλλαγές.

Για «Λάζαρο» είχαν έναν ξύλινο κόπανο για τα ρούχα, τυλιγμένο με παρδαλά κομμάτια από πανιά, ίδιο μωρό. Σε άλλα μέρη πάλι έντυναν με χτυπητά πολύχρωμα υφάσματα μια ρόκα, μια κούκλα, έναν καλαμένιο σταυρό και τα στόλιζαν με κορδέλες και λουλούδια. Στη Σκύρο έπαιρναν την τρυπητή κουτάλα, «τη σιδεροχουλιάρα». Έβαζαν σε κάθε τρύπα και από ένα ασπροπούλι -άσπρη μαργαρίτα- ένα κόκκινο γαρίφαλο για στόμα και σχημάτιζαν το πρόσωπο. Έδεναν σταυρωτά πάνω στην κουτάλα ένα ξύλο, για να κάνουν τα χέρια, της φορούσαν και ένα πουκαμισάκι ή ένα μωρουδίστικο ρούχο και ο «Λάζαρος» ήταν έτοιμος.

Γύριζαν τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και οι νοικοκυρές τους έδιναν αυγά, χρήματα ή ό,τι άλλο είχαν. Στα Τρίκαλα τα αυγά που συγκέντρωναν οι Λαζαρίνες, οι μητέρες τους τα έβαφαν κόκκινα και τα κρατούσαν σε ξεχωριστό μέρος.

Όταν ήθελαν να περιποιηθούν έναν επισκέπτη από αυτά τα αυγά του έδιναν, του Λαζάρου.

Σε μερικά μέρη τη θέση του «Λάζαρου» έπαιρνε ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια και με πολύχρωμες κορδέλες. Στην Κρήτη έκαναν έναν ξύλινο σταυρό και τον στόλιζαν με ορμαθούς από λεμονανθούς και αγριόχορτα με κόκκινα λουλούδια, τις μαχαιρίτσες. Στην Κύπρο συναντάμε το έθιμο της αναπαράστασης, στην αρχαιότερη μορφή του.

Το ίδιο έθιμο συναντάμε και στην Κω. Το παιδί που αναπαριστούσε το Λάζαρο, τυλιγμένο σε ένα σεντόνι, ήταν και αυτό στολισμένο με κίτρινα λουλούδια. Αμοιβή της παρέας για την αναπαράσταση τα αυγά για το δάσκαλο. Τα πιο μεγάλα παιδιά, οι «πρωτόσχολοι», έπαιρναν την εικόνα του Λάζαρου και την έβαζαν πάνω σε μια ειδική κατασκευή που στόλιζαν με δεντρολίβανο. Οι βοσκοί τους φίλευαν αυγά, τυριά και μυζήθρες για τις λαμπρόπιτες. 

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τους «λαζάρηδες», τα «λαζαρούδια» ή και «λαζαράκια». «Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»