Ιεροί τόποι

Άγιο Όρος

Το Άγιο Όρος αποτελεί την κιβωτό της Ορθοδοξίας και είναι αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Περιλαμβάνει τις είκοσι Ιερές Μονές, τα εξαρτήματά τους και διάφορα καταστήματα και υπηρεσίες. Ανεπίσημα χαρακτηρίζεται ως «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» και από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Απαγορεύεται η είσοδος γυναικών στο Άγιο Όρος, γνωστό ως «άβατο». Η παράδοση λέει ότι στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της «Αντιφωνήτριας». Η ονομασία της οφείλεται στο γεγονός του ότι, όταν η κόρη του αυτοκράτορος Θεοδοσίου, Πλακιδία, θέλησε να επισκεφτεί το Αγιον Ορος. Οι μοναχοί την περίμεναν στο μικρό λιμάνι όπου άκουσαν την επιθυμία της να προσκυνήσει τον ναό. Τότε η εικόνα της Παναγίας μίλησε: «Τι θέλει μια γυναίκα εδώ, όπου η βασίλισσα είναι μία;» είπε… Η κόρη του Αυτοκράτορα γονάτισε τρομαγμένη. Η εικόνα της Παναγίας ονομάστηκε «Αντιφωνήτρια». Το γεγονός αυτό ήταν η αφορμή να καθιερωθεί το «άβατο» του Αγίου Ορους για τις γυναίκες, λέει η παράδοση.

Το «άβατο» της ευρύτερης περιοχής του Αθω έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Ο Αγιορείτης μοναχός Ανδρέας, γράφει για την Ουρανούπολη: «Η πόλις αυτή ήτο αφιερωμένη στην αγροτέραν θεάν Αρτεμιν, με αυστηρούς νόμους και ίδιον νόμισμα. Σ’ αυτήν κατοικούσαν μόνο γυναίκες, κυρίως νέες παρθένες που προορίζονταν να γίνουν ιέρειες στα διάφορα ειδώλια της Αρτεμης. Στην Ουρανούπολη απαγορευόταν η είσοδος στους άνδρες. Οσοι παραβίαζαν το άβατο θανατώνονταν»!

(Πηγές: Wikipedia, Εφημερίδα Έθνος)

Μέκκα

Η Μέκκα είναι πόλη της Σαουδικής Αραβίας και αποτελεί την ιερότερη πόλη των Μουσουλμάνων και εκεί βρίσκεται το ιερότερο τέμενος, το Μασγίντ αλ-Χαράμ. Σύμφωνα με την Ισλαμική πίστη, οι πιστοί πρέπει να στρέφονται προς τη Μέκκα για να εκπληρώσουν τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις (Ναμάζ), ενώ όλα τα τζαμιά είναι προσανατολισμένα προς αυτή. Εκεί γεννήθηκε ο προφήτης των Μουσουλμάνων, ο Μωάμεθ, και εκεί πιστεύεται ότι του δόθηκε  το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, το Κοράνιο, το 610 μ.Χ. Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην πόλη αυτή κατά την περίοδο του ετήσιου προσκυνήματος του Χατζ. Μετά την επίσκεψή τους στη Μέκκα, οι πιστοί αποκτούν τον τίτλο του Χατζή. Οι μη μουσουλμάνοι απαγορεύεται να επισκεφθούν την πόλη.

(Πηγές: Wikipedia)

Permanent link to this article: https://blogs.e-me.edu.gr/hive-ddea-A-b/2021/05/19/%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%af-%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%bf%ce%b9/

Leave a Reply