Κεφάλαιο 12 της Α’ Γυμνασίου

Παγκόσμιος Ιστός

Παγκόσμιος Ιστός είναι μια υπηρεσία του Διαδικτύου και μάλιστα η πιο διαδεδομένη. Στην πραγματικότητα  είναι ένα ανοιχτό σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών και πολυμεσικού περιεχομένου, που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να αναζητήσουν πληροφορίες μεταβαίνοντας από ένα έγγραφο στο άλλο. Η τεχνολογία του ιστού καθιστά δυνατή την δημιουργία "υπερκειμένων". Τα στοιχεία του Ιστού μπορούν να πάρουν και άλλες μορφές πέραν της μορφής του γραπτού κειμένου, όπως εικόνας και ήχο. Οι πατέρες του Παγκόσμιου Ιστού είναι ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς Λι  και ο Βέλγος Ρομπέρ Καγιό. Η ιδέα του πρωτοεμφανίστηκε το 1989 στην Γενεύη.

 

Ιστοσελίδα

Ιστοσελίδα είναι είδος εγγράφου του παγκόσμιου ιστού που περιλαμβάνει πληροφορίες με την μορφή κειμένου, υπερκειμένου, εικόνας, βίντεο και ήχου. Πολλές ιστοσελίδες μαζί συνθέτουν έναν ιστότοπο. Οι ιστοσελίδες αλληλοσυνδέονται και μπορεί ο χρήστης να μεταβεί από τη μία στην άλλη κάνοντας «κλικ», επιλέγοντας δηλαδή συνδέσμους που υπάρχουν. Η κατασκευή μίας ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο γίνεται πλέον πολύ γρήγορα, αλλά και εύκολα.

Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων

Ο όρος Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων (σε συντομία στα Αγγλικά URL) δηλώνει μια διεύθυνση ενός πόρου του Παγκόσμιου Ιστού. Είναι παρόμοιο με το όνομα ενός αρχείου, αλλά κρατάει και επιπλέον πληροφορίες. Οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν τα URLs για να συνδεθούν με άλλες σελίδες.

 

Υπερκείμενο

Το υπερκείμενο είναι τρόπος οργάνωσης πληροφοριών. Το υπερκείμενο ως μέσο έρχεται να επιτρέπει την ελεύθερη πλοήγηση του αναγνώστη. Η πλοήγηση επιτυγχάνεται με την χρήση υπερσυνδέσμων. Οι σύνδεσμοι αποτελούν θεμελιώδη έννοια στο υπερκείμενο.

Φυλλομετρητής

Ένας φυλλομετρητής ιστοσελίδων είναι λογισμικό που επιτρέπει στον χρήστη του να προβάλλει, και να αλληλεπιδρά με κείμενα, εικόνες, βίντεο, μουσική, παιχνίδια και άλλες πληροφορίες συνήθως αναρτημένες σε μια ιστοσελίδα ενός ιστότοπου στον Παγκόσμιο Ιστό ή σε ένα τοπικό δίκτυο. Το κείμενο και οι εικόνες σε μια ιστοσελίδα μπορεί να περιέχουν υπερσυνδέσμους. Ο φυλλομετρητής επιτρέπει στον χρήστη την γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες που βρίσκονται σε διάφορες ιστοσελίδες και ιστότοπους εναλλάσσοντας τις ιστοσελίδες μέσω των υπερσυνδέσμων.

 

Οι περισσότερο χρησιμοποιούμενοι περιηγητές Ιστού είναι οι εξής:

  •  Google Chrome
  • Mozilla Firefox
  •  Safari
  •  Internet Explorer
  •  Opera
  • Microsoft Edge

Θερμή λέξη

 

Θερμές Λέξεις είναι ειδικές λέξεις, φράσεις, εικόνες, γραφικά κτλ. οι οποίες είναι συνδεδεμένες μέσα σε ένα Υπερκείμενο και μας επιτρέπουν, πατώντας πάνω τους με τον δείκτη του ποντικιού να μεταβούμε σ' έναν άλλο κόμβο του εγγράφου μέσα στο οποίο είμαστε.

Σύνδεσμος (πληροφορική)

Σε ηλεκτρονικό περιβάλλον ως σύνδεσμος ή και υπερσύνδεσμος είναι μια λέξη ή φράση, που εντοπίζεται στο ηλεκτρονικό κείμενο μιας ιστοσελίδας του Παγκόσμιου Ιστού και περιέχει την εντολή να «μεταφέρει» τον χρήστη σε άλλη σχετική ιστοσελίδα, από τον κόμβο προέλευσης στον κόμβο προορισμού.

7 Comments on “Κεφάλαιο 12 της Α’ Γυμνασίου

  1. Γεια σας παιδιά! Αυτό είναι ένα νεοσύστατο blog που ανήκει στην καινούργια κυψέλη μου. Σε αυτήν την κυψέλη αναρτώ εργασίες σχετικές με το μάθημα της Πληροφορικής της Α’ Γυμνασίου, όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομα. Σε αυτό το άρθρο περιγράφω το Κεφάλαιο 12. Ελπίζω να σας αρέσει το blog και αν θέλετε … κάντε κάποιο σχόλιο…

    • Ευχαριστώ πάρα πολύ Ευανθία για αυτό το σχόλιο.

Leave a Reply