Ελληνικά

Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

Συγγνώμη για τις σταυροφορίες

Ο πάπας Ιωάννης Παύλος ήταν ο πρώτος επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας που επισκέφτηκε την Ελλάδα στις 4 Μαΐου 2001 μετά το σχίσμα των δύο Εκκλησιών το 1054 μ.Χ. Το ταξίδι αυτό, μέρος των επισκέψεών του στις χώρες όπου βρέθηκε και δίδαξε ο Απόστολος Παύλος, ήταν σκοπός ζωής. Επειτα από πολλές αντιδράσεις, ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τον υποδεχόταν στο βήμα του Αποστόλου Παύλου στην Αθήνα. Ο ποντίφικας, κατά την επίσκεψή του στην αρχιεπισκοπή, θα ζητούσε συγγνώμη για τις σταυροφορίες, ενώ διπλωματικά θα απήγγελλε το Σύμβολο της Πίστεως, όπως γίνεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία, χωρίς να συμπεριλάβει τη φράση ότι το Αγιον Πνεύμα εκπορεύεται και «εκ του υιού», όπως πιστεύουν οι καθολικοί. Στην Αθήνα είχαν διοργανωθεί πολλές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του ποντίφικα, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό.

ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

τις 27 Νοεμβρίου 2007 έγινε στην Κων/πολη ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων Φενέρμαχτσέ και Ίντερ Μιλάνου. Οι Ιταλοί ποδοσφαιριστές κατέβηκαν στο γήπεδο με άσπρες φανέλες, στην πρόσοψη των οποίων υπήρχε ένας μεγάλος κόκκινος σταυρός.
Οι Ιταλοί θεατές αναγνώρισαν στη φανέλα τη σημαία του Μιλάνου, πρωτεύουσας της Λομβαρδίας.
Ο Τούρκος δικηγόρος Baris Kaska από τη Σμύρνη αναγνώρισε όμως στη φανέλα των ποδοσφαιριστών τη στολή των σταυροφόρων και υπέβαλε καταγγελία στη Fifa και στην Uefa.

Πρόκειται για «υπόμνηση των αιματηρών ημερών του παρελθόντος», δήλωσε ο δικηγόρος, ο οποίος αισθάνθηκε «απερίγραπτο πόνο στην ψυχή». Ο Κάσκα είναι βέβαιος, παρ' ότι ο σημαντικότερος επιθετικός της Inter είναι μουσουλμάνος από τη Βοσνία, ότι οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές ήθελαν να προβάλουν μέσα στην Τουρκία την υπεροχή της θρησκείας τους, πράγμα που επηρέασε τους Τούρκους αντιπάλους στο γήπεδο και γι’ αυτό έχασαν τον αγώνα και την πρόκριση.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ιταλοί είχαν ρωτήσει έγκαιρα στην Κων/πολη και στην Uefa, αν μπορούν στο ματς της 27ης Νοεμβρίου να φορέσουν τη φανέλα με τη «θρυλική σημαία του Μιλάνου» και είχαν πάρει καταφατική απάντηση.

Όταν εμφανίστηκαν όμως στο γήπεδο οι παίκτες με τις «σταυροφορικές» φανέλες τους, προέκυψε πρόβλημα στις εξέδρες και διάφορες τούρκικες εφημερίδες, αξιοποιώντας και τη βαριά ατμόσφαιρα λόγω της ήττας, ξεκίνησαν πόλεμο με τους Ιταλούς και την Uefa, ο οποίος πόλεμος πήρε πολιτικές διαστάσεις. Η τούρκικη εφημερίδα Radikal έγραψε: «Πώς επέτρεψε η Uefa αυτή την προκλητική ενδυμασία των Ιταλών;» Οι υπόλοιπες εφημερίδες της χώρας μπήκαν αναγκαστικά στο χορό, για να μην υστερήσουν σ' αυτό το σπουδαίο "εθνικό ζήτημα".