Ελληνικά

Νόρα Δράκου: «Έχω ακόμα να προσφέρω πράγματα πριν πω το οριστικό αντίο»

Το περασμένο καλοκαίρι η Νόρα Δράκου συμμετείχε στη τρίτη διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων της καριέρας της. Πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη με επίδοση που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ στα 50μ. ύπτιο (27.96) πήρε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Βουδαπέστη. Προετοιμάζεται παράλληλα για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Ρώμη καθώς όπως τονίζει στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ «Έχω ακόμα να προσφέρω πράγματα και επίσης να ζήσω κάποια τελευταία πριν πω το οριστικό αντίο».

-Πώς πήγε η προετοιμασία σου;

«Η προετοιμασία μου κύλησε περίεργα, με διάφορα προβλήματα που την πήγαν λίγο πίσω, αλλά γενικά νομίζω ότι πρόλαβα και έβαλα καλές βάσεις. Από εδώ και πέρα έχουμε πολύ προπόνηση στο πρόγραμμα, κάποιους αγώνες προετοιμασίας και μεγάλοι στόχοι είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα τον Ιούνιο και το Πανευρωπαϊκό τον Αύγουστο».

- Ξεκίνησες τη χρονιά από τους Χειμερινούς Αγώνες στο ΟΑΚΑ.

-«Οι Χειμερινοί κύλησαν εξαιρετικά. Σίγουρα το 50μ ύπτιο ήταν το καλύτερο μου από άποψη επίδοσης αλλά και τα άλλα δυο αγωνίσματα κυμάνθηκαν σε καλούς χρόνους. Για χειμώνα έβγαλα πολύ καλές επιδόσεις φαίνεται ότι είμαι σε πολύ καλό δρόμο, ότι η προετοιμασία κυλάει καλά. Φέτος προπονούμαι στην Πάτρα με τον Λευτέρη Μήτρακα και γυμναστή τον ίδιο και τον Αλέξανδρο Προβολισιάνο. Συζητήσαμε με τον Ακη Οικονόμου ότι δεν θα γινόταν να μου στέλνει πρόγραμμα και να το κάνω στην Πάτρα μόνη μου, ο Λευτέρης είναι ένας πολύ καλός προπονητής οπότε ήταν μονόδρομος».

-Συνέχισες με ρεκόρ και όριο στην Αλεξανδρούπολη: 27.96 στα 50μ. ύπτιο, βελτίωσες τη δική σου επίδοση με 28.00 από το 2016.

Το ότι μετά από έξι πλέον χρόνια καταφέρνω να καταρρίψω αυτή την επίδοση, είναι κάτι που με ευχαριστεί πάρα πολύ. Θεωρούσα ότι έχω φτάσει στα όρια μου αλλά είδα ότι έχω και άλλα περιθώρια και για αυτό συγκινήθηκα πάρα πολύ»
-Για περιέγραψε μας το καθημερινό σου πρόγραμμα;

«Το καθημερινό μου πρόγραμμα δεν έχει αλλάξει από τα 18 μου. Είναι πάνω κάτω το ίδιο. Πρωί προπόνηση , φαγητό, ξεκούραση, απόγευμα προπόνηση, γυμναστήριο, φαγητό, ξεκούραση. Φέτος προστέθηκε και το διάβασμα στο πρόγραμμα γιατί πρέπει να τελειώσω με τη σχολή μου την οποία την είχα αφήσει λίγο πίσω. Γενικά οι ρυθμοί είναι ήρεμοι και ειδικά τώρα που έχω γυρίσει στην Πάτρα».

-Έχεις μια μακρά διαδρομή στην κολύμβηση: τί είναι αυτό που σε κρατάει ακόμα σε υψηλό επίπεδο;

-«Ξεκινώντας την πορεία μου στην κολύμβηση, πάντα βάδιζα με κάποιους συγκεκριμένους στόχους. Όταν τους πραγματοποιούσα πήγαινα στον επόμενο. Υπάρχουν δύο πράγματα που με κρατάνε στο χώρο: Το ένα είναι η στοχοπροσήλωση μου και το άλλο η αγάπη μου για το άθλημα. Αυτό το άθλημα μου έχει προσφέρει πολλές συγκινήσεις πολλές χαρές πολλές λύπες , έχω γνωρίσει πολλές χώρες πολλές κουλτούρες έχω βιώσει γεγονότα που ούτε φανταζόμουν. Θεωρώ οτι έχω ακόμα να προσφέρω κάποια πράγματα και επίσης να ζήσω κάποια τελευταία πριν πω το οριστικό αντίο».

-Μεγαλύτερη χαρά/απογοήτευση;

-«Θα ξεκινήσω από την μεγαλύτερη απογοήτευση που ήταν και αυτή που σηματοδότησε τα επόμενα χρόνια μου στον χώρο. Και αυτό ήταν το χαμένο μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016. Και η μεγαλύτερη χαρά μου ήταν όταν κατάφερα να μπω στους 8 καλύτερους το κόσμου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2015 μετά από ένα πολύ δύσκολο χειρουργείο που οι πιθανότητες να επιστρέψω ήταν ελάχιστες. Είναι νομίζω δυο στιγμές που επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα χρόνια που τις ακολούθησαν».

-Ποιο το επίπεδο της ελληνικής κολύμβησης;

Η ελληνική κολύμβηση πραγματικά πιστεύω ότι έχει κάνει ένα αρκετά μεγάλο άλμα τα τελευταία χρόνια. Βλέπουμε σπουδαίες διακρίσεις σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκοί επίπεδο. Βλέπουμε την νέα γενιά πιο ορεξάτη πιο ελπιδοφόρα πιο ταλαντούχα και πιο διψασμένη. Θεωρώ ότι με την κατάλληλη στήριξη από ομοσπονδία και πολιτεία με τις κατάλληλες υποδομές και με την επαναφορά των προνομίων θα μπορέσουμε να πανηγυρίσουμε πολλές επιτυχίες στο μέλλον».

- Η διοργάνωση των Χειμερινών είχε καινοτομίες σε σχέση με τα περασμένα χρόνια

-«Μια πάρα πολύ όμορφη διοργάνωση έχω να πω. Η ομοσπονδία προσπάθησε να την αναβαθμίσει, να τη κάνει πιο διαδραστική και να ομορφύνει το χώρο που γίνονται οι αγώνες. Νομίζω τα πέτυχε όλα. Οι Χειμερινοί Αγώνες είχαν χάσει την αίγλη τους και νομίζω ότι τώρα θα μπορέσει να την ξαναβρούν και επιτέλους να είναι έτοιμοι να δεχτούν και αθλητές από όλο τον κόσμο».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος

https://koe.org.gr/article/protathlitis-kai-fetos-o-panathinaikos