ΣΕΠ (38)

Όταν μεγαλώσω, θέλω να γίνω...

ΒΟΗΘΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ


Περιγραφή Επαγγέλματος: Είναι ο άμεσος συνεργάτης του μάγειρα και ασχολείται με την παρασκευή εδεσμάτων σε επιχειρήσεις του επισιτιστικού τομέα, με στόχο την κάλυψη των αναγκών διατροφής όσων αποφασίζουν -για λόγους ψυχαγωγίας ή άλλους- να τραφούν έξω από το σπίτι τους. Κατανέμει και  συντονίζει την εργασία του προσωπικού. Εξασφαλίζει το σερβίρισμα των γευμάτων και ελέγχει τις παρασκευές. Φροντίζει για την τάξη και την καθαριότητα και έχει την ευθύνη για την καλή απόδοση του μαγειρείου - κουζίνας.
Συνθήκες Εργασίας: Το ωράριο εργασίας είναι κανονικό αλλά η εργασία είναι απαιτητική και κουραστική, καθώς πρέπει να βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση παρακολουθώντας την παρασκευή των εδεσμάτων.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Ο Βοηθός Μαγειρικής Τέχνης πρέπει να διαθέτει φαντασία, επινοητικότητα και επιδεξιότητα στις κινήσεις των χεριών. Είναι σημαντικό να διαθέτει ομαδικό πνεύμα, οργανωτικότητα και τάξη και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής των τροφίμων και ασφάλειας στην κουζίνα.
Σπουδές: Σπουδές επιπέδου αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης στην ειδικότητα παρέχονται σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, που εποπτεύονται από το υπουργείο παιδείας. Η κατάρτιση διαρκεί ένα έτος (δύο εξάμηνα) για αποφοίτους Γυμνασίου. Επίσης σπουδές προσφέρονται στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ στην ειδικότητα Αρτοποιϊας Ζαχαροπλαστικής, καθώς και στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) εποπτείας ΥΠΕΠΘ, στην ειδικότητα Ζαχαροπλαστικής Τέχνης.
Επαγγελματικά Δικαιώματα: Το δίπλωμα ΙΕΚ είναι απαραίτητο για διορισμό στο δημόσιο τομέα σε θέσεις της κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ΔΕ. Προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί από το συμβούλιο επαγγελματικής αναγνώρισης τίτλων εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΣΕΑΤΕΚ) του ΟΕΕΚ οι προϋποθέσεις για την έκδοση ειδικής άδειας άσκησης επαγγέλματος για την ειδικότητα του βοηθού μαγειρικής τέχνης.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας: Ο βοηθός μαγειρικής τέχνης εργάζεται σε επισιτιστικές μονάδες, στον ιδιωτικό ή στο δημόσιο τομέα, όπως εστιατόρια με ελληνική κουζίνα (παραδοσιακή και μοντέρνα) ή διεθνή κουζίνα, επισιτιστικά τμήματα ξενοδοχειακών μονάδων, επισιτιστικές επιχειρήσεις, ιδρύματα, νοσοκομεία, σύγχρονες επιχειρήσεις catering, λέσχες - club, fast food, κέντρα διασκέδασης, κρουαζιερόπλοια και άλλα πλωτά μέσα. Οι προοπτικές απασχόλησης στον τομέα αυτό διαγράφονται θετικές.
(Πηγή: ΟΑΕΔ)

 

Leave a Reply