Θεωρείτε αναγκαία τη συνεργασία μεταξύ κρατών; Ποιο παράγοντες διαμορφώνουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας;

5 Comments on “Θεωρείτε αναγκαία τη συνεργασία μεταξύ κρατών; Ποιο παράγοντες διαμορφώνουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας;

  1. Προσωπικά πιστεύω οτι η συνεργασία μεταξύ των κρατών παγκοσμίως είναι θεσμός υψίστης σημασίας στην σημερινή κοινωνία. Εφόσον όλοι μας πρεσβέβουμε την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια, οφείλουμε να προσπαθήσουμε σκληρά για την μακρόχρονη διατήρηση αυτών των βασικών αναγκών μας. Όπως ισχυρίστηκε και ο Olaf Bruns, μόνο μέσω του διαλόγου θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη. Η ίδια έπιτα θα μας οδηγήσει στην ανέγερση γερών βάσεων για αποτελεσματικές εταιρικές σχέσεις.
    Στην περίπτωση όμως που τα κράτη κοιτάξουν να διαφυλάξουν μόνο τα δικά τους συμφέροντα, όλα τα αναγκαία αγαθά των ανθρώπωω των υπόλοιπων κρατών θα καταρριφθούν.

  2. Κατά τη γνώμη μου, η διατήρηση φιλικών σχέσεων και συναργασίας ανάμεσα στα κράτη πρέπει να είναι προτεύων στόχος όλων και να μην θίγεται από άλλους παράγοντες. Από τη μία πλευρά, πολλοί υποστηρίζουν πως, ειδικά στην εποχή μας που υπάρχουν επεκτατικές βλέψεις και τα συμφέροντα οικονομικά και πολιτικά είναι πάνω απ΄ όλα, είναι δύσκολο να θεωρηθούν οι σχέσεις μεταξύ των κρατών φιλικές. Ωστόσο, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη, η ευημερία και η καλή συνύπαρξη μεταξύ των κρατών είναι προτεραιότητα να υπάρχει τουλάχιστον συνεργασία και επικοινωνία. Τέλος, πρέπει να απαιτούμε την εθνική συνεργασία , καθώς μόνο έτσι θα καραφέρουμε λειτουργήσουμε αρμονικά και σιγά σιγά να καταπολεμήσουμε και τα διαφορα κοικωνικά προβλήματα και ανισότητες που απασχολούν τον άνθρωπο στις μέρες μας.

  3. ΤΣΙΩΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Το θέμα της φιλίας ή της διακοπής σχέσεων μεταξύ των κρατών είναι ένα διαχρονικό και αμφιλεγόμενο ζήτημα. Προσωπικά πιστεύω πως κάθε κράτος θα πρέπει να έχει ουδέτερες σχέσεις με τα άλλα κράτη. Με άλλα λόγια, οι χώρες δεν πρέπει να έχουν ούτε σχέσεις φιλίας ούτε μίσους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την διατήρηση και αύξηση της οικονομίας ή των εδαφών ενός κράτους. Ειδάλλως στο ενδεχόμενο ενος πολέμου αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν “πλευρές” και πολλές χώρες σίγουρα θα υποστούν μεγάλο πλήγμα και στην οικονομία και τον πληθυσμό.

  4. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

    Η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι αναγκαία. Αρχικά, προάγει την ομόνοια και την επικράτηση της ειρήνης μεταξύ των χωρών. Ειδικά η ειρήνη, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό αγαθό που πρέπει να προϋπάρχει για να ανοιχτεί ο δρόμος προς την πρόοδο κάθε κράτους. Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα διάφορα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που ακόμα μαστίζουν τον πλανήτη. Γενικά, επειδή ως άνθρωποι είναι δύσκολο να συλλάβουμε το μεγαλείο και την έκταση του κόσμου, επικεντρωνόμαστε στην ιδιότητά μας ως πολίτες ενός κράτους και αψηφούμε την ιδιότητά μας ως πολίτες του κόσμου κάτι το οποίο αξίζει να προσπαθούμε να το αλλάξουμε.
    Δεν είμαι σίγουρη αν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τη σχέση μεταξύ δύο κρατών ακριβώς φιλική. Η φιλία είναι κάτι πιο ιδιωτικό με χαρακτηριστικό γνώρισμα την ανιδιοτέλεια. Στις διακρατικές σχέσεις είναι δυσεύρετο αυτό το χαρακτηριστικό, γιατί εφόσον διακυβεύεται η ευημερία ενός λαού, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα συμφέροντα. Χαρακτηριστικά της διακρατικής συνεργασίας είναι η εμπιστοσύνη, η προθυμία για διάλογο και η αλληλοϋποστήριξη που σε συνδυασμό και με την ικανοποίηση των συμφερόντων και κυρίως των αναγκών κάθε λαού , δημιουργούν αυτό που λέμε διπλωματία, βασικό συστατικό τη σωστής πολιτική κάθε κράτους.

  5. Φιλία δεν αναπτύσσεται μόνο ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα, αλλά και σε μεγαλύτερες ομάδες, όπως είναι τα κράτη. Το να έχουν τα κράτη “φιλικές” σχέσεις μεταξύ τους, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για μια κοινή και συγχρόνως ειρηνική πορεία. Εξάλλου, κανένα κράτος, όπως και κανένα άτομο δεν μπορεί να επιβιώσει απομονωμένο από τα άλλα…Έτσι στην σημερινή εποχή τα κράτη αναπτύσσουν μεταξύ τους σχέσεις φιλίας μόνο από αναγκαίο συμφέρον και έτσι δεν είναι δύσκολο να διαταράσσονται από οικονομικά, εδαφικά η άλλα συμφέροντα . Ουσιαστικά θα λέγαμε, πως αυτός ο θεσμός της φιλίας δεν ισχύει για τα κράτη, αφού αποτελείται από στρατηγικούς και μόνο παράγοντες.

Leave a Reply