8 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΕΦΗΒΟΣ

«Η εφηβεία μοιάζει σαν ένα τούνελ, όπου μπαίνει ο έφηβος και ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγει από την άλλη πλευρά [Martin Herbert]

Οι έφηβοι βιώνουν καθημερινά έντονα συναισθήματα και ψυχολογικές μεταπτώσεις. Όταν σε αυτό έρχεται να προστεθεί μία πραγματική κρίση, όπως είναι ο κορωνοϊός και ο αναγκαστικός εγκλεισμός, τα πράγματα μπορούν να γίνουν... εκρηκτικά. Άραγε πόσος φορές σκεφτήκαμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο να μας κατευνάσει; Πόσες φορές οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιήσαμε τη δικαιολογία ότι δεν έχουμε τι να κάνουμε και πως να περάσουμε τον χρόνο μας;

Το βιβλίο μπορεί να γίνει η παρέα σου οπουδήποτε. Όταν ξεκινήσεις ένα βιβλίο , όχι μόνο δε θα το παρατήσεις, αλλά αντιθέτως θα ταξιδέψεις μαζί του, θα αισθανθείς δημιουργικός, θα μάθεις να μπαίνεις στη θέση πολλών διαφορετικών ανθρώπων, να καταλαβαίνεις διαφορετικούς τρόπους σκέψης και να εξηγείς συμπεριφορές. Αυτό θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Παραθέτω 8 προτάσεις βιβλίων για να διαβάσει ο κάθε έφηβος ώστε να ανακαλύψει ενδιαφέροντα που δεν είχε ιδέα ότι είχε και να επανεξετάσει όλα όσα ήξερε ή νόμιζε ότι ήξερε!!

 

Το «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια» έχει μια θέση σε κάθε σχεδόν λίστα με «Το βιβλίο που πρέπει να έχετε διαβάσει πριν πεθάνετε». Το βιβλίο είναι ένα «κατηγορώ» στις προκαταλήψεις, τη βία και τον ρατσισμό των Αμερικάνων κι ένα γλυκό αντίδοτο στη σκληρότητα τούτου του κόσμου.

 

 

 

Το δράμα της εσωτερικής μετανάστευσης, η ανεργία και η φτώχεια μιας περιόδου που θυμίζει δραματικά τη σημερινή περιγράφονται με τον πιο μεστό και συγκινητικό τρόπο.

 

 

 

 

Πρόκειται για ένα έργο που δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί προφητικό, αφού περιγράφει ένα δυστοπικό μέλλον, όπου το ολοκληρωτικό καθεστώς του «Μεγάλου Αδερφού» παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα, προπαγανδίζει, φυλακίζει, τρομοκρατεί, πολεμά. Το «1984» είναι ένα απ’ αυτά τα μυθιστορήματα που δεν τέρπουν (μόνο). Βάζουν την πολιτική σου σκέψη στην πρίζα και σε συνταράζουν.

 

 

 

 

Κατάλληλο για εφήβους με φιλοσοφικές αναζητήσεις και αγάπη για τα μαθηματικά, το «Logicomix» μιλάει για τη μεγάλη περιπέτεια της αναζήτησης των Θεμελίων των Μαθηματικών και συστήνει στον αναγνώστη μεγάλους ανθρώπους και μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον πορεία της ανθρώπινης σκέψης και επιστήμης.

 

 

 

 

 

 

"Όταν θέλεις πάρα πολύ κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις".
Η ιστορία αυτή, που εκπλήσσει με την υποβλητική της απλότητα και εμπνέει σοφία, μιλάει για τον Σαντιάγο, το νεαρό βοσκό από την Ανδαλουσία που ξεκινά για ένα ταξίδι από την πατρίδα του την Ισπανία, ως την έρημο της Αιγύπτου, αναζητώντας κάποιο θησαυρό θαμμένο στις Πυραμίδες. Κανείς δεν ξέρει τι θησαυρός είναι αυτός ή αν ο Σαντιάγο θα κατορθώσει να ξεπεράσει τα εμπόδια που θα βρει μπροστά του. Ωστόσο, αυτό που ξεκινά σαν ταξίδι για την ανακάλυψη επίγειων αγαθών μετατρέπεται σε ανακάλυψη του θησαυρού που είναι κρυμμένος μέσα μας.

 

 

Το 1942, η δεκατριάχρονη Άννα μαζί με την οικογένειά της κρύβονται στο πίσω μέρος ενός σπιτιού στο Άμστερνταμ. Για τα επόμενα δύο χρόνια, θα καταγράψει στο ημερολόγιό της την οδυνηρή εμπειρία του εγκλεισμού. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και χιούμορ, στις καταγραφές της έχει αποτυπωθεί ο αγώνας ενός κοριτσιού να διαφυλάξει, ακόμα και μέσα στον χειρότερο κίνδυνο, την ελευθερία της σκέψης, τη φαντασία και τη χαρά της παιδικής αθωότητας.

 

 

Ο νεαρός Μαγιούφ είναι Μπανταουί, ένας Βεδουίνος της ερήμου. Με τόλμη και θέληση, θα εναντιωθεί στη μοίρα της φυλής του, θα πάει στο σχολείο και θα διακριθεί. Μακριά από την πατρίδα του, σε μια άλλη χώρα, θα εκπληρώσει το όνειρό του για μια διαφορετική ζωή, ώσπου το ποτάμι της μνήμης θα τον γυρίσει πίσω…

 

 

 

 

Σε ένα ταραχώδες ιστορικό υπόβαθρο εκτυλίσσεται μια μεγαλειώδης ιστορία τόλμης και αυτοθυσίας. Καθώς πόλεις καταστρέφονται και μεταμορφώνονται, και οι κυνικοί μετατρέπονται σε αλτρουιστές ήρωες, η πίστη στη ζωή και σε ένα καλύτερο μέλλον καθίσταται όχι μόνο δυνατή αλλά και αναγκαία.

 

 

 

Leave a Reply