Updated on 29 Μαρτίου, 2021
Ακρόπολη
Η κλιματικη αλλαγη της Ακροπολης
Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο ελληνικά μνημεία χιλιετιών- Όξινη βροχή, ατμοσφαιρική ρύπανση, εναλλαγή ανάμεσα σε περιόδους ξηρές και περιόδους έντονων βροχοπτώσεων… Τα μάρμαρα κινδυνεύουν να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές.
Άντεξαν 2000 χρόνια με ανέμους και πολέμους και απειλούνται τώρα από κλιματικές διαταραχές που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Επιστήμονες δήλωσαν ότι τα ελληνικά μνημεία κινδυνεύουν. Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή διαβρώνουν το μάρμαρο, ενώ οι ναοί και τα τείχη υφίστανται δομικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα (εναλλασσόμενες περίοδοι ξηρασίας και έντονης βροχής).
Αυτές οι ανησυχίες αφορούν κυρίως την Ακρόπολη, ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι ο βράχος της Ακρόπολης παραμένει δίχως αμφιβολία ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, ορισμένα σημάδια δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο τα μνημεία.
Στέφανος Ζυγόπουλος
Η κλιματική αλλαγή στην Ακρόπολη. 👇🏻
Η Ακρόπολη απειλείται σοβαρά από τα καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει αρχίσει να κάνει ολοένα και πιο έντονη την παρουσία της. Εκτός από τη ρύπανση, η οποία κατατρώει δεκαετίες τώρα τον Παρθενώνα, πλέον η κλιματική αλλαγή και οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται, απειλούν ακόμη περισσότερο το ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Εδώ και δεκαετίες γίνονται προσπάθειες συντήρησης και προστασίας της Ακρόπολης και των μνημείων της, όμως η χώρα έχει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, εκτεθειμένους αρχαιολογικούς χώρους. Ειδικότερα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή διαβρώνουν τα μάρμαρα ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως η ξηρασία αλλά και οι πλημμύρες δημιουργούν προβλήματα στατικότητας σε αρχαία τείχη και ναούς. Παρά το γεγονός ότι ο λόφος της Ακρόπολης όπου βρίσκεται ο ναός του Παρθενώνα -ένας από τους πιο καλοδιατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους- υπάρχουν ενδείξεις ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ραγδαία τα μνημεία που βρίσκονται εκεί. Τα τείχη της αρχαίας Αθήνας έχουν μεγαλύτερη διάβρωση απ’ ότι στο παρελθόν. Επί δεκαετίες γίνονται προσπάθειες για την διατήρηση και την προστασία της Ακρόπολης και των μνημείων της, μια προσπάθεια που εντάθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του ’70.
Νίκος Ζίνισα
Χρήστος Χρηστίδης
Άγγελος Τζάγκας
Η Ακρόπολη απειλείται σοβαρά από τα καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει αρχίσει να κάνει ολοένα και πιο έντονη την παρουσία της, σημειώνει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters, με αφορμή και τις ακραίες θερμοκρασίες που πλήττουν την Ευρώπη τα τελευταία 24ωρα.
Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, εκτός από τη ρύπανση, η οποία κατατρώει δεκαετίες τώρα τον Παρθενώνα, πλέον η κλιματική αλλαγή και οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται, απειλούν ακόμη περισσότερο το ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.
Το Reuters σημειώνει ότι η Ακρόπολη είναι πιθανότατα ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας. Ωστόσο, «στα τείχη της αρχαίας Αθήνας υπάρχει μεγαλύτερη διάβρωση από ότι στο παρελθόν», δήλωσε η Μαρία Βλαζάκη, γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού.
Εδώ και δεκαετίες γίνονται προσπάθειες συντήρησης και προστασίας της Ακρόπολης και των μνημείων της, όμως η χώρα έχει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, εκτεθειμένους αρχαιολογικούς χώρους, σημειώνεται στο ρεπορτάζ. «Κάθε χρόνο έχουμε περισσότερες περιπτώσεις. Δίνουμε περισσότερα χρήματα για να προστατεύσουμε τα τείχη αρχαίων πόλεων που δεν είχαν προβλήματα πριν», δήλωσε η κυρία Βλαζάκη.
Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, τονίζοντας ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και οι ξαφνικές εναλλαγές από πλημμύρες σε περιόδους ξηρασίας αποσταθεροποιούν τα μνημεία. Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τα μνημεία της, τόνισε ο κ. Ζερεφός και υπογράμμισε την ανάγκη για ένα σύστημα παρακολούθησης που θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών.
Βασίλης Μόσχου
Η μόλυνση του αέρα και η όξινη βροχή προκαλούν διάβρωση στα μάρμαρα, ενώ ακραία φαινόμενα όπως η ξηρασία και οι καταρρακτώδεις βροχές δημιουργούν δομικά προβλήματα στους ελληνικούς θησαυρούς, όπως τονίζουν οι επιστήμονες.
Παρότι ο λόφος της Ακρόπολης είναι ο καλύτερα συντηρημένος αρχαιολογικός χώρος της χώρας, υπάρχουν ενδείξεις πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο τα μνημεία του. Οι επιστήμονες βεβαιώνουν ότι η διάβρωση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το παρελθόν και πως κάθε χρόνο όλο και και περισσότερα χρήματα ξοδεύονται για να προστατευθούν τα τείχη των αρχαίων μνημείων, που στο παρελθόν δεν είχαν κανένα πρόβλημα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ολοένα και συχνότερα, ενώ οι ξαφνικές αλλαγές του καιρού επηρεάζουν την Ακρόπολη, όπως και τα υπόλοιπα αρχαία μνημεία της χώρας μας.
Κωνσταντίνα Γραμμένου
Πρόσφατα σχόλια