Posted on 31 Δεκεμβρίου, 2020
Ψηφιακός κόσμος και Υπολογιστής
Συχνά λέγεται ότι ζούμε στην ψηφιακή εποχή. Πολλές από τις συσκευές που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας είναι ψηφιακές, όπως για παράδειγμα: η συσκευή αναπαραγωγής δίσκων DVD, τα ψηφιακά θερμόμετρα, τα ψηφιακά ρολόγια, κ.λπ.
- Τι εννοούμε με τον όρο «ψηφιακός»;
- Πότε μια συσκευή είναι ψηφιακή;
- Γιατί ο υπολογιστής χαρακτηρίζεται ως ψηφιακή μηχανή;
- Τι σημαίνει ότι τα δεδομένα μας αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή;
Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, όπως και τις αρχές στις οποίες έχει βασιστεί η κατασκευή του υπολογιστή μπορείτε να βρείτε και να διαβάσετε ΕΔΩ, και να δείτε τα παρακάτω βίντεο:
Υπολογιστές και διακόπτες
Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κατασκευάστηκαν στα μέσα του 20ου αιώνα και έφεραν πραγματική επανάσταση στην τεχνολογία. Σήμερα μοιάζουν παράξενοι. Δεν είχαν youtube, internet αλλά ούτε πληκτρολόγιο! Για να γράψεις έναν αριθμό έπρεπε να χρησιμοποιήσεις διακόπτες. Να γιατί ακόμα και σήμερα οι υπολογιστές χρησιμοποιούν το δυαδικό σύστημα. Κάνε κλικ στην εικόνα για να παίξεις.
Παίζω με το δυαδικό σύστημα
Το δυαδικό σύστημα είναι η παγκόσμια γλώσσα των υπολογιστών. Μάθε να τη μιλάς με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο: παίζοντας!
Αγορές στη Ρομποτοπία
Στην εξωτική ΡΟΜΠΟΤΟΠΙΑ κάτοικοι και επισκέπτες αντί για ευρώ χρησιμοποιούν τα bits, το νόμισμα της ΡΟΜΠΟΤΟΠΙΑΣ. Κυκλοφορεί σε χαρτονομίσματα των 1, 2, 4, 8, 16 και 32 bits. Προσοχή όμως, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί το ίδιο νόμισμα 2η φορά!
Θα τα καταφέρεις να αγοράσεις παιχνίδια στο παιχνιδάδικο της ΡΟΜΠΟΤΟΠΙΑΣ;
Δραστηριότητες
- Μεταβείτε στο λογισμικό υποστήριξης πληροφορικής Γυμνασίου > Αναχωρήσεις Β' Γυμνασίου > 1η ενότητα «Γνωρίζω τον Υπολογιστή σαν ενιαίο σύστημα» > «Αναπαράσταση της πληροφορίας στον Υπολογιστή» > κλικ στον αριθμό 1 της βαλίτσας > μετά τον αριθμό 2 > μετά τον αριθμό 3
- Μάθε πως γίνεται η αναπαράσταση των χαρακτήρων στον Υπολογιστή Κωδικοποίηση χαρακτήρων στο Δυαδικό Σύστημα.
Ασκήσεις