Η μωβ ομπρέλα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

assets.gy.digital/ZUuoqlFz4ozKsfW4_eaCiQpCjKg=/...
Η μωβ ομπρέλα-Άλκη Ζέη

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1925 στην Αθήνα. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου. Σπούδασε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών . Από το 1954 έως το 1967 ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση και στο Παρίσι. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της. Απεβίωσε στις 27 Φεβρουαρίου 2020.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Στο Μαρούσι στην Αθήνα, λίγο πριν τον πόλεμο του 1940, ζει η Ελευθερία, ένα δεκάχρονο κορίτσι μαζί με τους γονείς της και τα δίδυμα μικρότερα αδέρφια της. Στο επάνω όροφο του σπιτιού της μένει ο κύριος Μαρσέλ , ένας Γάλλος που ζει μόνιμα στην Ελλάδα, όπου έχει υπό την κηδεμονία του τον ανιψιό του , Μπενουά . Ο Μπενουά και τα παιδιά γίνονται αχώριστοι φίλοι. Όμως υπάρχουν πολλά προβλήματα καθημερινά. Ο πατέρας της λέει πως εκείνη πρέπει να νοικοκυρευτεί , να μην ονειρεύεται σπουδές και να σταματήσει να διαβάζει βιβλία καθώς εκείνα της φουσκώνουν τα μυαλά. Επίσης όταν ο θείος της ο Μίλτος , ο αδερφός του πατέρα της, μπαίνει στην φυλακή χάνει την υποστήριξη του. Η ανεπυθήμιτη εγκυμοσύνη της μαμάς της, ο επικείμενο πόλεμο και η τεμπελιά των αδερφών της την κάνουν να βρίσκει παρηγοριά στα βιβλία της και στην φιλία της με τον Μπενουά. Οι δυο τους έχουν στενές σχέσες. Κάνουν όνειρα για το μέλλον και εκμυστηρεύονται ο ένας στον άλλο τα προβλήματά τους. Ο καθένας τους από αυτούς έχει κρυφή μια αλήθεια αλλά πίσω από μια μωβ ομπρέλα μπορεί να κρύβονται πολλές.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Τα σημεία τα οποία μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και με προβλημάτισαν πολύ είναι κυρίως τα σημεία όπου ο πατέρας της Ελευθερίας μας εμφανίζει την παράξενη συμπεριφορά του. Σε αυτά τα σημεία, λέει πως τα παιδιά δεν πρέπει να έχουν γνώμη,  πως θα σπουδάσει μόνο τα δίδυμα και όχι την Ελευθερία. Επιπλέον, ένα άλλο σημείο μέσα στο μυθιστόρημα το οποίο και με προβλημάτισε, αλλά και με εξόργισε είναι η γιαγιά της φίλης της Ελευθερίας λέει πως ο πατέρας αυτής του κοριτσιού, έχει βρωμερό επάγγελμα ως ηθοποιός. Όμως υπάρχουν και σημεία τα οποία με εντυπωσίασαν ευχάριστα, όπως είναι η ωριμότητα της Ελευθερίας, παρόλο που είναι 10 χρονών. Επιπλέον με χαροποίησε πολύ ότι η Ελευθερία πραγματοποιεί ένα από τα όνειρά της, να παρακολουθήσει θέατρο.

 

Απόσπασμα από εργασία στο μάθημά της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από τον Θοδωρή Ιωσηφίδη μαθητή του τμήματος Γ4

 

Leave a Reply