ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ

Σαπφώ, John Godward

Η Καλλιπάτειρα, κόρη του Ολυμπιονίκη Διαγόρα του Ρόδιου, ή όπως την αποκαλεί ο Λορέντζος Μυριβήλης «Αρχόντισσα Ροδίτισσα», ήταν η πρώτη γυναίκα που λαθραία παρακολούθησε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γεννήθηκε τον 5 αιώνα π.Χ. Ο πατέρας της, τα αδέρφια της και ο γιός της ήταν Ολυμπιονίκες. Ο πατέρας της καταγόταν από την αριστοκρατική οικογένεια των Ερατιδών της Ιαλυσού και ήταν ένας από τους διασημότερους πυγμάχους της αρχαιότητας. Η φήμη της οικογένειας ήταν τόσο μεγάλη στη Ρόδο που υπήρχε ο μύθος πως ο Διαγόρας ήταν γιός του θεού Ερμή.

Σημαντικός σταθμός της ζωής της ήταν, όταν η Καλλιπάτειρα, μεταμφιέστηκε σε γυμναστή και παρακολούθησε τον αγώνα του γιού της, Πεισίρροδου. Την πρόδωσε όμως ο ενθουσιασμός της στην νίκη του, που αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της. Δεν τιμωρήθηκε με θάνατο, όπως προβλεπόταν, προς τιμή της οικογένειας της, καθώς όλοι οι συγγενείς της ήταν Ολυμπιονίκες.

Η γυναίκα αυτή σύμβολο θάρρους, ενέπνευσε τον Λορέντζο Μυριβήλη. Με το ομώνυμο ποίημα αποτυπώνεται η προσωπικότητα της αλλά προβάλεται η αξία των Ολυμπιακών Αγώνων για τις οικογένειες. Η Καλλιπάτειρα παρουσιάζεται μια γυναίκα δυναμική και περήφανη για την οικογένεια της. Αψηφά τους κανονισμούς, γνωρίζοντας πως η τιμωρία είναι η ανώτατη, όμως με επιχειρήματα δικαιολογεί την πράξη της. Με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια υπερασπίζεται την παράτολμη ενέργειά της.

Στην Καλλιπάτειρα αναφέρεται και ο Παυσανίας, κατά την επίσκεψή του στην Ολυμπία. Από την αφήγηση αυτή υπάρχουν πληροφορίες για το περιστατικό που συνέβη στους αγώνες. Η δυνατή αυτή γυναίκα αποτελεί πηγή έμπνευσης και για τους καλλιτέχνες. Παρουσιάζεται τόσο σε θεατρικές παραστάσεις, σε ποιήματα και σε μνημεία. Το διάσημο σονέτο του Λορέντζου Μυριβήλη συντέθηκε το 1899 εξυμνώντας το θάρρος της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα. Η γενέτειρά της Ρόδος την έχει τιμήσει με μνημείο, στο οποίο αναγράφεται και το ποίημα του Λορέντζου Μυριβήλη, αλλά και το στάδιο της Ρόδου έχει το όνομα της.

Leave a Reply