Prada

Μια εταιρεία που έχει γίνει συνώνυμο της κομψότητας, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολυτέλεια. Ένας οίκος μόδας που πολλοί έχουν αγαπήσει κι άλλοι τόσοι ελπίζουν να ντυθούν με δημιουργίες του. Ένας κολοσσός που χρώσταει την επιτυχία του σε μια γυναίκα.

Η ιστορία της εταιρείας ξεκίνησε το 1913 όταν ο Μάριο Πράντα και ο αδερφός του, Τζουζέπε, άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα με δερμάτινα είδη στο Μιλάνο. Η εταιρεία τους απέκτησε δύναμη, βγήκε ισχυρή από δύο Παγκοσμίους Πολέμους, άντεξε την αποχώρηση του Martino και, όταν ήρθε η ώρα του Mario να συνταξιοδοτηθεί, στήριξε τις ελπίδες του στο γιο του.Αποκλήρωσε, μάλιστα, την κόρη του, Luisa, καθώς πίστευε ότι η θέση της γυναίκας βρισκόταν στο σπίτι. Οι επιχειρήσεις, ήταν ανδρική υπόθεση. Κι όμως, λίγο πριν το θάνατό του, εκείνη ήταν που πήρε τη θέση του – ο αδελφός της δεν άντεξε το βάρος κι αποσύρθηκε.

Τα πράγματα παρέμειναν στάσιμα για δεκαετίες. Η αρχική επιτυχία ανήκε στο παρελθόν μέχρι το 1977, όταν τα ηνία ανέλαβε η κόρη της , Miuccia. Λάτρευε την εταιρεία από μικρή και, διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί ζωντανή η κληρονομιά του παππού της, έκανε δυναμική είσοδο στα κεντρικά γραφεία. Είχε λόγο για όλα: Από τα οικονομικά, μέχρι την αισθητική των ρούχων. Ταυτόχρονα, ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια του φεμινιστικού κινήματος, μαχόταν για τα δικαιώματα της γυναίκας και ασχολούταν με την πολιτική, ως μέλος του κομμουνιστικού κόμματος.

           

Gucci

Σε νεαρή ηλικία πήγε στο Λονδίνο, όπου εργαζόταν ως υπάλληλος σε ασανσέρ στο ξενοδοχείο Σαβόυ. Εκεί παρατηρούσε τους κομψούς επισκέπτες της υψηλής κοινωνίας που σύχναζαν εκεί. Έπειτα επέστρεψε στη Φλωρεντία και άρχισε να κατασκευάζει τσάντες ταξιδίων και αξεσουάρ. Ίδρυσε τον Οίκο Γκούτσι στη Φλωρεντία το 1921 ως ένα μικρό οικογενειακό κατάστημα με δερμάτινα είδη σελοποιίας. Ξεκίνησε πουλώντας τσάντες από δέρμα σε ιππείς τη δεκαετία του 1920. Ως νέος επιχειρηματίας , δημιούργησε γρήγορα μια φήμη για την ποιότητα των προϊόντων του, καθώς και την πρόσληψη των καλυτέρων τεχνητών που θα μπορούσε να βρει για να εργαστούν στο ατελιέ του. Το 1938, ο Γκούτσι επέκτεινε την επιχείρησή του στη Ρώμη. Σύντομα η επιχείρηση του μετατράπηκε σε οικογενειακή επιχείρηση, όταν οι γιοι του Άλντο, Βάσκο, Ούγκο και Ροδόλφο, προσχώρησαν στον Οίκο Γκούτσι.

Ο Γκούτσιο Γκούτσι άνοιξε ένα μικρό κατάστημα το 1921 με δερμάτινα είδη. Η επιτυχία τον περίμενε και η εταιρεία αναπτύσσεται γύρω από τον τομέα της ιππασίας. Το 1930 ο οίκος επεκτείνεται και σε παπούτσια, γάντια, και εσώρουχα. Κατά την περίοδο της φασιστικής δικτατορίας λόγω ελλείψεως δέρματος και πρώτων υλών, ο σχεδιαστής, που πρέπει να φανεί ότι είναι δημιουργικός, ακριβώς μετά εισάγει στην αγορά την «τσάντα μπαμπού», εξαιτίας της επιτυχίας της οποίας το υλικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί σε πολλά άλλα προϊόντα. Οι λωρίδες πράσινο/ κόκκινο/ πράσινο, σημάδι αναγνώρισης του οίκου, εμφανίζονται την ίδια περίπου εποχή.

Ο Γκούτσιο Γκούτσι  δούλευε σε ένα ξενοδοχείο, όταν πήρε την έμπνευσή του από τους πλούσιους πελάτες του ξενοδοχείου και η έμπνευση αυτή τον οδήγησε στην επιχείρηση, η οποία 50 χρόνια μετά από την αρχή της είναι σε τοπ 100 των παγκοσμίων εταιρείων.

 

               

Louis Vuitton

Η Louis Vuitton είναι γαλλική εταιρεία πώλησης πολυτελών ειδών. Ιδρύθηκε το 1840 πωλώντας είδη ταξιδιού και συνεχίζει μέχρι σήμερα με σειρές τσαντών, δερμάτινων ειδών και pret a porter ρούχα. Ανήκει στον όμιλο LVMH και το όνομα και το μονόγραμμά της (ένας συνδυασμός των χαρακτήρων L και V) είναι ένα από τα εμπορικά σήματα σε παγκόσμιο επίπεδο για ταξιδιωτικά προϊόντα πολυτελείας.

Αποτελεί το αντικείμενο του πόθου εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύει το απόλυτο σύμβολο κύρους και κοινωνικής καταξίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η διάσημη τσάντα Louis Vuitton, το παγκόσμιο λογότυπο ευδαιμονίας, έχει να ανταγωνιστεί κυρίως τον «πλαστό» εαυτό της, καθώς είναι το νούμερο ένα προϊόν που «πλαστογραφείται». Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς μόλις το 1% των διακινούμενων προϊόντων της είναι γνήσια, ενώ το 2004 το 18% των προϊόντων-μαϊμού που κατασχέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν Louis Vuitton.

Το 1885 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στο Λονδίνο ενώ 3 χρόνια αργότερα παρουσίασε τη σειρά Damier canvas. Τον Louis Vuitton ακολούθησε ο Georges Vuitton που έφερε τη σειρά Monogram canvas για να προστατεύσει τη μάρκα από την αντιγραφή. Το 1998 ο Marc Jacobs έγινε Art Director της εταιρίας ενώ το 2003 ο Takashi Murakami έφερε το multicolor monogram canvas που αποτελείται από το μοτίβο σε 33 διαφορετικά χρώματα πάνω σε άσπρο ή μαύρο καμβά.