ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού οφείλεται στη ροή ενέργειας, μέσω του δοχείου, από τη φλόγα του ρεσώ. Ένα μέρος της ενέργειας που ελευθερώνεται από τη φλόγα του κεριού, απορροφάται από το νερό και έτσι η θερμοκρασία του τελευταίου αυξάνεται. 

Ένα μέρος της ενέργειας, που απελευθερώνεται με την καύση του κεριού,  υπό μορφή θερμότητας μεταφέρεται στο νερό, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας του.  Δηλαδή εάν σε ένα σώμα εισρέει θερμότητα η θερμοκρασία του αυξάνει. Την προσφερόμενη ενέργεια υπό μορφή θερμότητας στο παράδειγμά μας τη δίνει το κερί, μετατρέποντας τη χημική του ενέργεια (κερί) σε θερμότητα μέσω της καύσης. Συνολικά και για τα δύο σώματα, η ενέργεια υπό μορφή θερμότητας που μεταφέρεται, στο μεν νερό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της εσωτερικής του ενέργειας, ενώ το κερί λιώνει-καταστρέφεται η δομή του και αντικαθίσταται για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Αν τοποθετήσουμε ένα δοχείο με νερό πάνω στο αναμμένο μάτι της ηλεκτρικής κουζίνας, θα παρατηρήσουμε ότι η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται, καθώς περνάει ο χρόνος. Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού οφείλεται στη ροή ενέργειας, υπό μορφή θερμότητας από το μάτι της κουζίνας στο δοχείο-αρχικά και στη συνέχεια στο νερό.

Στα δύο παραδείγματα μας, στο κερί η θερμότητα εισρέει στο νερό και αυξάνει τη θερμοκρασία του και επομένως την εσωτερική του ενέργεια, ενω η θερμότητα που εκρέει καταστρέφει τη δομή στο κερί - μειώνοντας τη δομική του κατάσταση δηλαδή την εσωτερική του ενέργεια.

Αντίστοιχα στο μάτι της κουζίνας, το νερό συμπεριφέρεται ομοίως, αλλά για να διατηρηθεί σταθερή η προσφερόμενη ενέργεια, απαιτείται συνεχής προσφορά ενέργειας στο μάτι από το ηλεκτρικό ρεύμα-μετατροπή της ηλεκτρικής σε θερμική ενέργεια. Στην περίπτωσή μας, η θερμοκρασία στο μάτι διατηρείται σταθερή και επομένως δεν αλλάζει η εσωτερική του ενέργεια. 

One Comment on “ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

  1. Τι συμβαίνει στη περίπτωση που έχουμε βάλει το σύστημα ρεσώ-δοχείο με νερό στην κατάψυξη και μετράμε τη θερμοκρασία στους ίδιους χρόνους;

Leave a Reply