Updated on April 25, 2020
Η ΒΕΝΕΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΡΗΤΗ
Η Βενετία είναι μία πόλη της βόρειας Ιταλίας. Χτίστηκε πάνω σε πολλά νησιά σε μία λιμνοθάλασσα. Τα σπίτια χτίστηκαν πάνω σε πασσάλους που καρφώνονταν στα ρηχά νερά. Δες πώς.
Οι άνθρωποι κατέφυγαν εκεί για να γλυτώσουν από τις επιδρομές των Αβάρων και για να ζήσουν έγιναν θαλασσινοί έμποροι. Σιγά-σιγά έφτιαξαν ένα μεγάλο κράτος.
Ακόμα και σήμερα η Βενετία είναι από τις σημαντικές πόλεις που όλοι θέλουν να επισκεφτούν για τα αξιοθέατά της.
Τυπικά οι κάτοικοι της Βενετίας αναγνώριζαν για βασιλιά τους τον Βυζαντινό αυτοκράτορα. Στο όνομά του κυβερνούσε την πόλη ο Δόγης και ένα συμβούλιο αρχόντων.
Οι Βυζαντινοί χρειάστηκαν τα καράβια των Βενετών για να πολεμήσουν τους Νορμανδούς. Ο Αλέξιος Κομνηνός τους έδωσε το προνόμιο να κάνουν εμπόριο στο Βυζάντιο ελεύθερα.
Το 1204 ο τυφλός δόγης Δάνδολος οδήγησε τους Σταυροφόρους να κυριεύσουν την Κωνσταντινούπολη.
Ζήτησε και πήρε ως αντάλλαγμα ότι λιμάνι του Βυζαντίου ήθελε για να το χρησιμοποιήσουν οι Βενετοί στο εμπόριο. Πήρε ακόμα την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Έτσι στις αρχές του 13 ου αιώνα η Κρήτη πέρασε στα χέρια των Βενετών που θα μείνουν στο νησί 450 χρόνια.
Πρωτεύουσα του νησιού έκαναν τον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο, που το έλεγαν Κάντια.
Άφησαν γη στους βυζαντινούς άρχοντες του νησιού και μοίρασαν σε βενετούς άρχοντες τα χωριά να τα εκμεταλλεύονται. Οι χωρικοί καλλιεργούσαν ελιές και αμπέλια και έδιναν τα μισά στους άρχοντες.
Οι Βενετοί ήταν καθολικοί και οι σχέσεις τους με την εκκλησία στην Κρήτη δεν ήταν καλές.
Για ενάμιση αιώνα γίνονταν συχνές επαναστάσεις στο νησί από κρητικούς άρχοντες σαν την οικογένεια Καλλέργη και τους Βλαστούς.
Μετά Κρητικοί και Βενετοί άρχοντες απέκτησαν τα ίδια προνόμια και ο φόβος των Τούρκων σταμάτησε τις επαναστάσεις.