ΣέΡΒΙΑ ένας ιδανικός προορισμός

Οι μυστικοί παράδεισοι τελειώνουν άραγε; Ίσως αλλού, όχι όμως στη χώρα μας με τα δύο πρόσωπα. Από τη μία η Ελλάδα των «αποδράσεων», η πολυδιαφημισμένη, και από την άλλη η «terra incognita», η άγνωστη χώρα, οι χάρες της οποίας είναι βαθιά κρυμμένες.

Το πιο εξωτικό και γεμάτο θησαυρούς κομμάτι της βρίσκεται στο βορρά, στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στα Σέρβια, μία σημαντική κωμόπολη του Ν. Κοζάνης. Πρόκειται για έναν τόπο που έχει διατηρήσει ανέγγιχτη τη φυσική του ομορφιά και οι άνθρωποι παρέμειναν απλοί και φιλόξενοι…είναι ασυνήθιστος προορισμός αλλά μέρα με την ημέρα αναδεικνύεται ως ιδανική εξόρμηση για τους περιηγητές που έχουν σκοπό την εξερεύνηση, συνδυάζοντάς τη με την πνευματική εμπειρία.

Τι μπορείτε να κάνετε, αν επισκεφθείτε τα Σέρβια;;

Αρχίστε με την περιπλάνηση στο Φαράγγι Σερβίων, στην Καστροπολιτεία, το μήκος του οποίου πλησιάζει τα 3 χιλιόμετρα και το μέγιστο ύψος του υπερβαίνει τα 200 μέτρα. Οι εκπληκτικοί γεωλογικοί σχηματισμοί, η χλωρίδα και η πανίδα, καθώς και τα ζωόμορφα και ανθρωπόμορφα βράχια, συνθέτουν μια μοναδική αγριότητα και μεγαλοπρέπεια, καθιστώντας το φαράγγι των Σερβίων ένα από τα εντυπωσιακότερα στην Ελλάδα.

 

Στη συνέχεια θα επισκεφτείτε την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, μήκους 1.372 μέτρων και θα ανακαλύψετε την Τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. Έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριού, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο για τα αρπακτικά πουλιά. Στην περιοχή της Λίμνης δραστηριοποιείται ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης, με ποικίλες ναυταθλητικές δραστηριότητες.

Μην παραλείψετε να περιηγηθείτε στους καταρράκτες του Σκεπασμένου Βελβενδού, ενώ οι πιο τολμηροί μπορούν να απολαύσουν ένα ξεχωριστό μπάνιο στα κρυστάλλινα,παγωμένα νερά του καταρράκτη!!

 

 

Μετά από όλη αυτή την περιήγηση σίγουρα θα έχετε πεινάσει. Δοκιμάστε  τη μοναδική Σερβιώτικη κουζινα με τα ανεπανάληπτά Γιαπράκια, τη Στριφτή Τυρόπιτα και τα μοναδικά Μπουμπάρια. Όλα αυτά θα τα συνοδεύσετε με ποικιλία κρασιών από τα τοπικά οινοποιια και τέλος θα γευτείτε τα τυρια και τα γαλακτοκομικά της περιοχής.

 

 

Αξίζει και μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Σερβίων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής. Αποτελούν μια ζωντανή κιβωτό πολιτισμού και  φέρνουν σε επαφή τον επισκέπτη με τον ιστορικό, λαογραφικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.

 

Καθ ολη τη διαρκεια του έτους στα Σέρβια αναβιώνουν ήθη και έθιμα, γιορτές και πανηγυρια που γίνονται ολοένα και περισσότερο πόλος έλξης επισκεπτών. Ενδεικτικά αναφέρω την Αποκριάτικη Σερβιώτικη Παρέλαση, το Αναμα των Φανών, τη μεγάλη Εμποροπανήγυρι τον Σεπτέμβρη, το Αντάμωμα της Αγίας Κυριακής.

 

Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας μπορείτε να επισκεφθείτε το χωριό Νεράιδα για να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας, ατενίζοντας την υπέροχη θέα  στα Πιέρια όρη και τη λίμνη Πολυφύτου.

Η νυχτερινή ζωή στα Σέρβια καλύπτει κάθε γούστο. Θα βρειτε ταβερνάκια μέσα στα γραφικά σοκάκια της πόλης όπου θα απολαύσετε την τοπική κουζίνα, ήσυχα μπαράκια αλλά και κλαμπ

 

 

Το ταξίδι εδώ είναι η πραγματοποίηση μιας υπόσχεσης: ναι, υπάρχουν ακόμη πράγματα σ αυτό τον τόπο που μπορεί να ανακαλυφθούν και μπορεί ακόμη να μας εκπλήσσουν…

 

 

Leave a Reply