Leave a Comment
Updated on 19 Μαΐου, 2020
Εδώ και χρόνια στο νησί μας, ιδιαίτερα στη Νότια Εύβοια, έχουν δημιουργηθεί πολλές αιολικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας στα πλαίσια της ευρωπαϊκής και ελληνικής πολιτικής και οικονομικής επιλογής για προώθηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Η επιβάρυνση του νησιού μας είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Ο αριθμός αιολικών πάρκων και ανεμογεννητριών στην Νότια Εύβοια είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί, γιατί στο τέλος αυτό που θα έχουμε θα είναι ένας τόπος κατεστραμμένος και ακατάλληλος για τους κατοίκους του, τόσο από πλευράς οικονομικής, όσο και από πλευράς υγείας και φυσικά αισθητικής.
Και τώρα, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού και των περιορισμών του, στις 24 Απριλίου 2020, πληροφορούμαστε την απόφαση της ΡΑΕ της απόφασης ΡΑΕ περί χορήγησης άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) ισχύος 194,7 MW στη θέση «Λεύκα - Πυργάκια - Απάτρυπα - Κάμπλος - Ζυγός - Όλυμπος», των Δημοτικών Ενοτήτων Διρφύων, Αμαρυνθίων, Ερέτριας, των Δήμων Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, στην εταιρεία με την επωνυμία «ENERCOPLAN ENERGY-EPC & INVESTMENT ΙΚΕ».
Το αιολικό πάρκο στο οποίο δόθηκε άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ δεν θα είναι το μόνο. Εντάσσεται στα πλαίσια μεγαλύτερου που ουσιαστικά θα καταλαμβάνει το σύνολο των βουνών, θα είναι δε μεγαλύτερο κατά 25% από τον ΑΣΠΗΕ της Εnel στην Κάρυστο, συνολικής ισχύος 227,7 ΜW. Οι ανεμογεννήτριες που θα χρησιμοποιηθούν είναι οι μεγαλύτερες από οτιδήποτε έχει μέχρι τώρα εγκατασταθεί στην Ελλάδα, με διάμετρο πτερυγίων/ρότορα 112 μέτρων. Όλα τα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας, μέχρι και σε απόσταση μερικών μέτρων από το Ορειβατικό Καταφύγιο της Δίρφυς βρίσκονται ήδη σε καθεστώς αιτημάτων προς την ΡΑΕ από επιχειρήσεις του κλάδου, για την περιοχή παρουσιάζεται για τις νέες άδειες αιολικών εγκαταστάσεων στον Δήμο Ερέτριας» το ίδιο επιχειρηματικό σχήμα, συμφερόντων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ.
H διάρκεια ζωής τους είναι για περίπου 20 χρόνια, χωρίς την υποχρέωση απεγκατάστασης, που σημαίνει νεκροταφεία ανεμογεννητριών και παλιοσίδερα πάνω στα παρθένα βουνά μας. Αυτό υφίσταται αυτή τη στιγμή στην Καρυστία με τις ανεμογεννήτριες, που έχουν κλείσει εικοσαετία! Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης GREEN PLANET: «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη, ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη!»
Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:
- - Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
- - Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγμα στον τουρισμό (στη Δανία ο τουρισμός έπεσε 40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από το δάσος.
- - Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
- - Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
- - Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια ως νέοι αποικιοκράτες.
- - Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
- - Ο ήχος μιας ανεμογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαμηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που η έλικα περνά από τον πύργο της. Θυμίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από μακριά.
- - Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 185 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν.
- - Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.
- - Επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόμη και σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.
- - Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.
- - Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.
- - Το ζωικό βασίλειο θα υποφέρει. Οι ανεμογεννήτριες μόνο στην περιοχή της Καλιφόρνιας σκοτώνουν κατά μέσο όρο 200-300 γεράκια, και 40-60 χρυσαετούς ετησίως, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι 7.000 αποδημητικά πουλιά το χρόνο σκοτώνονται από αιολικούς στροβιλοκινητήρες στη νότια Καλιφόρνια.
- Το μανιφέστο 100 Γερμανών καθηγητών και διανοουμένων σχετικά με την αιολική ενέργεια αναφέρει:
Η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο είναι συγκριτικά χαμηλή.
Οι ανεμογεννήτριες με επιφάνεια πτερυγίων ίσων με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συμβατός σταθμός.
Έτσι με περισσότερες από 5.000 ανεμογεννήτριες στη Γερμανία, παράγεται λιγότερο από το 1% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού.
Στη Μ. Βρετανία, θα χρειαζόντουσαν 14.400 ανεμογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύματος και 32.700 για να παράγουμε το 10%.
Οι δείκτες μόλυνσης είναι παρόμοιοι για τον ίδιο λόγο.
Η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις!
Λίγη ενέργεια - Πολλά «σκουπίδια»
Στατιστικά η αιολική ενέργεια είναι απολύτως ασήμαντη όσον αφορά την συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη μόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
- Ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή από πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια που άρχισαν οι επιδοτήσεις των αιολικών πάρκων.
Όπου σταμάτησαν οι επιδοτήσεις έπαυσαν να τις συντηρούν.
Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια.
Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.
Σε όποια βουνοκορφή κι αν σχεδιάζεται να τοποθετηθούν, στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης», τα αποτελέσματα παραμένουν τα ίδια! Η αλόγιστη τοποθέτησή τους στις όμορφες βουνοσειρές μας, σε προστατευόμενες περιοχές NATURΑ, υποβαθμίζει το περιβάλλον μας!
Η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή μεν δραστηριότητα ως προς τις εκπομπές αερίων ρύπων, βιομηχανική δε ως προς τις σημαντικές επιπτώσεις της στη φύση. Η ευρεία προώθηση των αιολικών πάρκων σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας την τελευταία πενταετία σηματοδοτεί την άνευ όρων πρόσβαση μιας εμπορικής δραστηριότητας στους τελευταίους ανέγγιχτους πυρήνες της ελληνικής φύσης. Η «πράσινη ανάπτυξη» μπορεί να είναι «πράσινη» μόνο εάν γίνει με γνώμονα τον ορθό περιβαλλοντικό σχεδιασμό για την προστασία της βιοποικιλότητας και συνδυαστεί με την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση, η αιολική ενέργεια δεν μπορεί να σταθεί αυτόνομα, γιατί δεν φυσάει πάντα και γιατί, με τη σημερινή τεχνογνωσία, δεν υπάρχει κάποιος αποτελεσματικός τρόπος αποθήκευσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει πάντοτε να υποστηρίζεται από κάποια πιο αξιόπιστη μορφή παραγωγής ενέργειας (καύση φυσικού αερίου, καύση λιγνίτη ή υδατοπτώσεις στην ελληνική πραγματικότητα)
Ακόμη κι αν δεχτούμε την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή με την καταστροφή των ορεινών οικοσυστημάτων, αυτό που επιτυγχάνουμε είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή την επιτάχυνση του φαινομένου! Περισσότερες α/γ σημαίνει περισσότερη και μη αναστρέψιμη καταστροφή της Ελληνικής Φύσης, καταστροφή της ίδιας της ζωής μας! Σημαίνει καταστροφή της μελισσοκομίας, της κτηνοτροφίας, του εναλλακτικού τουρισμού, των πεζοπορικών διαδρομών, των αναρριχιτικών πεδίων, την παραγωγή τοπικών προϊόντων, που κατεξοχήν αποτελούν τον βιοπορισμό των ορεινών τοπικών κοινωνιών της Εύβοιας.
Τα βουνά και η φύση είναι αγαθά που δεν πρέπει να μπαίνουν σε καμία διαπραγμάτευση και οικονομική συναλλαγή παρά να παραδίνονται με σεβασμό στις επόμενες γενιές!
Όλα όσα θέλατε να μάθετε για τα «Αιολικά Πάρκα» στις προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000
Πατήστε εδώ
Βίντεο για τις ανεμογεννήτριες εδώ