Η Ελληνική Επανάσταση

1821 – 1832: Η Ελληνική Επανάσταση

Η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε το 1821 όταν επαναστατημένοι Έλληνες έκαναν ένοπλη εξέγερση εναντίον του οθωμανικού στρατού με σκοπό να απελευθερωθεί η Ελλάδα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να αποτελέσει η Ελλάδα ανεξάρτητο κράτος. Πολλοί από τους ήρωες αυτής της επανάστασης είναι γνωστοί ακόμη και σήμερα, 200 χρόνια μετά.

Η Μαντώ Μαυρογένους ήταν Ελληνίδα αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Για την συνολική της προσφορά στον αγώνα, τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με τον βαθμό της Αντιστρατήγου. Ήταν μία από τις πιο σημαντικές αγωνίστριες της επανάστασης του 1821 και ήταν πλούσιας οικογενείας. Με τα λεφτά της βοήθησε πολλές φορές τον Ελληνικό στρατό, πράγμα δύσκολο για μια γυναίκα εκείνη την εποχή.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν Έλληνας αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821, οπλαρχηγός, και Σύμβουλος της Επικρατείας. Απέκτησε το προσωνύμιο Γέρος του Μοριά. Μετά θάνατον τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία με τον βαθμό του Στρατάρχη. Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αγώνα, όπως στη νίκη στο Βαλτέτσι και στην άλωση της Τριπολιτσάς, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1821. Ως το τέλος της Επανάστασης, ο Κολοκοτρώνης συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα στρατιωτικά και πολιτικά πράγματα της εποχής. Πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1843 το πρωί, από εγκεφαλικό επεισόδιο, έχοντας επιστρέψει από γλέντι στα βασιλικά ανάκτορα, όπου τα τελευταία χρόνια ήταν υπασπιστής του Όθωνα. Σήμερα, στην Τρίπολη, μπορείς να επισκεφτείς το σπίτι του, να δεις τα σπαθιά του και το δωμάτιό του.

Leave a Reply