Month: November 2023

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ

Χαρακτηριστικά Επιστημονικού Λόγου – Σχετικά με τα χαρακτηριστικά του επιστημονικού λόγου, στην ενότητα «Δ. Η πειθώ στον επιστημονικό λόγο» (εντάσσεται στο κεφάλαιο 1: «Η Πειθώ») του σχολικού βιβλίου Έκφραση-Έκθεση, Γενικό Λύκειο, Τεύχος Γ δίνονται οι ακόλουθες επεξηγήσεις. – …

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΟΚΙΜΙΟ

Πηγή: Φωτόδεντρο Εισαγωγή στο δοκίμιο Δοκίμιο είναι ένα είδος γραπτού λόγου με το οποίο έχουν ασχοληθεί διακεκριμένοι άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης. Υπάρχουν, βέβαια, πολλές απόψεις για το τι είναι δοκίμιο.   Πολύ συχνά συναντούμε τον …

H ΦΟΝΙΣΣΑ /// ΟΛΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ σε ψηφιακή μορφή

«Η Φόνισσα» – Νουβέλα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ από το βιβλίο «ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ» ΤΗΣ Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ /// ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΛΗΣ

https://blogs.sch.gr/stratilio/files/2014/05/%CE%94%CE%99%CE%91%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%9C%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91-%CE%98%CE%95%CE%A9%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%A3-%CE%91%CE%A3%CE%9A%CE%97%CE%A3%CE%95%CE%99%CE%A3-%CE%93%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%A3%CE%91%CE%A3-%CE%92-%CE%9B%CE%A5%CE%9A%CE%95%CE%99%CE%9F%CE%A5.pd ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ Περιεχόμενο καταγραφή στοιχείων με χρονολογική τάξη Είδη επαγγελματικά υπηρεσιακά (στρατιωτικά, ναυτικά) ατομικά (κυρίως) Χαρακτήρας προσωπικός – άμεσο Ύφος λιτό – περιεκτικό – οικείο – καθημερινό Απομνημονεύματα ΣΥΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Περιεχόμενο αναφορά στοιχείων από τη ζωή και τα …

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Το μοιρολόγι της φώκιας» (ερωτήσεις)

  https://latistor.blogspot.com/2011/01/blog-post_03.html Στο διήγημα υπάρχουν πολλά μερικότερα θέματα (σκηνές, εικόνες, αναφορές) που σχετίζονται είτε με τη ζωή είτε με το θάνατο. Να τα επισημάνετε. Ποια σημασία νομίζετε ότι έχει η αντιπαράθεσή τους για το διήγημα; Η παρουσία του …

Το αμάρτημα της μητρός μου (απόσπασμα)

Το αμάρτημα της μητρός μου (απόσπασμα) Το κείμενο είναι απόσπασμα από το διήγημα του Γιώργου Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου».Από : https://www.trapeza-thematon.gr/Thema/15124 Στη σκηνική ενότητα η αφήγηση γίνεται από τη μητέρα του συγγραφέα. Ἤταν τότε κοντά, ‘ποὺ …

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911)

Γιος φτωχού ιερέα, γεννήθηκε στη Σκιάθο, όπου έμαθε τα πρώτα γράμματα· έπειτα φοίτησε, με διακοπές, σε Γυμνάσια της Χαλκίδας, του Πειραιά και της Αθήνας. Τελείωσε τη Μέση Εκπαίδευση το 1874, σε ηλικία 23 ετών. Την ίδια χρονιά γράφτηκε …

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Το μοιρολόγι της φώκιας» (ερωτήσεις)

[ΠΗΓΗ: https://latistor.blogspot.com/2011/01/blog-post_03.html] Στο διήγημα υπάρχουν πολλά μερικότερα θέματα (σκηνές, εικόνες, αναφορές) που σχετίζονται είτε με τη ζωή είτε με το θάνατο. Να τα επισημάνετε. Ποια σημασία νομίζετε ότι έχει η αντιπαράθεσή τους για το διήγημα; Η παρουσία του …

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΕΠΙΡΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιρρηματικές λέγονται οι προτάσεις που προσδιορίζουν κυρίως το ρήμα μιας πρότασης ως επιρρηματικοί προσδιορισμοί, δηλαδή δίνουν πληροφορίες για τον χρόνο, τον τρόπο, την αιτία κλπ. που έγινε μια πράξη. Ως προς τη σημασία τους είναι: τελικές, αιτιολογικές, αποτελεσματικές, υποθετικές, εναντιωματικές – παραχωρητικές, χρονικές και αναφορικές (οι αναφορικές εξετάζονται …

ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΥΛΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

Περίοδοι Νεοελληνικής Λογοτεχνίας ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ /// ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΙΔΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ : TI EINAI/// ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης «Η Φόνισσα» /// ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ//// …